Back to top

Pálinkával a vírus ellen

A hétszeres „nemzet győztes” Gyenesei Pálinkárium tulajdonosa közösségi oldalán felhívja az ország mintegy 26.000 magánfőzőjét, hogy magas alkoholtartalmú pálinkakészleteikkel ellenszolgáltatás nélkül segítsenek a környezetükben élőknek.

Pálinkával fertőtlenítik a kulcsokat
Pálinkával fertőtlenítik a kulcsokat
Fotó: facebook.com

Mint az Gyenesei István írta, ők már napok óta a saját 87%-os nyers almapárlatukkal fertőtlenítik a kezüket, cipőjüket, a kilincseket, a kulcscsomókat, a mobiltelefonjaikat és a pénztárcájukat. „Csak egy porlasztó „spricnit” kellett hozzá venni. Alapanyagunk akad itthon. Ebből ajánlunk fel a készlet határáig most ellenszolgáltatás nélkül azoknak, akik bármi okból nem tudtak beszerezni alkoholos fertőtlenítőket.”

Mint írja, külsőleg kiváló vírusölő hatású a 80% feletti alkoholtartalmú, kihígítatlan nyers pálinka. Hasonlóképpen az emberi fogyasztásra nem alkalmas, 90% feletti alkoholt tartalmazó előpárlat is.

„Mi magánfőzők mutassuk meg, hogy érezzük a felelősséget, és segítünk a bajban! Egyben felhívjuk a figyelmét az egész pálinkás társadalomnak, gondolják végig, hogy hol és miként tudnak segíteni elfekvő készleteik mobilizálásával.” – szólítja fel az ágazat többi szereplőjét is a cselekvésre.

Ginről fertőtlenítőgyártásra álltak át
Ginről fertőtlenítőgyártásra álltak át
Fotó: cnbc.com

Az Euronews beszámolója szerint egy írországi ginfőzde teljesen átállt a koronavírus elleni harcra.

Egy hete alkoholfőző kapacitásukat kézfertőtlenítő-gyártásra állították át. A Listoke Distillery most 64 százalékos alkoholtartalmú fertőtlenítőt gyárt.

A cég vezetője, Bronagh Conlon azt mondta, gyakorlatilag ugyanazokat az eszközöket és összetevőket használják, ugyanolyan borókát használnak az illatosításra, mint amit a ginhez is használtak, de mindenkit lebeszélnek arról, hogy megigya.

Öt nap alatt kétezer üveggel adtak el, darabját 10 euróért. Egy háztartás legfeljebb két üveggel vehet a vegyületből. A termelés egy részét pedig hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezeteknek adományozzák, hogy náluk is legyen elég kézfertőtlenítő.

Forrás: 
facebook

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beláthatatlanul drágul a hűtés

Az alma hűtőtárolása energiaigényes tevékenység, hiszen a gyümölcsöt nagy mennyiségben, több hónapon át tárolják. Ezen kívül az öntözés költségének tetemes része is az áramfogyasztásból adódik. A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük meg tőlük, hogyan tudnak megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásaik vannak.

Fejenként 6,1 kilogramm barack

Az Európai Bizottság agrárpiaci kilátásokról szóló jelentése szerint a friss őszibarack és nektarin fogyasztása az EU-ban a tavalyihoz képest 3%-kal, 6,1 kilogrammra nőtt, de 5%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától.

A feldolgozókat is rosszul érinti a gyenge almatermés

Minden idők egyik leggyengébb almatermése várható az idén a szárazság és a hőség miatt Magyarországon - olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet keddi közleményében.

A szalonna hatása az egészségre

Egy szelet nyers szalonna 18,5 milligramm koleszterint tartalmaz. Míg azonban a kutatók korábban azt mondták, hogy az ételekből származó koleszterin közvetlenül emeli a vér koleszterinszintjét, ma már úgy vélik, hogy az összefüggés bonyolultabb.

Egyelőre nem érződik a boltokban, de az élelmiszerek világpiaci árai csökkennek

Júliusban estek a világpiacon az alapvető élelmiszeripari termények árai, derül ki a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének világpiaci élelmiszer-árindexéből.

Újabb állatkínzó ellen emeltek vádat

Családi házában bezárva, gondozatlanul tartott 19 kutyát egy zalai faluban egy osztrák nő, emiatt vádat emeltek ellene - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

A természet menyegzője, sokrétű haszon

A szelídgesztenye virágzásának időszaka igazi fesztiválhangulatot teremt a természetben, mesés édenkertté változnak a szelídgesztenyések. Különös menyegzője ez a természetnek, mely az ember számára is sok mindent ad.

Élelmiszerek, amelyek betegséget vagy halált okozhatnak

Hajlamosak vagyunk egészséges és egészségtelen csoportokra osztani az élelmiszereket. De léteznek olyan ételek is, amelyek elfogyasztása kellemetlen mellékhatásokkal jár, de nem csak azért, mert magas a kalória- vagy a nátriumtartalmuk, vagy más módon egészségtelenek, hanem azért is, mert megbetegíthetnek, vagy akár meg is ölhetnek minket.

Almatermesztés: korszerűen, vagy sehogyan

Augusztus 4-én almatermesztési bemutatót tartottak Pátyodon. A szervező a KITE Zrt. mellett az eseményen részt vett az UPL Hungary, a Valente jégháló és permetezőgép gyártó, valamint a lengyel Krolik cég is. Ez a névsor azt igazolja, amit az esemény kapcsán Sira Márk, a KITE Zrt. kertészeti üzletág igazgatója hangsúlyozott: A világ élvonalába tartozó cégeket hívtak meg, akik a tanácskozásra elhozták korszerű gépeiket és eszközeiket.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.