Back to top

Pálinkával a vírus ellen

A hétszeres „nemzet győztes” Gyenesei Pálinkárium tulajdonosa közösségi oldalán felhívja az ország mintegy 26.000 magánfőzőjét, hogy magas alkoholtartalmú pálinkakészleteikkel ellenszolgáltatás nélkül segítsenek a környezetükben élőknek.

Pálinkával fertőtlenítik a kulcsokat
Pálinkával fertőtlenítik a kulcsokat
Fotó: facebook.com

Mint az Gyenesei István írta, ők már napok óta a saját 87%-os nyers almapárlatukkal fertőtlenítik a kezüket, cipőjüket, a kilincseket, a kulcscsomókat, a mobiltelefonjaikat és a pénztárcájukat. „Csak egy porlasztó „spricnit” kellett hozzá venni. Alapanyagunk akad itthon. Ebből ajánlunk fel a készlet határáig most ellenszolgáltatás nélkül azoknak, akik bármi okból nem tudtak beszerezni alkoholos fertőtlenítőket.”

Mint írja, külsőleg kiváló vírusölő hatású a 80% feletti alkoholtartalmú, kihígítatlan nyers pálinka. Hasonlóképpen az emberi fogyasztásra nem alkalmas, 90% feletti alkoholt tartalmazó előpárlat is.

„Mi magánfőzők mutassuk meg, hogy érezzük a felelősséget, és segítünk a bajban! Egyben felhívjuk a figyelmét az egész pálinkás társadalomnak, gondolják végig, hogy hol és miként tudnak segíteni elfekvő készleteik mobilizálásával.” – szólítja fel az ágazat többi szereplőjét is a cselekvésre.

Ginről fertőtlenítőgyártásra álltak át
Ginről fertőtlenítőgyártásra álltak át
Fotó: cnbc.com

Az Euronews beszámolója szerint egy írországi ginfőzde teljesen átállt a koronavírus elleni harcra.

Egy hete alkoholfőző kapacitásukat kézfertőtlenítő-gyártásra állították át. A Listoke Distillery most 64 százalékos alkoholtartalmú fertőtlenítőt gyárt.

A cég vezetője, Bronagh Conlon azt mondta, gyakorlatilag ugyanazokat az eszközöket és összetevőket használják, ugyanolyan borókát használnak az illatosításra, mint amit a ginhez is használtak, de mindenkit lebeszélnek arról, hogy megigya.

Öt nap alatt kétezer üveggel adtak el, darabját 10 euróért. Egy háztartás legfeljebb két üveggel vehet a vegyületből. A termelés egy részét pedig hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezeteknek adományozzák, hogy náluk is legyen elég kézfertőtlenítő.

Forrás: 
facebook

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Nagy termetű bogyósok

A bogyósgyümölcsök újdonságait bemutató sorozatunkat a legnagyobbra növő fajokkal zárjuk. Az egészségtudatos táplálkozás, a különlegességek iránti igény és a klímaváltozás mind népszerűbbé teszik a színes gyümölcsöket, és lehetővé válik több mediterrán eredetű növény termesztése is.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben - közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Kö­zösségi üvegház az élelmiszerellátás biztonságáért

Boston és a nagyvárost körülvevő települések vezetői a lakosság bevonásával komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a lehető legjobban kezeljék az élelmiszerellátás bizonytalanságait.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.

Mi az a majomhimlő és hogyan lehet elkapni?

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a világ újabb félelmetes kihívására: a koronavírus után itt a majomhimlő. Tedros Adhanom Ghebreyesus minderről Genfben beszélt, ahol a WHO szakértői a 15 Afrikán kívüli országban terjedő majomhimlő-járványról tárgyaltak.

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.