Back to top

"Infrás kasza", mely védi a fűben lapuló őzgidákat

A kaszálások idején különféle vadfajok lapulnak meg a számukra biztonságosnak vélt magas kultúrákban. A vadriasztó lánc nem olyan hatékony, mint ahogyan azt elvárják a termelők. A Pöttinger fejlesztette SENSOSAFE berendezés lényege egy olyan infravörös optikai rendszer, amely a kasza előtti sávot pásztázza és észleli a vad jelenlétét.

Az intenzív mezőgazdaság elengedhetetlen eleme a technológia, amelynek különböző innovatív megoldásai az agrárium területein rendre megmutatkoznak. A gépesítés folyamatosan fejlődik, mindig piacra kerül valami új, ahogy történt ez néhány évvel ezelőtt is, a vadvédelem egyik zászlóshajójának tartott rendszer bemutatásával. Itthoni alkalmazása egyelőre továbbra is várat magára…

A kaszálások idején különféle vadfajok lapulnak meg a számukra biztonságosnak vélt magas kultúrákban. Nemrég világra jött őzgidák, apróvad és más földön fészkelő madarak fiókáikkal, nyüzsgő vadmalacok pusztulnak el sokasával kaszáláskor, betakarításkor. A traktor vezetője nem veszi észre a vadat, ezért, azok a termelők, akik tekintettel vannak erre a problémára, és szívügyüknek tekintik a vad védelmét, csörgő láncokat erősítenek a munkagépek elé, megriasztva, egyben figyelmeztetve a vadat a közeledő veszélyre.

A vadriasztó lánc, azonban nem olyan hatékony, mint ahogyan azt elvárták volna a termelők.

Kaszálás ideje alatt vadvédelem szempontjából a Pöttinger remélhetőleg elhozta a jövőt, hiszen tudniillik, ahogy a mezőgazdász is megköveteli a vad által okozott kárt (vadkárt), úgy a vadgazdálkodó is joggal kérheti a vadban okozott kár kifizetését -- hogy a kettő közül melyik kártípusnak a nyomát lehet könnyebben eltüntetni, nyilván nem kell ecsetelni…

A Pöttinger fejlesztette SENSOSAFE rendszer az Agritechnika kiállításon mutatkozott be bő két évvel ezelőtt, ami ráadásul meglehetősen jól sikerült, ugyanis ezüstérmet érő innovációt láttak benne a zsűriző szakemberek.

A fejlesztés lényege egy olyan infravörös optikai rendszer, amely a kasza előtti sávot pásztázza és észleli a vad jelenlétét.

SENSOSAFE berendezést is, akárcsak a láncokat, a kaszálógépek elé kell rögzíteni. A két módszer között azonban jelentős különbség mutatkozik, míg a láncnak a riasztás a célja, addig a SENSOSAFE érzékel.

Mégpedig úgy, hogy észleli a vad testhőmérsékletét, és valós idejű jelet küld a traktor hidraulikájára, amely rögtön kiemeli a kaszát, megóvva ezzel a vadat.

PÖTTINGER SENSOSAFE

 

A rendszer alkalmazása az állatok védelme mellett azért is hatékony, mert a termelőnek a tragikus módon végzett állatok részei nem szennyezik be például a lekaszált szénáját, így a toxinok sem veszélyeztetik később a haszonállatait.

Forrás: 
magyarmezogzadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Új natúrpark alakul az Őrjegben

Natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei térségnek Nagy István agrárminiszter. Ezzel már 16 natúrpark működik Magyarországon.

Több géppel többet dolgoznak a földeken, mint tavaly

Ez derül ki a flottakövetési szolgáltatást is nyújtó i-Cell járműkövető rendszerének adatai alapján. Az adatok természetesen az i-Cell ügyfeleinek járműmozgását mutatják, így tendenciákra lehet belőlük következtetni, de nem tekinthetők országosan reprezentatívnak.

Fontos a repce tápanyag-utánpótlása a tavaszi vegetációs periódusban

A repce tavaszi fejtrágyázása több helyen már megtörtént, azonban sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek, a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás érdekében. Az intenzív repcetermesztésnek ma már szinte kihagyhatatlan eleme a lombtrágyázás is.

Illatos erdei szőnyeg

Az odvas és az ujjas keltike tavasszal pompás lila-fehér virágszőnyeget borít az erdő aljára. Az odvas keltike állománya talán kissé sűrűbb és tömöttebb, de ettől eltekintve mind a két virág látványa és illata is megkapó.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

Harminc éves lett a Holstein Genetika Kft.

A Holstein Genetika Kft. három évtizede áll a minőségi tejtermelés szolgálatában. Kitartó és magas színvonalú munkájukkal Magyarország piacvezetőjévé nőtték ki magukat.

Húsipar: két potenciális kockázat látható

Átmeneti lehet az elmúlt hetekben tapasztalt élősertés ár csökkenés, Kína újraindulásával ismét emelkedhetnek az árak - mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A hazai boltokban helyreállt az ellátás, az ágazat számára inkább a importtakarmányok érkezésének akadozása, és egy esetleges tömeges megbetegedés okozhat gondot.