0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ne tartalékoljunk növényvédő szert!

A pánikvásárlás a növényvédő szerekre is kiterjedhet, de elég lenne az alapvető szükségleteknek megfelelő mennyiséget vásárolni, mondta kérdésünkre Szalkai Gábor, a Magyar Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője. Élelmiszerre mindenkinek szüksége van és lesz, kerüljük a pánikot és a bespájzolást, tartsuk be a józan paraszti ész szabályait a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A tavaszi munkák a téli időjárás ellenére is elkezdődtek, ne nehezítsük tovább napi kihívásainkat pánikvásárlással, hangsúlyozta a szakember.

A mezőgazdasági inputtermékekkel – beleértve a vetőmagokat, illetve növényvédő szert is – való ellátottság rövid-, illetve középtávon biztosított Magyarországon.

A gazdáknak is ez az érdeke, hiszen a munkák elkezdődnek, a mezőgazdasági termelés nem állhat meg. Már csak azért sem, mert a vírus miatti rendkívüli helyzetben elsődleges fontosságú az élelmiszer-ellátás gördülékeny biztosítása. Ha frissen termesztett árukat látunk a boltok polcain, akkor elsőre egy átlag fogyasztónak nem az élelmiszer-termelés kihívásai jutnak az eszébe.

Sokszor sajnos megfeledkezünk róla, mi kell ahhoz, hogy naponta friss kenyér kerüljön az asztalra, illetve egészséges takarmányt kapjanak az állataink. A növényvédő szerek hozzájárulnak a növényeket pusztító károsítók, kártevők és betegségek elleni védelemhez. Szalkai Gábor hangsúlyozta: a mezőgazdasági termelők napi munkája biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert a fogyasztók számára, minden helyzetben és minden körülmények között.

Több termelőtől hallhattuk, hogy tartanak egyes növényvédő szerek, gyomirtók hiányától, ezért kerestük meg az illetékes gyártói szövetséget.

Szalkai Gábor szerint valóban érezhető a piacon, hogy növényvédő szerből is hasonló helyzet kezd kialakulni, mint a WC-papír és a liszt piacán. Senki nem tudott felkészülni, sem gyártási, sem szállítási oldalról a megnövekedett keresletre, ésszerűtlen tartalékolásra.

A túltartalékolók megnehezítik a gazdatársak, a kereskedők és a gyártók dolgát is.

Néhány hónapra elegendő növényvédő szer van az országban, a továbbiakhoz pedig érkezik az utánpótlás. A tranzitforgalom valóban akadozik, de az inputanyag-ellátást az élelmiszer-szállítással egyenrangúan kezelik Európa-szerte, hamarosan vissza kell, hogy álljon a normál forgalom. A kereskedők és a gyártók dolgoznak, betartva a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket, ez kell ahhoz, hogy vissza tudjunk térni a normál ügymenethez, hangsúlyozta az ügyvezető. Köszönet a termelőknek, akik felelősséggel, tudatosan folyamatosan gondoskodnak az élelmiszereink megtermeléséről.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu