Back to top

Nincs okunk félni a friss zöldségtől, de alaposan mossuk meg

A COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti kórokozó, amely a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed. Az élelmiszerek csomagolásán és a friss zöldségek-gyümölcsök felületén is rövid a túlélési esélye. A beszállítók pedig a legnagyobb odafigyeléssel előzik meg a termékek szennyeződését.

Kizárólag kesztyűben
Fotó: Trivega Kft.
Bár a legfrissebb eredmények szerint a vírust kimutatták fertőzött személyek vizeletében és székletében, nincs bizonyosság a vírus élelmiszerekkel terjedő fertőzésére, olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatójában. Hasonlóan az influenza és más légúti kórokozókhoz, az új koronavírus egyik terjedési módja a cseppfertőzés, melynek során a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során a levegőbe jutó, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti részecskék a közelben álló másik ember orrára vagy szájára, esetleg belégzéssel a tüdőbe kerülnek. A másik lehetséges terjedése, ha valaki a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti részecskék szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével az orrához, szájához vagy szeméhez nyúl.

Az eddig rendelkezésre álló információk az élelmiszerek külső csomagolásán a koronavírus nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni. A vírus ugyanis érzékeny a beszáradásra, az UV fény hatására, valamint a környezeti hőmérsékletre.

Ahhoz, hogy a vírus hosszabb ideig maradjon életben, élő sejtre, szövetre van szüksége.

A gyártótól, forgalmazótól minden esetben elvárás, hogy az élelmiszerek felületén ne fordulhasson elő semmilyen szennyeződés, vírust tartalmazó váladék, mely a raktározás, rakodás, szállítás, áruátvétel és a csomagolt élelmiszer magyarországi forgalmazása során veszélyeztetné a láncban résztvevő dolgozókat és a vásárlókat. Munkavédelmi és járványügyi érdekből a szállításban és az áruátvételben résztvevő személynek egyszer használatos gumikesztyűt kell viselniük.

Nem csomagolt élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök) áruvá készítésekor, szállításakor és lerakodásakor ugyanezeket a szabályokat kell betartani. A friss áruk felületén is kicsi a koronavírus túlélési esélye.

A beszállítók nagyon szigorúan betartják a higiénés szabályokat
Fotó: Trivega Kft.

Felhasználás és fogyasztás előtt azonban minden esetben javasolt a zöldségek és gyümölcsök felületét alaposan folyóvízzel lemosni.

Ez azért is hasznos, mert így az esetleges egyéb káros anyagokat is eltávolíthatjuk. A gyümölcsök és zöldségek egy része viszont legalább két-három lemosást igényelnek egymás után. Ilyenek a szőlő, alma, szilva, mangó, őszibarack, körte, paradicsom, illetve a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska vagy a kelkáposzta. A leghatékonyabb megoldás persze a hámozás, ha az megoldható. De például a saláták és káposzták esetében tanácsos a külső leveleket eltávolítani és csak azokat használni, amelyek már nem érintkeztek a külvilággal. Mosogatószerrel nem érdemes megtisztítani a gyümölcsöt, mert pórusain át beszivároghat a vegyi anyag és így még több vegyszer lesz benne, mint szeretnénk.

A hőkezelés bizonyítottan megöli az élelmiszereken esetlegesen előforduló vírusokat.

Jellemzően 60 °C felett elpusztulnak, így pár perces forralás, sütés elegendő ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük.

Még szigorúbban

A Csongrád megyei Trivega Kft. közösségi oldalon osztotta meg, mennyire ügyelnek a fogyasztók egészsége. A nagy áruházaknak nap mint nap vitamindús hazai paradicsomot, fejes salátát, uborkát szállító termelői szervezet a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a szokásosnál is szigorúbb szabályokat követel meg a kertészeteiben, és a logisztikai központunkban. Még jobban ügyelnek a higiéniai előírások betartatására, a fertőtlenítésekre, dolgozóik egészségi állapotát naponta ellenőrzik a rendelkezésükre álló eszközök segítségével. Munkatársaik kesztyűben dolgoznak, váltóruhákban, hajhálóban, köpenyben csomagolnak. A takarító kollégák naponta "százszor" fertőtlenítik a közösségi helyeket, a munkaállomásokat. Központi telephelyeik IFS auditáltak, termesztő egységeik pedig GlobalGap tanúsítottak.

 

Forrás: 
NNK/Trivega Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idő bizonyított: jó döntés volt

Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

Egy derűs ember borús napjai

Stand-upos humoristát világjárvány felszálló ágának idején megkeresni – az álmoskönyv szerint nem túl ígéretes vállalkozás. Próbálkozni persze lehet. Hadházi László végül is nyakas alföldi legény, látott már életében egyet s mást.

Kínában high-tech üvegházakkal küzdenek a koronavírus okozta élelmiszerhiánnyal

Kína legnépesebb városa, Sanghaj mellett fekvő Chongming-szigeten a munkások paradicsomot és uborkát szednek és csomagolnak egy üvegházban, amelyet egy holland vállalat üzemeltet. A több mint három futballpálya hosszú és két emelet magas létesítmény havonta akár 120 tonna cseresznyeparadicsomot is képes termelni.

Megbukott egy férfi a drogteszten miután mákos kenyeret evett

Egy férfi állítólag megbukott a drogteszten Angliában, egy állásinterjún, miután Tescoban kapható mákos kenyeret evett. Nővére, Danielle Chalkley június 9-én bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, azt állítva, hogy testvére szervezetében pozitív lett az ópiátokra vonatkozó kábítószerteszt, annak ellenére, hogy a férfi fél a drogoktól, sőt még a fájdalomcsillapítók fogyasztását is kerüli.

Méhekről és mézről a Szelávi fesztiválon

Egy családias fesztivál a hétvégére, zenével, tánccal, irodalommal, méhekkel!

Június 17-én ismét Zöldség- és Gyümölcsnap: indul a hazai gyümölcsszezon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat program június 17-re idén is meghirdeti a hazai Zöldség- és Gyümölcsnapot, hogy felhívja a figyelmet a hazai termesztésű friss, szezonális gyümölcsökre és zöldségekre.

Magyar Termékkel nyert egymilliót a tompai varrónő

Ezúttal egy Bács-Kiskun megyei hölgynek hozott szerencsét a SPAR-ban, hogy sokszor vásárol magyar termékeket, és még a nyereményjátékokat is követi. Több ezer kódfeltöltéssel zárult a Magyar Termék legutóbbi vásárlással egybekötött kampánya.

Ételfutárok lázadása

Bár az ételkiszállító cégek alkalmazottai maguk is gyakran verbális és fizikai támadások áldozatai, az őket foglalkoztató cégek azt akarják, hogy a futárok extra szolgáltatásként kutassák fel és jelentsék a bűneseteket is, amelyre ki is képeznék őket.

A füge is okozhat "égési sérülést"

Hamarosan itt a fügeszezon. Akinek érzékeny a bőre, óvatosan bánjon a növénnyel: akárcsak a sajtóhírekből ismert medvetalp, a füge is válthat ki allergiás bőrgyulladást. Zárt ruházattal, körültekintéssel meg lehet előzni a kellemetlenséget.

Nem a helyi gazdákkal versenyeznek

Két magyar is felkerült az amerikai Forbes magazin 30 under 30 listájára. Észak-Amerikában már 10 éve minden évben összeállítja a kiadó a harminc legtehetségesebb 30 évesnél fiatalabb személy listáját, több kategóriában – művészet, média, oktatás, sport, tudomány, technika, üzlet, vállalkozás –, és hatodik éve európai top harmincas listát is készít.