A COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti kórokozó, amely a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed. Az élelmiszerek csomagolásán és a friss zöldségek-gyümölcsök felületén is rövid a túlélési esélye. A beszállítók pedig a legnagyobb odafigyeléssel előzik meg a termékek szennyeződését.
Bár a legfrissebb eredmények szerint a vírust kimutatták fertőzött személyek vizeletében és székletében, nincs bizonyosság a vírus élelmiszerekkel terjedő fertőzésére, olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatójában. Hasonlóan az influenza és más légúti kórokozókhoz, az új koronavírus egyik terjedési módja a cseppfertőzés, melynek során a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során a levegőbe jutó, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti részecskék a közelben álló másik ember orrára vagy szájára, esetleg belégzéssel a tüdőbe kerülnek. A másik lehetséges terjedése, ha valaki a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti részecskék szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével az orrához, szájához vagy szeméhez nyúl.
Az eddig rendelkezésre álló információk az élelmiszerek külső csomagolásán a koronavírus nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni. A vírus ugyanis érzékeny a beszáradásra, az UV fény hatására, valamint a környezeti hőmérsékletre.
Ahhoz, hogy a vírus hosszabb ideig maradjon életben, élő sejtre, szövetre van szüksége.
A gyártótól, forgalmazótól minden esetben elvárás, hogy az élelmiszerek felületén ne fordulhasson elő semmilyen szennyeződés, vírust tartalmazó váladék, mely a raktározás, rakodás, szállítás, áruátvétel és a csomagolt élelmiszer magyarországi forgalmazása során veszélyeztetné a láncban résztvevő dolgozókat és a vásárlókat. Munkavédelmi és járványügyi érdekből a szállításban és az áruátvételben résztvevő személynek egyszer használatos gumikesztyűt kell viselniük.
Nem csomagolt élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök) áruvá készítésekor, szállításakor és lerakodásakor ugyanezeket a szabályokat kell betartani. A friss áruk felületén is kicsi a koronavírus túlélési esélye.
Felhasználás és fogyasztás előtt azonban minden esetben javasolt a zöldségek és gyümölcsök felületét alaposan folyóvízzel lemosni.
Ez azért is hasznos, mert így az esetleges egyéb káros anyagokat is eltávolíthatjuk. A gyümölcsök és zöldségek egy része viszont legalább két-három lemosást igényelnek egymás után. Ilyenek a szőlő, alma, szilva, mangó, őszibarack, körte, paradicsom, illetve a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska vagy a kelkáposzta. A leghatékonyabb megoldás persze a hámozás, ha az megoldható. De például a saláták és káposzták esetében tanácsos a külső leveleket eltávolítani és csak azokat használni, amelyek már nem érintkeztek a külvilággal. Mosogatószerrel nem érdemes megtisztítani a gyümölcsöt, mert pórusain át beszivároghat a vegyi anyag és így még több vegyszer lesz benne, mint szeretnénk.
A hőkezelés bizonyítottan megöli az élelmiszereken esetlegesen előforduló vírusokat.
Jellemzően 60 °C felett elpusztulnak, így pár perces forralás, sütés elegendő ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük.
Még szigorúbban
A Csongrád megyei Trivega Kft. közösségi oldalon osztotta meg, mennyire ügyelnek a fogyasztók egészsége. A nagy áruházaknak nap mint nap vitamindús hazai paradicsomot, fejes salátát, uborkát szállító termelői szervezet a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a szokásosnál is szigorúbb szabályokat követel meg a kertészeteiben, és a logisztikai központunkban. Még jobban ügyelnek a higiéniai előírások betartatására, a fertőtlenítésekre, dolgozóik egészségi állapotát naponta ellenőrzik a rendelkezésükre álló eszközök segítségével. Munkatársaik kesztyűben dolgoznak, váltóruhákban, hajhálóban, köpenyben csomagolnak. A takarító kollégák naponta "százszor" fertőtlenítik a közösségi helyeket, a munkaállomásokat. Központi telephelyeik IFS auditáltak, termesztő egységeik pedig GlobalGap tanúsítottak.
|