Back to top

Nincs okunk félni a friss zöldségtől, de alaposan mossuk meg

A COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti kórokozó, amely a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed. Az élelmiszerek csomagolásán és a friss zöldségek-gyümölcsök felületén is rövid a túlélési esélye. A beszállítók pedig a legnagyobb odafigyeléssel előzik meg a termékek szennyeződését.

Kizárólag kesztyűben
Fotó: Trivega Kft.
Bár a legfrissebb eredmények szerint a vírust kimutatták fertőzött személyek vizeletében és székletében, nincs bizonyosság a vírus élelmiszerekkel terjedő fertőzésére, olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatójában. Hasonlóan az influenza és más légúti kórokozókhoz, az új koronavírus egyik terjedési módja a cseppfertőzés, melynek során a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során a levegőbe jutó, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti részecskék a közelben álló másik ember orrára vagy szájára, esetleg belégzéssel a tüdőbe kerülnek. A másik lehetséges terjedése, ha valaki a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti részecskék szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével az orrához, szájához vagy szeméhez nyúl.

Az eddig rendelkezésre álló információk az élelmiszerek külső csomagolásán a koronavírus nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni. A vírus ugyanis érzékeny a beszáradásra, az UV fény hatására, valamint a környezeti hőmérsékletre.

Ahhoz, hogy a vírus hosszabb ideig maradjon életben, élő sejtre, szövetre van szüksége.

A gyártótól, forgalmazótól minden esetben elvárás, hogy az élelmiszerek felületén ne fordulhasson elő semmilyen szennyeződés, vírust tartalmazó váladék, mely a raktározás, rakodás, szállítás, áruátvétel és a csomagolt élelmiszer magyarországi forgalmazása során veszélyeztetné a láncban résztvevő dolgozókat és a vásárlókat. Munkavédelmi és járványügyi érdekből a szállításban és az áruátvételben résztvevő személynek egyszer használatos gumikesztyűt kell viselniük.

Nem csomagolt élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök) áruvá készítésekor, szállításakor és lerakodásakor ugyanezeket a szabályokat kell betartani. A friss áruk felületén is kicsi a koronavírus túlélési esélye.

A beszállítók nagyon szigorúan betartják a higiénés szabályokat
Fotó: Trivega Kft.

Felhasználás és fogyasztás előtt azonban minden esetben javasolt a zöldségek és gyümölcsök felületét alaposan folyóvízzel lemosni.

Ez azért is hasznos, mert így az esetleges egyéb káros anyagokat is eltávolíthatjuk. A gyümölcsök és zöldségek egy része viszont legalább két-három lemosást igényelnek egymás után. Ilyenek a szőlő, alma, szilva, mangó, őszibarack, körte, paradicsom, illetve a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska vagy a kelkáposzta. A leghatékonyabb megoldás persze a hámozás, ha az megoldható. De például a saláták és káposzták esetében tanácsos a külső leveleket eltávolítani és csak azokat használni, amelyek már nem érintkeztek a külvilággal. Mosogatószerrel nem érdemes megtisztítani a gyümölcsöt, mert pórusain át beszivároghat a vegyi anyag és így még több vegyszer lesz benne, mint szeretnénk.

A hőkezelés bizonyítottan megöli az élelmiszereken esetlegesen előforduló vírusokat.

Jellemzően 60 °C felett elpusztulnak, így pár perces forralás, sütés elegendő ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük.

Még szigorúbban

A Csongrád megyei Trivega Kft. közösségi oldalon osztotta meg, mennyire ügyelnek a fogyasztók egészsége. A nagy áruházaknak nap mint nap vitamindús hazai paradicsomot, fejes salátát, uborkát szállító termelői szervezet a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a szokásosnál is szigorúbb szabályokat követel meg a kertészeteiben, és a logisztikai központunkban. Még jobban ügyelnek a higiéniai előírások betartatására, a fertőtlenítésekre, dolgozóik egészségi állapotát naponta ellenőrzik a rendelkezésükre álló eszközök segítségével. Munkatársaik kesztyűben dolgoznak, váltóruhákban, hajhálóban, köpenyben csomagolnak. A takarító kollégák naponta "százszor" fertőtlenítik a közösségi helyeket, a munkaállomásokat. Központi telephelyeik IFS auditáltak, termesztő egységeik pedig GlobalGap tanúsítottak.

 

Forrás: 
NNK/Trivega Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most is dolgozik? Ossza meg képekben! #leszmitenni

Az élet nem állhat meg a mezőgazdaságban sem. Mutassuk meg, hogy a koronavírus árnyékában az agráriumban dolgozók nap, mint nap azért folytatják munkájukat, hogy mindenki asztalára jusson biztonságosan megtermelt magas minőségű élelmiszer. Küldjön egy fotót nekünk a cikkben leírtak szerint, hogy a lehető legtöbb embernek eljuttathassuk az üzentet: #leszmitenni.

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

FruitVeB: a március végi fagy a barackfák virágzásában okozta a legnagyobb kárt

A március végi fagy 40-90 százalék közötti virág- és rügykárt okozott a kajszibaracknál fajtától és régiótól függően, az őszibaracknál a virágkár 30-60 százalékra becsülhető, de ettől akár még átlagos is lehet a termés - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel hétfőn.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Nyílt levél a hazai dísznövényágazat megmentéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

Egyre divatosabbak a gyógygombák

Korábban szinte csak a csiperke és a laska jelentette az élelmezési szempontból fontos gombafajainkat. Az utóbbi időben azonban megjelentek a gyógygombák, melyek nem csak konyhai alapanyagként, hanem esetleges gyógyító tulajdonságaik miatt is kerülnek a tányérra, vagy a kapszulába…

A pékek spájzolnának

A búza árának emelkedése hamarosan a kenyér akár 15–20 százalékkal történő drágulásához vezet, közölte az ukrán malomipari szövetség, és felkérte a hatóságokat, hogy a jelenlegi árak fenntartása érdekében ideiglenesen csökkentsék a gabonafélék exportját.