0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A bárány nem marad a nyakunkon

A kamionok mennek, az élőállatexport kisebb fennakadásokkal halad, egyszóval nem kell attól tartanunk, hogy a termelők nyakán maradnak a húsvéti olasz exportra nevelt bárányok. A járványügyi helyzet azon nem változtatott, hogy az embereknek enniük kell. Azonban vélhetőleg nem ez lesz az az időszak, amikor magyar vásárlók tömegei szoknak rá a juhhúsra.

Így összegezhető a magyar bárányexport és hazai fogyasztás 2020. március 24-én. Ahogy azt Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója szerkesztőségünknek elmondta, az elmúlt napokban meghozott intézkedések lehetővé teszik a bárány-, illetve húsexportot. A kereskedelemben résztvevők – cégek és a különböző hatóságok munkatársai – még néha nem biztosak, kinek és milyen engedélykérelmeket kell benyújtani, illetve kiadni, de várhatóan pár napon belül már ez is rutinszerű lesz.

„A teherszállításra kijelölt folyosók működnek, a legnagyobb európai exportpiacainkra, Olaszországba, Németországba és Svájcba is szállítunk.” – emelte ki az ügyvezető.

Az általunk megkérdezett nyírségi fiatal gazda sem aggódik amiatt, hogy ne vinnék el a bárányait. A környékről korábban volt már egy nagyobb export Törökországba, a kereskedők pedig nem jelezték, hogy leállnak a felvásárlások.

Köztudott, hogy a húsvéti étkezési szokások miatt hazánkban is húsvétkor, illetve karácsonykor növekszik meg a bárányhús fogyasztása. „A vágóhidak dolgoznak, nincs veszélyben sem a húsexport, sem a hazai ellátás.” – mondja Hajduk Péter.

„A JUH Ász. Mindenünk a birka” – ezzel a szlogennel az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a szövetség még tavaly decemberben vásárlásösztönző kampányt indított a juhhúsfogyasztás növekedése érdekében. Az Auchan áruházakban rendeztek kóstoltatásokat. A kampány húsvétig tartott volna, azonban felfüggesztették, hisz nem szolgálná a járvány elleni védekezést, ha a kóstolókon 30-40 emberes csoportok alakultak volna ki.

„A felfüggesztett kampányt a járvány elmúltával, esetleg a karácsonyi időszakra időzítve indíthatjuk újra, bár erről még korai lenne dönteni. Bár szeretnénk, ha Magyarországon növekedne a juhhúsfogyasztás, nem vagyunk kényszer alatt, nincsenek olyan készletek, amelyeket muszáj lenne eladnunk.” – hangsúlyozza a szakember.

Sajnos azt is látni kell, hogy a juh- és különösen a bárányhús nem hasonlatható össze a baromfival vagy a sertéssel, ahol a minap a 3000 forintos ár miatt komoly fogyasztói felháborodás volt. A 2.500-5.000 forintos csontoshúsár, amennyibe a bárány kerül, nem az az árkategória, amelyet a magyar átlagvásárló keres.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu