Back to top

Egri borászok 1552 palack borral segítenek

Az egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését a koronavírus-járvány idején.

Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából finanszírozzák az 1552 elnevezésű programot, az akciót az Eger Lions Club bonyolítja le. Ennek segítségével támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését, hogy ők a betegekre tudjanak koncentrálni.

A jótékonysági akcióhoz Eger ikonikus történelmi eseményét hívták életre, 1552-őt, amikor a hős egri várvédők diadalmaskodtak a félelmetes török túlerő felett.

Az Egri Borműhely tagjai
Fotó: Nemes Róbert

A szervezők szerint hiába csak a járvány kezdeti szakaszában vagyunk, már így is magasak a túlórák és az egymást követő 24 órás műszakok. Amennyiben sor kerül a pandémiás karantén bevezetésére  az intézményekben, a dolgozók napokig vagy hetekig el sem hagyhatják a munkahelyüket. Saját konyhával csak a kórház rendelkezik, ezért a más egészségügyi szervezetben dolgozók  ellátása kulcskérdés. Az Egri Borműhely szeretné, ha ebben a rendkívüli helyzetben érezhetnék Eger lakosságának a támogatását. Bármelyik intézmény dolgozóinak segítenek, akiknek a koronavírus-járvány ideje alatt  erejükön felül kell teljesíteniük. Ilyen az egri kórház és az egri mentőállomás, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ helyi szervezete, a háziorvosi rendelők és a nővérszálló is.

Ezekre a helyszínekre egri és Eger

környéki vendéglátó egységek a koordinátorral történt előzetes egyeztetés alapján vállalják önköltségi áron az ételek elkészítését és a szükséges mennyiség egyszerre történő kiszállítását.

Kik és hogyan adományozhatnak? Magánszemélyek, cégek, civil szervezetek, egyszóval bárki, aki vásárol az 1552 palack felajánlott borból, egységesen 2000 Ft/db áron.

Ezentúl bármilyen összeggel hozzá lehet járulni a cél teljesítéséhez. A palackok átvétele a vírusfertőzés teljes levonulása után lehetséges, az adott borászatnál személyesen, az átutalás igazolásával.

Az akció sikeresen indult, az első adag ételek már meg is érkeztek a mentőállomásra.

Az akcióról honlapon és Facebook oldalon is lehet tájékozódni, illetve nyomon lehet követni, pontosan hogyan fogynak a borok és szaporodnak az ételadagok.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

Szőlő-bor ágazat: sok még a teendő

A fürtzáródás megtörtént, ám az időjárás még mindig beleszólhat, milyen is lesz a szüret. A NAIK SZBKI Kecskeméti Kutatóállomása és a Kwizda Agro Hungary Kft. által szervezett növényvédelmi tanácskozásra a közelgő szüret ellenére is sokan látogattak el. A Kecskemét-Katonatelepen tartott rendezvényen nem csak a szőlőről, hanem az ágazat helyzetéről is szó esett.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Kedvezett a járvány a brit epernek

A koronavírus-járvány sok vállalkozásnak keresztbe tett, nem úgy, mint a brit epertermelőknek és -értékesítőknek: sokuk jelentősen több epret adott el idén eddig, mint tavaly, de az Egyesült Királyság egészét nézve is szép számmal emelkedtek a számok.