Back to top

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.

A magyar tulajdonú cégcsoport operatív stábja a többi közt megállapította, hogy a fizikai munkát végző alkalmazottak esetében mekkora az a minimális létszám, amellyel fenntartható a gyáraik folyamatos működése, illetve elkerülhető a kapacitáscsökkenés. Varga Gábor lapunknak elmondta, január végén kezdték meg a felkészülést az új koronavírus megjelenésére, a várható kényszerintézkedésekre.

„Amikor úgy tűnt, hogy Kína Hupej tartományában kezd bizonytalanná válni egyes, főleg vitamin-alapanyagok ellátása, elkezdtük feltölteni belőlük a készleteinket.

Ennek eredményeképpen – jelentős többletráfordítások árán – 3-4 hónapra elegendő mennyiséggel rendelkezünk a vitaminokon kívül főleg aminosavakból, illetve egyéb mikroelemekből” – magyarázta a vezérigazgató-helyettes. Mint mondta, ezek egyre kisebb mennyiségben érhetők el az európai forgalmazók kínálatában, éppen ezért áremelkedéssel kell majd számolni az alapanyagok, illetve a kész takarmányok esetében is.

Néhány héttel ezelőtt, amikor a járvány megjelent Európában, egyfajta átmeneti sokkhatás érte a nemzetközi – főleg a közúti – árufuvarozást, ez pedig rányomta bélyegét a szállítási árakra. A cégvezető úgy látja, esély van arra, hogy e helyzet rendeződik, annál is inkább, mivel az Európai Unió tagállamai szemmel láthatóan törekeszenek az áruforgalom fenntartására, a feltételrendszer biztosítására.

„A legtöbb európai határ – az olasz-szlovént kivéve –, még ha némi kompromisszummal és felárakkal is, de járható tranzitszempontból. Ennek ellenére, az ellátásbiztonság érdekében az alapanyagok egy részét immáron vízen, vasúton, esetenként pedig légi úton keresztül szerezzük be”

– folytatta. Szavai szerint az ágazat az ellátási lánc szempontjából meghatározó szerepben van, hisz nemzetgazdasági szempontból rendkívül fontos, hogy az élőállatok megfelelő takarmányt kapjanak. Az UBM Csoportnál egyébként úgy számolnak, ha nem lesz tömeges megbetegedés a dolgozói állományukban, akkor nem fenyegeti veszély a folyamatos kiszolgálást.

Ami egyértelműen komoly kihívást jelent majd a cégcsoport hazai, illetve román és szlovák területen lévő üzemei számára, az a Szerbiából származó takarmányolajok beszállításának kérdése. „A szerb állam nemzetstratégiai okok miatt átmenetileg kiviteli tilalom alá vonta az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagokat. Arra számítunk, ez a helyzet néhány héten belül rendeződik majd; a tapasztalataink azt mutatják, a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy biztosítsa a hazai élelmiszer-ellátási láncot” – tette hozzá Varga Gábor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most is dolgozik? Ossza meg képekben! #leszmitenni

Az élet nem állhat meg a mezőgazdaságban sem. Mutassuk meg, hogy a koronavírus árnyékában az agráriumban dolgozók nap, mint nap azért folytatják munkájukat, hogy mindenki asztalára jusson biztonságosan megtermelt magas minőségű élelmiszer. Küldjön egy fotót nekünk a cikkben leírtak szerint, hogy a lehető legtöbb embernek eljuttathassuk az üzentet: #leszmitenni.

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Több géppel többet dolgoznak a földeken, mint tavaly

Ez derül ki a flottakövetési szolgáltatást is nyújtó i-Cell járműkövető rendszerének adatai alapján. Az adatok természetesen az i-Cell ügyfeleinek járműmozgását mutatják, így tendenciákra lehet belőlük következtetni, de nem tekinthetők országosan reprezentatívnak.

Fontos a repce tápanyag-utánpótlása a tavaszi vegetációs periódusban

A repce tavaszi fejtrágyázása több helyen már megtörtént, azonban sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek, a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás érdekében. Az intenzív repcetermesztésnek ma már szinte kihagyhatatlan eleme a lombtrágyázás is.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

Kasmír válság a Himalája jégsivatagai között

A klímaváltozás és a globalizáció miatt veszélybe kerülhetnek az Indiai fennhatóságú Kasmírban élő nomád Changpák, akik a világ legdrágább gyapjúját, a Pashminát állítják elő.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

Harminc éves lett a Holstein Genetika Kft.

A Holstein Genetika Kft. három évtizede áll a minőségi tejtermelés szolgálatában. Kitartó és magas színvonalú munkájukkal Magyarország piacvezetőjévé nőtték ki magukat.