Back to top

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.

A magyar tulajdonú cégcsoport operatív stábja a többi közt megállapította, hogy a fizikai munkát végző alkalmazottak esetében mekkora az a minimális létszám, amellyel fenntartható a gyáraik folyamatos működése, illetve elkerülhető a kapacitáscsökkenés. Varga Gábor lapunknak elmondta, január végén kezdték meg a felkészülést az új koronavírus megjelenésére, a várható kényszerintézkedésekre.

„Amikor úgy tűnt, hogy Kína Hupej tartományában kezd bizonytalanná válni egyes, főleg vitamin-alapanyagok ellátása, elkezdtük feltölteni belőlük a készleteinket.

Ennek eredményeképpen – jelentős többletráfordítások árán – 3-4 hónapra elegendő mennyiséggel rendelkezünk a vitaminokon kívül főleg aminosavakból, illetve egyéb mikroelemekből” – magyarázta a vezérigazgató-helyettes. Mint mondta, ezek egyre kisebb mennyiségben érhetők el az európai forgalmazók kínálatában, éppen ezért áremelkedéssel kell majd számolni az alapanyagok, illetve a kész takarmányok esetében is.

Néhány héttel ezelőtt, amikor a járvány megjelent Európában, egyfajta átmeneti sokkhatás érte a nemzetközi – főleg a közúti – árufuvarozást, ez pedig rányomta bélyegét a szállítási árakra. A cégvezető úgy látja, esély van arra, hogy e helyzet rendeződik, annál is inkább, mivel az Európai Unió tagállamai szemmel láthatóan törekeszenek az áruforgalom fenntartására, a feltételrendszer biztosítására.

„A legtöbb európai határ – az olasz-szlovént kivéve –, még ha némi kompromisszummal és felárakkal is, de járható tranzitszempontból. Ennek ellenére, az ellátásbiztonság érdekében az alapanyagok egy részét immáron vízen, vasúton, esetenként pedig légi úton keresztül szerezzük be”

– folytatta. Szavai szerint az ágazat az ellátási lánc szempontjából meghatározó szerepben van, hisz nemzetgazdasági szempontból rendkívül fontos, hogy az élőállatok megfelelő takarmányt kapjanak. Az UBM Csoportnál egyébként úgy számolnak, ha nem lesz tömeges megbetegedés a dolgozói állományukban, akkor nem fenyegeti veszély a folyamatos kiszolgálást.

Ami egyértelműen komoly kihívást jelent majd a cégcsoport hazai, illetve román és szlovák területen lévő üzemei számára, az a Szerbiából származó takarmányolajok beszállításának kérdése. „A szerb állam nemzetstratégiai okok miatt átmenetileg kiviteli tilalom alá vonta az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagokat. Arra számítunk, ez a helyzet néhány héten belül rendeződik majd; a tapasztalataink azt mutatják, a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy biztosítsa a hazai élelmiszer-ellátási láncot” – tette hozzá Varga Gábor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Holland porták baromfija - A fríz tyúk

Miközben a tenyésztők el vannak foglalva az ismertebb fajták változatainak kitenyésztésével (szín, alak stb.), új fajták létrehozásával, addig szinte észre sem veszik a lényegében évszázadok óta változatlanul maradt és tenyésztett fajtákat. Ez utóbbiak közé tartozik a fríz tyúk is, amely nálunk szinte ismeretlen, de Hollandián kívül is kevés helyen foglalkoznak vele.

Miért nem megy be a ló a féltető alá? - A télen-nyáron ideális beálló

Sokszor hangzik el a lótulajdonosoktól a kérdés; ott van a beálló a karámban vagy a legelőn, miért nem megy be a lovuk ítéletidőben vagy nyári hőségben sem?

Károly herceg a földekre hívja a briteket

„Nem varázsütésre terem meg az ennivalónk” – fogalmazott a brit trónörökös, Károly herceg, és arra szólította fel honfitársait, hogy vegyenek részt a betakarítási munkákban, a külföldi idénymunkások elmaradása miatt ugyanis komoly veszélyben látja a termést.

Vadkár az uszódi határban

Képünk a Bács-Kiskun megyei Uszód határában készült. A fotón látható őznek vélhetően gidája született itt az árpatáblában, mert nem menekült messzire tőlünk, s ahogy távolodtunk, vissza is tért.

Galambok különös nyelőcsővel - A pomerániai begyes fajta

Valamennyi galambfajtánál előfordulnak hímek, melyek a begyüket – elsősorban turbékolás közben – megtöltik levegővel. Vélhetően ezekből az egyedekből tenyésztették ki a begyes galambokat, amelyek sajátossága, hogy a begyükbe levegőt képesek nyelni, terjedelmes begyet (golyvát) fújnak, s ezt huzamosabb ideig meg is tartják.

Szervál a háziasítás útján

A macskafélék szinte csak húst fogyasztanak. Más ragadozókkal, pl. a kutyafélékkel ellentétben növényi táplálékot szinte alig vesznek magukhoz. Talán ezzel is magyarázható, hogy igen sok fajuk csúcsragadozóként szerepel a táplálékpiramis tetején. Úgy a vadonban, mint a ház körül élő fajokat az ember már hosszú évezredek óta nemcsak csodálja – igyekszik környezetében is megtartani, tenyészteni.

EU-brit kereskedelmi tárgyalások - az agrár- és élelmiszeripai szereplők közös nyilatkozata

Az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról szóló negyedik tárgyalási forduló befejezése előtt a Copa & Cogeca, a Celcaa és a FoodDrinkEurope aggódik, hogy nem volt haladás az első három fordulóban, valamint amiatt az egyre növekvő kockázat miatt, hogy nem lesz megállapodás a jelenlegi átmeneti időszak végére, vagyis 2020. december 31-ig.

Június 5-én indult az Agrárcenzus első szakasza

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus 2020 elnevezéssel. A koronavírus világjárvány miatt a KSH a veszélyhelyzet kihirdetését követően átütemezte az összeírás lebonyolítását és találkozásmentes csatornákra vezeti át.

Alpesi legelők követei a Zemplénben

Épp’ mint a család régi autója… Semmi luxus, de mindenre használható, amire kell. Nem a legnagyobb teljesítményű, de biztosan hozza, amit elvárunk tőle. Nem csillog-villog, de a szemünknek mégis a legkedvesebb.

Torma, a gyógyító zöldség

Tormabor és tormapor, koktél, krém, pép, főzelék. E növény sokkal kreatívabban is használható, mint gondolnánk. Néhány tormakészítmény egész évben megtalálható az üzletek polcain, na nem túl sokféle. Intenzív fogyasztása idényjellegű, Karácsony és Húsvét idejére korlátozódik. Pedig sok lehetőség van az ecetes tormán túl is...