Back to top

Hallgatózó mókusok: figyelik a madarak „beszélgetését”, hogy mentsék a bőrüket

Egy tanulmány szerint a szürkemókusok hallgatják a madarak csicsergését, hogy kiderítsék, elmúlt-e már a veszély.

Fotó: wikipedia.org/Diliff

Az ohiói Oberlin Főiskola kutatóinak vizsgálata szerint, amikor az állatok meghallják, hogy a madarak a ragadozó közeledésékor „riadót fújnak”, megdermednek és felnéznek vagy elmenekülnek – írja az Independent. Egészen addig „vörös riasztásban maradnak”, ameddig a madarak nem kezdenek bele ismét a csiripelésbe, jelezve ezzel, hogy elmúlt a veszély.

A szakértők összesen 54 vad keleti szürkemókust vizsgáltak meg, amelyek az USA államainak nyilvános parkjaiban és lakóövezeteiben élnek.

Szimulációként a kis madarakra és a mókusokra egyaránt fenyegetést jelentő rőtfarkú ölyv vijjogását játszották le az állatoknak. Ezt követően azt figyelték meg, hogy hogyan reagálnak a mókusok akkor, ha különböző madárfajok csicsergését hallják, illetve, ha nem játszanak le madárhangokat. A mókusok viselkedését minden alkalommal három percen át figyelték meg.

Azt találták, hogy az állatok éberebbek lettek, amikor meghallották az ölyv hangját. Ugyanakkor,

azok a mókusok, amelyeknek madárcsicsergést játszottak le a fenyegetés után, nyugodtabb viselkedést tanúsítottak, és gyorsabban visszatértek a megszokott éberségi szinthez, mint azok, amelyek nem hallottak madárhangokat az ölyv vijjogása után.

A Plos One folyóiratban publikált cikk szerint mindez arra utalhat, hogy a mókusok képesek a biztonság indikátoraként „azonosítani" számos madárfaj véletlenszerű csicsergését.

Ha sok faj van kitéve ugyanazon ragadozó veszélyének, akkor előnyös lehet számukra, ha „felismerek" a más fajok által szolgáltatott információkat – mondták a szerzők.

Hozzátették, hogy azt eddig is tudták, hogy a mókusok figyelik az egyes madárfajok riasztásait, de izgatottan tapasztalták, hogy azokat a hangokat is fülelik, amik nem riasztásra vonatkoznak, amik arra utalnak, hogy a madarak viszonylag biztonságban érzik magukat. Bizonyos körülmények között talán a biztonságra utaló jelzések ugyanolyan fontosak lehetnek, mint a veszélyre utalók.

Forrás: 
Independent

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

Az Alpokban eltűnhetnek a gleccserek

Romlott a természetes környezet állapota Németországban. A szövetségi kormány vizsgálata a többi között kimutatta, hogy teljesen eltűnhetnek a gleccserek és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

A kacagójancsi már nálunk is hallatja hangját

A kacagójancsi vagy más néven kokabura Földünk ma élő legnagyobb jégmadara, hossza akár elérheti a 45 centimétert is. Azok, akik Ausztráliába eljutnak, s a keleti parton barangolnak, szinte biztos, hogy találkoznak ezzel az egyszerű tollazatú madárral, melyen a fehér és a barna szín dominál. Ma már díszmadárként is tartják kontinensünkön.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Palócság a tányéron

Ha valaki egy csöppnyi vadregényre vágyik, ki sem kell mozdulnia kicsiny hazánkból. A Cserhát az egyik legérintetlenebb része az Északi-középhegységnek; szelíd lankái és sajátos kulturális közege, mintha más világba repítené a látogatót. Bánkon, az egyedi hangulatú kis palóc településen, az IPOLY ERDŐ Zrt. vadászházában a hamisítatlan helyi konyhát is megismerhetjük.

Már lehet jelentkezni a Budakeszi Vadaspark napközis táboraiba

Idén nyolc héten keresztül, napi két turnusban rendezi általános iskolásoknak szóló napközis táborait a Budakeszi Vadaspark. A programok népszerűségének köszönhetően az eddigi Vackor Tábor mellett ezen a nyáron Berkenye néven is indul tábor.

Fókuszban a biológiai sokféleség

Május 22-e a Biológiai Sokféleség Világnapja, ebből az alkalomból világszerte hívják fel a figyelmet az élővilág sokszínűségének megóvására és a biodiverzitást veszélyeztető jelenségekre. Magyarországon több mint 100 ezer hektáron zajlott élőhely-rekonstrukció az elmúlt években, amely nagymértékben hozzájárult a biológiai sokféleség növeléséhez és megőrzéséhez.

Kedvelik új lakásaikat a széncinegék

A NYÍRERDŐ Zrt. munkatársai az elmúlt napokban sorra látogatták és ellenőrizték a Sóstói-erdőben a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének erdőfelújításaiba kihelyezett madárodúkat. Nagy örömükre a februárban kitett 60 odú 80 százalékát már birtokba vették a széncinegék.