0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lengyelországban megnyitják az ukrán vendégmunkások karantén központját

Két karantén központot nyitottak Gdańskban és Łódźban ukrán vendégmunkások számára, hogy vissza tudjanak térni a munkahelyükre.

Míg a lengyelek ezrei Nyugat-Európában és Angliában vállalnak munkát, sokan mezőgazdasági idénymunkásként, addig a lengyel gazdaság az ukrán vendégmunkásokat hiányolja. Ezért karantén központokat állítottak fel, hogy megkönnyítsék az ukrán munkások visszatérését.

A karantén központokra elsősorban azoknak a munkavállalóknak van szükségük, akik ideiglenesen hazautaztak Ukrajnába, mielőtt lezárták a lengyel határokat, és most szeretnének visszatérni a munkahelyükre. Ez a megoldás vált szükségessé Lengyelországban a koronavírus járvány és az azt követő határzár miatt. Sok iparág már szenved a vendégmunkások hiányától. A lengyel üzleti vállalkozásoknak sürgősen szükségük van az Ukrajnából származó munkaerőre.

Az élelmiszeripar, a feldolgozóipari vállalkozások, a logisztikai raktárak, az élelmiszerboltok, a mezőgazdasági üzemek már megérezték a vendégmunkások hiányát.

A határzár elrendelése után lengyel állampolgárok, állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek és Lengyelországban munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldiek léphetnek be az országba. A 14 napos karantén azonban a belépés feltétele mindegyik csoport számára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/portalspozywczy.pl