Back to top

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Rozmaring
Rozmaring
Fotó: Pixabay
Természetesen nem várhatunk tőlük olyan biztos eredményt, mint a célzott gyógyszerektől, de érdemes gyakran fogyasztanunk belőlük.

A healthline.com oldalon 15 olyan növényt sorolnak föl, amelyek

laboratóriumi körülmények között képesek gátolni egyes vírusok működését, vagy lassítani a szaporodásukat.

Az oregánó, az olasz ételek egyik nélkülözhetetlen fűszere a karvakrol hatóanyaga révén fejti ki ezt a hatást. A zsályában és a bazsalikomban olyan anyagok vannak, amelyek kémcsőben visszaszorították a herpeszvírust és a hepatitisz B vírust. A Délkelet-Ázsiában honos indiai szent bazsalikom (Ocimum tenuiflorum) bizonyítottan erősíti az immunrendszert, ugyanis rendszeres fogyasztásával két olyan sejttípus mennyisége is megnőtt a vérben, amelyek az idegen anyagok ellen védenek. Ugyancsak mediterrán fűszerünk a rozmaring, ami herpesz, influenzavírusok és HIV ellen hatott laboratóriumban oleanol sav hatóanyaga révén.

Édeskömény
Édeskömény
Fotó: Pixabay
Kevésbé ismerjük az édesköményt, aminek az olaja transz-anetolt tartalmaz, és ez a vegyület nemcsak a herpeszvírus ellen bizonyult hatásosnak, de gátolta a gyulladásos folyamatokat is.

A fokhagymát mi is szinte gyógyszernek tekintjük, aminek van is alapja: a fokhagymakivonat eltüntette a humán papillomavírus által kiváltott szemölcsöket, és laboratóriumban hatásos volt több influenzavírus, a HIV, valamint a sima náthát okozó vírusok ellen.

A bodza is értékes eleme a házipatikának, sűrítménye egérkísérletben gátolta az influenzavírus szaporodását és serkentette az immunválaszt. Egy 180 fővel végzett humán kísérletben pedig csökkentette a legúti fertőzések okozta megbetegedést.

Még egy mindennapos gyomnövény is segítségünkre lehet az egészségünk megőrzésében. A gyermekláncfű kivonata kísérletekben több influenzavírus, a HIV, valamint a Dengue-lázat okozó vírus szaporodását is gátolta.

Ezek az eredmények természetesen nem tekinthetők véglegesnek, de érdemes elgondolkodni rajtuk, és minél több ilyen hasznos fűszert beiktatni az étrendünkbe.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a háziméh mikrobiomja összetettebb, mint ahogy eddig gondoltuk.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.