
A healthline.com oldalon 15 olyan növényt sorolnak föl, amelyek
laboratóriumi körülmények között képesek gátolni egyes vírusok működését, vagy lassítani a szaporodásukat.
Az oregánó, az olasz ételek egyik nélkülözhetetlen fűszere a karvakrol hatóanyaga révén fejti ki ezt a hatást. A zsályában és a bazsalikomban olyan anyagok vannak, amelyek kémcsőben visszaszorították a herpeszvírust és a hepatitisz B vírust. A Délkelet-Ázsiában honos indiai szent bazsalikom (Ocimum tenuiflorum) bizonyítottan erősíti az immunrendszert, ugyanis rendszeres fogyasztásával két olyan sejttípus mennyisége is megnőtt a vérben, amelyek az idegen anyagok ellen védenek. Ugyancsak mediterrán fűszerünk a rozmaring, ami herpesz, influenzavírusok és HIV ellen hatott laboratóriumban oleanol sav hatóanyaga révén.

A fokhagymát mi is szinte gyógyszernek tekintjük, aminek van is alapja: a fokhagymakivonat eltüntette a humán papillomavírus által kiváltott szemölcsöket, és laboratóriumban hatásos volt több influenzavírus, a HIV, valamint a sima náthát okozó vírusok ellen.
A bodza is értékes eleme a házipatikának, sűrítménye egérkísérletben gátolta az influenzavírus szaporodását és serkentette az immunválaszt. Egy 180 fővel végzett humán kísérletben pedig csökkentette a legúti fertőzések okozta megbetegedést.
Még egy mindennapos gyomnövény is segítségünkre lehet az egészségünk megőrzésében. A gyermekláncfű kivonata kísérletekben több influenzavírus, a HIV, valamint a Dengue-lázat okozó vírus szaporodását is gátolta.
Ezek az eredmények természetesen nem tekinthetők véglegesnek, de érdemes elgondolkodni rajtuk, és minél több ilyen hasznos fűszert beiktatni az étrendünkbe.