0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Egyre divatosabbak a gyógygombák

Korábban szinte csak a csiperke és a laska jelentette az élelmezési szempontból fontos gombafajainkat. Az utóbbi időben azonban megjelentek a gyógygombák, melyek nem csak konyhai alapanyagként, hanem esetleges gyógyító tulajdonságaik miatt is kerülnek a tányérra, vagy a kapszulába…

Azok a betegségek, melyek nem sérülés, vagy születési rendellenesség eredetűek, általában összefüggésbe hozhatóak az immunrendszerünk működésével, ami pedig szoros együttműködésben van az emésztéssel. A bélflóra állapota közvetlenül hat az immunrendszerre. A meggyengült védekezőképesség hatására hamarosan valamilyen betegség tünetei is megjelennek…
Gyógynövények esetén is nagy csoportja van az adaptogén fajoknak, melyek nem egy adott betegségre hatnak, hanem az immunrendszerünk erősítésével szervezetünknek a káros környezeti behatásaival szembeni adaptációját, alkalmazkodását segítik. Bár a gombák köztudottan nem növények, ám a gyógyhatású fajaik is többnyire ilyen általános vitalizáló hatásúak…

A gombáknak rengeteg faja él a Földön, ám csak néhány rendelkezik olyan hatóanyagokkal, melyek az egészségünk megőrzésében, a betegség megelőzésben és a panaszok enyhítésében is szerepet játszik.

Ezek a gyógygombák különböző formában már könnyen elérhetők, mellékhatásuk csak ritkán jelentkezik, ha mégis, akkor enyhe, és rendkívül hatékony immunerősítők.

Van szükség immunerősítésre?

Amikor enyhébb, de kellemetlen tüneteket tapasztalunk magunkon, akkor biztos, hogy jól jön a támogatás szervezetünk védekező rendszere számára. Ilyen a krónikus fáradtság, általános gyengeség, alvászavarok, gyakori és nehezen múló fejfájás, enyhébb emésztési zavarok, krónikus hasmenés, vagy székrekedés, indokolatlan ingerlékenység, depresszió, valamint ha gyakran elkapunk szezonális betegségeket (pl. nátha). Ebben is segíthetnek a gyógygombák, melyek közül a shiitake és a ganoderma nevét szinte mindenki hallotta már. Vannak azonban hasonlóan jó hatású ismeretlenebb fajok is…

Shiitake (Lentinus edodes)

Sok esszenciális aminosavat és ásványi anyagot tartalmaz, emellett nyomelemekben és vitaminokban is gazdag. Az egyik leghatékonyabb immunerősítő gyógygomba, Japánban gyógyszert is készítenek belőle (Lentinan injekció). Erős az antimikrobiális hatása. A shiitake a vírusok, gombák és baktériumok jelentős részét elpusztítja, sőt a fogszuvasodást okozó streptococcus baktériumtörzsek ellen is hatékony. A shiitake megnöveli a HDL (jó) koleszterin mennyiségét, ugyanakkor csökkenti a káros LDL koleszterinszintet. Rugalmassá teszi az érfalakat, ezáltal csökkenti az érelmeszesedés és más szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Enyhíti a kemoterápia mellékhatásait.

Pecsétviaszgomba, Reishi (Ganoderma lucidum)

Jelentős mennyiségben tartalmaz béta-glükánokat, triterpéneket, polifenolokat, ezen kívül vitaminokat (B1,2,3,5,6,9, C-és D-vitamint), ásványi anyagokat, aminosavakat és nyomelemeket. Erősíti az immunrendszert, megköti a káros, szabad gyököket.

Kúraszerű fogyasztása szív- és érrendszer támogató hatású, de az eddigi vizsgálati eredmények alapján antimikrobás, antiallergiás, antidepresszív hatással is rendelkezik.

Jótékony tulajdonságait a vele együtt fogyasztott C-vitamin még inkább felerősíti.

A két legismertebb mellett érdemes megemlíteni a kínai hernyógombát (Cordyceps sinensis), ami az összetevői révén az egyik leghatékonyabb immuntámogató és vírusellenes hatású gyógygomba, emellett gátolja a kóros sejtek burjánzását. Serkenti a májműködést, valamint a szabad gyököket is megköti. Serkenti az ATP termelődést, ezzel javítja az izomműködést, erősíti a szívet. Hatóanyagai révén csökkentheti a különféle fertőzéses gyulladásokat, az asztma és a hörgőgyulladás tüneteit.

A nálunk is honos gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) vanádium tartalma hozzájárul a cukorbetegség tüneteinek enyhítéséhez, elősegíti a helyes emésztést, miközben jótékonyan támogatja a máj működését. Alkalmas a székrekedés, a gyomorfertőzések és a stressz kiegészítő kezelésére is. A maitake-t, vagy bokrosgombát (Grifola frondosa) régebben az általános egészségi állapot megőrzésére alkalmazták. Hatására csökkenhet a vérnyomás, javulhat a zsírok és a cukrok lebontása, ezáltal elősegíti a súlycsökkenést. A mandulagomba (Agaricus blazei) erős gyulladásgátló. Rendszeres fogyasztása elősegíti egyes fehérvérsejt típusok szaporodását. A süngomba (Hericium erinaceus) a gyomor- és bélpanaszok enyhítője, valamint az idegi megbetegedések (pl. memória problémák, depresszió) komoly támogatója.

A gyógygombák az élelmiszer, és nem a gyógyszer kategóriába soroltak jelenleg, mert hatásaik tudományos bizonyításához még további komoly humánkísérletekre van szükség. Beltartalmi értékeik és a hagyományokon alapuló gyógyítás megfigyelései alapján azonban mindenképp előnyös tulajdonságokkal bírnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu