0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A hét legegészségesebb tartós élelmiszer

A hosszú élettartamú élelmiszerek praktikusak, nem kell hűtőszekrényben tárolni őket, sokáig elállnak. Vannak, akik tartanak tőlük a bennük lévő tartósítószerek és egyéb egészségtelen adalékanyagok miatt. Nézzük, melyek a legegészségesebbek.

A jótékonysági élelmiszergyűjtés fontos elemei a nem romlandó, hosszú élettartamú élelmiszerek. A túrázók hátizsákjaiban is elengedhetetlenek. A koronavírus okozta bizonytalan helyzet miatt jelenleg mindenki számára felértékelődtek.

Vannak, akik tartanak tőlük a bennük lévő tartósítószerek és egyéb egészségtelen adalékanyagok miatt. A Healthline portálon összegyűjtötték a legtáplálóbb, legegészségesebb tartós élelmiszereket.

1. Diófélék és olajos magvak

Könnyen vihetjük őket magunkkal bárhová, ha kell. Több hónapig, akár fél évig is fogyaszthatóak. Bármilyen szituációban jól jön belőlük egy maroknyi. A diófélékből készített krémek (földimogyorókrém, mandulakrém) is rendkívül ízletesek és egészségesek. Magas az antioxidáns tartalmuk, és tele vannak egészséges zsírokkal.

2. Teljes kiőrlésű gabonák

Az olyan teljes kiőrlésű gabonák, mint például a zab, rizs és árpa sokkal hosszabb ideig tárolhatók, mint más népszerű szénhidrátforrások. Fogyaszthatjuk őket köretként, de hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez is. A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, és bizonyos rákos megbetegedések kockázata is.

3. Szárított gyümölcsök és zöldségek

Ha nincs módunk friss gyümölcshöz vagy zöldséghez jutni, kiváló csemegeként szolgálhatnak a szárított verziók. A szárított zöldségeket főzéshez is felhasználhatjuk. Jórészt megőrzik eredeti tápanyagtartalmukat. Az aszalt gyümölcsök körülbelül egy évig állnak el, míg a zöldségek csak fél évig.

A fagyasztva szárított (liofilizált) gyümölcsök és zöldségek is hosszan megőrzik a minőségüket. Szakértők szerint csekély a veszteség, a feldolgozott termékek megtartják a vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat. Nagy előnyük még, hogy konyhakészek, praktikusan és gyorsan felhasználhatóak.

4. Szárazbab

A szárazbabból készült ételek nem csak finomak, de tápanyagban gazdagok. A bab kiváló rostforrás, tele van vitaminokkal és ásványokkal (magnézium, B-vitamin, mangán, foszfor, cink, réz), az egyik legjobb növényi fehérjeforrás.

A babkonzerv is jó választás lehet. A hőkezelés hatására a vitaminok egy része elveszik, de a többi tápanyag megmarad. A magas sótartalom miatt érdemes elővigyázatosnak lenni. A konzerv 2-5 évig eláll, a szárazbab pedig akár 10 évig. Egyes kutatások szerint 30 évig is megőrizheti a minőségét.

5. Halkonzerv

Az olajos halkonzerv is remek választás, ha egészséges ételhez szeretnénk jutni. Magas a D-vitamin tartalma, és sok omega-3 esszenciális zsírsav található benne, ami csökkenti a vérrögök kialakulásának valószínűségét. Öt évig is fogyasztható.

6. Leveskonzerv

A konzerv levesekben ma már egyre kevesebb az egészségtelen adalékanyag és tartósítószer. Ínséges időkben jó választás lehet. Legtöbbjük savtartalma alacsony, kivéve a paradicsomlevest. A magas savtartalmú paradicsom csak 18 hónapig áll el, míg a többi leves akár öt évig is. A sérült, felpuffadt konzervet dobjuk ki.

7. Müzli- és proteinszelet

Ezek az élelmiszerek nagy kedvencei a túrázóknak. Tele vannak hasznos tápanyaggal: zab, diófélék és aszalványok. Nagy előnyük, hogy magas a fehérjetartalmuk, könnyen szállíthatóak, praktikusan fogyaszthatóak. Legtöbbjük egy évig is megőrzi a minőségét.

Forrás: healthline.com