Back to top

A legváratlanabb helyzetekre is felkészült az Eisberg

A konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. január végétől készült a koronavírus-járványra: dolgozói chatbot-on keresztül kapják a naprakész információkat a vezetőségtől, melynek váratlan helyzetek terén szerzett nem kevés tapasztalatára most minden eddiginél nagyobb szükség van.

Tavaly november közepén egy, a közép-kínai Hupej tartományból származó 55 éves férfi szervezetében mutatták ki a világon először az új koronavírust, mely körülbelül két hónappal ezután Európában is felütötte fejét. A járvány elsőként Olaszországban hatalmasodott el, ahol cikkünk megírásáig majd’ 7000 ember életét követelte. Ennek ismeretében Giuseppe Conte olasz kormányfő az egész országra kiterjedő leállást jelentett be, melynek értelmében az összes hivatalt, illetve nem létfontosságú termelési tevékenységet végző üzemet április elejéig bezárnak.

Az Eisberg vállalatcsoport magyar leányvállalata, a konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. termékeinek saláta összetevőit télen főként Spanyolországból szerzi be, a bébi levelek pedig döntően Dél-Olaszországból érkeznek hozzájuk. Ennek tudatában kerestük fel telefonon Gazsi Zoltán ügyvezető igazgatót, arra kérve őt, számoljon be arról, miként élik meg e nem mindennapi helyzetet.

„Rendszerint fel vagyunk készülve a váratlan helyzetekre, hiszen a szántóföldi növénytermesztés igencsak kitett a globális felmelegedés okozta szélsőséges időjárás-változásnak, ezért nem ritka, hogy napközben akár többször is át kell szerveznünk egyes faladatainkat. Ugyanakkor tagadhatatlan, mostantól még szövevényesebbé váltak az egyébként is bonyolult mindennapjaink” – kezdett bele. Mint mondta, január 28-ával kezdték meg a felkészülést a közelgő járványra: amellett, hogy elkezdték megnövelni a védőmaszk-, illetve kézfertőtlenítő-készleteiket, megkezdték a dolgozók tájékoztatását a vírussal kapcsolatos fejleményekről és tudnivalókról is. Utóbbi kapcsán

fontos szerepe van a vállalat közel egy éve működő, „Sali Kapitány” elnevezésű chatbotjának, melynek révén a dolgozók okostelefonon keresztül azonnal hozzájutnak a naprakész információkhoz, illetve felvilágosítást kapnak egyebek mellett a várható biztonsági óvintézkedésekről is.

A kommunikáció ugyanakkor nem egyoldalú: „néhány nappal ezelőtt egy felmérés alkalmával számoltak be az alkalmazottak arról, hogy érzik magukat, s hogy látják a helyzetüket a jelenlegi körülmények között. „Ebből kiderült, a dolgozók bíznak a vezetésben és hiszik, hogy közös erővel át tud lendülni a vállalat a felmerülő akadályokon” – magyarázta Gazsi Zoltán, hozzátéve, hogy a vállalat irodai alkalmazottainak többsége jelenleg otthonról dolgozik, a termelői csapat pedig az érvénybe lépett egészségügyi előírásoknak megfelelően végzi a dolgát. Az ügyvezető igazgató arról is beszélt, a munkák tervezésekor jelenleg nem látnak előbbre néhány napnál, hiszen számtalan forgatókönyv léphet életbe, ugyanakkor vannak lehetőségek, melyekkel igyekeztek számolni.

Kerestek alternatív megoldást például arra az esetre, ha teljes határzár lépne életbe, és az importból érkező saláta-összetevők beszerzésében fennakadás lenne.

Ezeket a nyersanyagokat májusig nem lehet hazai salátával helyettesíteni, hiány esetén az itthon elérhető alapanyagokból készülő mixek gyártását növelnék. Gazsi Zoltán arról is beszélt, az értékesítésüket tekintve eddig nem volt számottevő visszaesés, ugyanakkor március végéhez közeledve érzékeltek némi csökkenést. „Szerencsés, hogy sok lábon állunk, így a gasztropiac teljes összezuhanását részben a kiskereskedelmi forgalom kompenzálni tudja, s elmondható az is, hogy a fogyasztók továbbra is keresik a termékeinket” – tette hozzá. 

Megemlítendő az is, hogy a vállalat e vészterhes időkben igyekszik segédkezet nyújtani a hazai egészségügy számára is. Mint arról honlapjukon beszámoltak: 1,5 millió forint értékben adományoztak speciális védőfelszereléseket a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív részlegének.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

Ne engedjenek a tisztességtelen nyomásnak a beszállítók, a kamara és a törvény is védi őket!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több áruházi beszállítótól kapott jelzéseket: azt tapasztalják, hogy egyes áruházláncok az általuk fizetendő különadót a mezőgazdasági- élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni. A NAK felhívja az áruházláncok figyelmét arra, hogy törvényesen, tisztességesen járjanak el beszerzéseik során.

A hétvégén már újra üzemel két börzsönyi erdei vasút

A járványügyi helyzet enyhülésével ismét pályára állnak a vasúti kocsik két börzsönyi kisvasúti vonalon. 2020. május 23-tól már újra közlekednek vonatok a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasút vonalán. A Királyréti Erdei Vasút felújítása tavasszal kezdődött, így néhány hónapig még nem fogad látogatókat.

Enyhítések mellett döntött a KITE Zrt.

A KITE Zrt. vezetősége Magyarország Kormányának hatályos intézkedéseit, az országos járványügyi helyzetet, az elmúlt hetek országos sajtóban kommunikált járványügyi tendenciáját és a csökkenő esetszámokat figyelembe véve a KITE Zrt. veszélyhelyzetben történő működésére vonatkozóan az enyhítések mellett döntött. Ezen döntések leginkább a vásárló partnereikkel való közvetlen kapcsolattartást érintik.

Feleannyi kajszi, ötödével kevesebb nektarin

A szüreti időszakban pontosabb termésbecslést adtak a spanyol nektarin és az olasz kajszi várható idei terméséről. Nemcsak a tavaszi fagyok miatti kiesés sújtja az ágazatokat, hanem a munkaerőhiány is, nincs aki leszedje a megmaradt gyümölcsöt. Az igény pedig nagy ezekre a gyümölcsökre, ami máris áremelkedéshez vezetett, számol be a Freshplaza.it.

A mezőgazdasági kutatások lendülete nem tört meg

A mezőgazdaságot kiszolgáló fejlesztések és kutatások jelenthetik a következő években a K+F szektor egyik motorját világszerte – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen.