0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A pékek spájzolnának

A búza árának emelkedése hamarosan a kenyér akár 15–20 százalékkal történő drágulásához vezet, közölte az ukrán malomipari szövetség, és felkérte a hatóságokat, hogy a jelenlegi árak fenntartása érdekében ideiglenesen csökkentsék a gabonafélék exportját.

A szövetség megjegyzi, hogy a kenyér iránti kereslet 30–40 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletekben a koronavírus járvány eredményeként kialakult vásárlási szokások megváltozása miatt.

A gabona ára egyre magasabb lesz, példaként említik, hogy csak az elmúlt tíz napban a másod és a harmad osztályú búza átlagára folyamatosan növekszik, jelenleg 450 hrivnya/tonna (kb. 5000 Ft) az ára, de ilyen áremelkedés mellett a közeljövőben minden lisztfajta tonnánkénti ára hamarosan eléri az 550 hrivnya/tonna árat.

Mivel a liszt a kenyér költségeinek több, mint 40 százalékát teszi ki, a vásárlók számára ez 15-20 százalékos áremelkedést jelent a pékáruk vonatkozásában.

A szervezetek a hatóságok felé fordultak segítségért a jelenlegi árszint fenntartása érdekében. Az egyik lehetséges lépés ebben az irányba a gabonakivitel ideiglenes korlátozása lenne a pandémia időszakában.

Néhány napja az Ukrán Gabonaszövetség figyelmeztetett, hogy a gabonakivitel csökkentése katasztrofális lesz az ukrán mezőgazdaság számára.

Taras Kaczka, a gazdasági fejlődésért, a kereskedelemért és a mezőgazdaságért felelős miniszterhelyettes pedig bejelentette, hogy Ukrajna nem korlátozza a pandémia miatt az élelmiszer-exportot. Továbbá nem szándékoznak korlátozni a baromfi, a növényi olaj kivitelét sem, amelyekből Ukrajna vezető exportőr a piacon. A Gazdasági Fejlesztési Minisztérium szerint Ukrajnában 2019-ben 75 millió tonna gabonát takarítottak be, ebből 54 millió tonnát exportáltak.

A pékek szerint ez hamarosan beláthatatlan dráguláshoz vezethet az ukrán fogyasztók számára.

Forrás: farmer.pl