0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Virágoskert ágyás nélkül

Ha virágoskertről beszélünk, többnyire sok szép virággal beültetett kerti ágyásra gondolunk, ám nagy méretű virágtartókba ültetett vegyes nyári balkonnövény-fajokkal is meseszép virágoskertek alakíthatók ki az erkélyeken, teraszokon. A színhatás fokozására kertekben is elhelyezhetők a növénytartók, és nagyszerű lehetőséget kínálnak a „nehéz kertek, nehéz területek” élénkítésére, díszítésére.

De mik is azok a balkonnövények?

A balkonnövény kifejezés nem botanikai besorolás, hanem felhasználási terület szerinti növénycsoportosításra utal.

Ahogy a nevük is sugallja, az ide tartozó növényeket elsősorban nagyobb méretű mutatós kültéri cserepek, színes edények, rusztikus dézsák, kosarak, ládák beültetésére használhatjuk.

Többségük eredetileg szubtrópusi és trópusi faj, származási helyükön nincs tél, és emiatt, illetve más környezeti érzékenység miatt többnyire nem valók virágágyi ültetésre. Hazájukban évelők, de nálunk egynyári növényként viselkednek. Az intenzív nemesítésnek köszönhetően a modern balkonnövényeknek már nincs sok közük a vadon előforduló fajokhoz.

Általában gyorsan fejlődnek, növekedésük szerint lehetnek állók vagy csüngők.

Kora nyártól az őszi fagyokig virítanak. Ha kedvező elhelyezést találunk számukra, akkor gondos ápolás mellett olyan gazdagon virágoznak, hogy a leveleik szinte ki sem látszanak a virágtengerből.

A legismertebbek

• A muskátlik továbbra is a balkonvirágok abszolút klasszikusai közé tartoznak, függetlenül attól, hogy futók vagy állók, piros, rózsaszín vagy fehér színben nyílnak. Strapabíró növények.

• A petúniák szintén kedveltek, álló és futó változatban is kaphatók. A könnyen kezelhető, kisebb virágú, de gazdagabban nyíló Calibrachoa petúniák is népszerűek, virágaik színes gömbként veszik körbe a töveket.

• A vörösbegyvirág (Nemesia) virágbősége ugyancsak lenyűgöző.

• A porcsinrózsa (Portulaca) leginkább a napos erkélyen érzi jól magát.

• A vaníliavirág (Heliotropium arborescens) is meghálálja a sok napsütést.

• Az angelóniafajták rózsaszín, lila és fehér színekben nyílnak, főleg ha meleg, napos helyen vannak.

• A Summerwings sorozatba tartozó begóniák napos és félárnyékos környezetben egyaránt kiemelkedően teljesítenek, jól bokrosodnak, változatos színekben gazdagon nyílnak és kártevőmentesek. A Belleconia típusok telt virágú csüngő begóniák, félárnyékos környezetben függőkosarakban vagy ámpolnás edényben egész nyáron át pazar élményt nyújtanak. Virágaik nagyméretűek, krém, rózsa és narancsszínűek.

 

Ültessünk zöldet is

A struktúranövények attraktív lombszínnel, feltűnő mintázattal, kiváló elágazódással rendelkező balkonnövények. Virágot nem hoznak, igazi díszük a lombjuk, az alakjuk és a megjelenésük. Vegyes beültetések ideális alkotóelemei.

  • Keserű porccserje (Mühlenbeckia)
  • Pénzlevelű lizinka (Lysimachia)
  • Kakassarkantyú (Plectranthus)
  • Kerek repkény (Glechoma)
  • Szalmagyopár (Helichrysum)
  • Díszcsalán (Coleus)
  • Batáta vagy édesburgonya (Ipomoea)

Bevásárlólista félárnyékos helyre

Sokan attól tartanak, hogy a félárnyékos környezet kevésbé alkalmas a növénytartásra, mint a napos erkély. Ez azonban nem így van.

Sok napfénykedvelő balkonnövény a félárnyékos környezetben is jól érzi magát.

Főleg forró nyarakon ott lassabban szárad ki a földjük. Balkonnövényekből az ilyen típusú helyekre is viszonylag nagy a választék. Kiválóan érzi magát a fukszia, a hortenzia, a pistike, az új-guineai Impatiens, a Belleconia begóniák, a borostyán, az árnyliliom és a Bacopa.

Ültetés: hogy kezdjünk hozzá?

  1. Válasszunk növényt. A szaküzleteknek hármas-négyes tálcákban kínált csomagajánlataik is vannak, ezek tartalmazhatnak többféle, egymással jól kombinálható fajt, vagy azonos faj eltérő fajtáit.
  2. Válasszunk cserepet, ügyeljünk a méretére és a stílusára.
  3. Töltsük meg friss földdel.
  4. Először cseréppel együtt elrendezve készítsünk próbát. A csüngő növekedésűeket a cserép széléhez közel, az álló típusokat és a legmagasabb termetű növényeket középre helyezzük.
  5. Rendezgessük addig, amíg a legszebb nem lesz, majd a cserépből kivéve ültessük el egyszerre mindet.
  6. Öntözzük meg az összeállítást, állítsuk a helyére.
  7. Teljék örömünk benne!

Sokat és színeset

A kombinációs lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Tippjeink:

  • 3 piros (begónia, verbéna, Calibrachoa) + 1 sárga (Sanvitalia)
  • 2 fehér (begónia, Calibrachoa) + 2 sárga (Calibrachoa, Sanvitalia)
  • 3 kék (petúnia, verbéna, Bacopa) + 1 fehér (Calibrachoa)
  • Klasszikus, muskátlival (ugyanazt a négy fajt duplán is ültethetjük, vagyis 2×4 növényt használjunk): 2 piros (muskátli, verbéna) + 1 piros (Calibrachoa) + 1 sárga (Bidens)

Szabadtéri nappali

A harmonikustól a háromszögig

A kerti virágfoltok kialakításához a színkört hívhatjuk segítségül. Háromféle elvű elrendezést készíthetünk.

• Harmonikus: az egymás melletti színekből válogassunk a világostól kezdve a sötétedőig.

• Kontrasztos: az egymással szemben lévő színeket társítsuk.

• Háromszög: a színkört osszuk föl három cikkre, és az abban lévő színeket használjuk, a végeredmény hibátlan lesz.

Essék szó kertről, teraszról vagy csöppnyi balkonról, a nyár folyamán bármelyikük használható szabadtéri nappaliként.

Olyan helyként, ahová egy fárasztó nap után visszavonulhatunk egy hűs limonádét elkortyolni, olvasni, zenét hallgatni, szeretteinkkel beszélgetni, vagy csak szemlélődni, gondolkodni.

Az elvonulás, a nyugalom zöld szigeteként, ahol élvezhetjük a jó időt, a napsütést, a szabad levegőt.

Ahhoz, hogy növényekkel rendezzük be, nincs szükség mély kertészeti tudásra, gyorsan és egyszerűen megtervezhető, jól megválasztott növényekkel, stílusos kellékekkel és kiegészítőkkel hangulatos oázist varázsolhatunk.

Mediterrán: olajfa, leander, rozmaring, citrusfélék, levendula, kakukkfű; kék-fehér, zöld, narancs kaspók, párnák, amforák, kovácsoltvas gyertyatartó.

Vidéki: muskátli, petúnia, margaréta, balkonzöldségek és gyümölcsök; agyagcserép, bádogedények, kancsók, kockás, pöttyös textilek, háziállatfigurák, fonott kosarak, faragott ládák, fa kerti pad.

Modern: díszfüvek, bambusz, pozsgások; fém vagy beton növénytartók, lámpák, kövek, üvegedények.

 

Forrás: Kertbarát Magazin