Back to top

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Amíg korábban természetes volt, hogy egy forgalmas napon szorosan sorakoztunk a kasszák előtt, ezt most egyáltalán nem ajánlják a szakemberek. Bármennyien is várakozunk a pénztárnál,

be kell tartani a minimum 1,5 - 2 méteres távolságot egymástól. Sok üzletben már padlómatricák jelzik a kívánt távolságot.

Mivel a koronavírus cseppfertőzés útján terjed, a távolságtartás sokat segít abban, hogy ne adjuk át a vírust egymásnak. Ugyanígy vigyázzunk az eladókra és pénztárosokra is.

Fontos az is, hogy korlátozzuk a boltban eltöltött időt, ezért már otthon készüljünk fel a vásárlásra:

készítsünk pontos bevásárló listát, hogy gyorsan és a célirányosan gyűjtsük össze a szükséges árukat. A nagyon tudatos vásárlók, még bolti útvonaltervet is készítenek:

ha a megszokott üzletükben vásárolnak, tudják, mi hol található, ezért csak azokat a részeket keresik fel a pontos bevásárló listával.

Csak azt érintsük meg, amit a kosarunkba teszünk, próbáljuk meg elkerülni, hogy bármit fölöslegesen megfogjunk.

Ahol engedik, a bolti kosarak helyett használjuk a saját kosarat vagy táskát.

A legtöbbet a bevásárló kocsikat és a fagyasztó pultok, szekrények fogantyúit érintik meg, ez szintén veszélyforrás a vírus-átadás szempontjából. Ez ellen használhatunk gumikesztyűt.  A kesztyű használata viszont csak akkor biztonságos, ha megfelelően el tudja távolítani használat után, mert ha nem, akkor a rajta lévő fertőzés átkerülhet a kezünkre. Vagy vigyünk magunkkal antibakteriális kézmosót, amit az érintés után azonnal használjunk.

A legbiztonságosabban bankkártyával fizethetünk, érintéses üzemmódban. A PIN kód nélküli vásárlás összeghatárát a napokban a bankok felemelték 15 ezer forintra.

Ha lehet, gyalog vagy saját autóval menjünk az üzletekbe, a tömegközlekedést ne használjuk most.

Nyilvános helyeken ne érjünk a szemünkhöz, a szánkhoz és az orrunkhoz, hazatérés után azonnal mossunk kezet.

A megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket mossuk le, a csomagolásra használt fóliát, papírt azonnal távolítsuk el a lakásból.

Aki biztosra akar menni, az fertőtlenítse le a bevásárló táskát, pénztárcát,

bankkártyát és a kulcsokat is.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint az élelmiszer nem lehet koronavírus-fertőzés forrása. Ezt nem csak a SARS COV-2 vizsgálatok, hanem a koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatos korábbi tapasztalatok is megerősítik. Továbbá a főzés és sütés, ha legalább 60 Celsius-fokon és 30 percig történik, elpusztítja a vírusokat. Biztonságos az élelmiszerek és készételek házhoz szállítása is. A csapvíz fogyasztása szintén nem rejt kockázatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Elektromos kamiont állít forgalomba egy magyar cég az Aldinak

Az Aldi a magyarországi kiskereskedelmi cégek közül elsőként állít napi rendszeres forgalomba e-kamionokat a WIN Capital segítségével.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…