0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nyílt levél a hazai dísznövényágazat megmentéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Önkormányzatok! Tisztelt Piacüzemeltetők! Tisztelt Lakosság!

A hazai dísznövénykertészek és virágárusok nevében arra kérjük az önkormányzatokat: ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket. Kérjük továbbá, hogy ne zárják be a piacaikat, amik a tavaszi virágárusítás és a kistermelői áruk értékesítésének legfontosabb helyszínei!

A lakosságot pedig kérjük, hogy aki teheti, vásároljon virágot, dísznövényeket és helyi kistermelői árukat!

Az elmúlt hetekben a hazai dísznövényágazatot nagyon komoly veszteségek érték már értékesítési lehetőségeik csökkenésével, illetve míg az élelmiszerek iránti kereslet megugrott, a virágok iránti radikálisan csökkent.

A koronavírus-járvány az ágazat legforgalmasabb, tavaszi szezonját érinti, a bevétel-kimaradások a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók.

Mindez súlyos veszélybe sodorja a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, a kertészeti árudákat, a kertépítőket, a virágkereskedőket. Az ágazatot érő veszteség várhatóan mintegy 174 milliárd forintot tesz ki.

A dísznövényágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés, a vágottvirág-termesztők 85, az egynyári-, és balkonnövény-termesztők 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körül becsülik a bevétel-kiesésüket.

Tisztelt Önkormányzatok! Kérjük, ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket. Kérjük továbbá, hogy ne zárják be a piacaikat! A piacoknak most még nagyobb a szerepük a helyi termékértékesítésben, mint valaha. Kérjük, ne korlátozzák a dísznövények, vágott virágok, egynyári palánták, a helyi élelmiszerek forgalmazását, segítsék ezzel is a településük, térségük virágkertészeit, termelőit, élelmiszer-előállítóit! A piacok az áruházaknál is biztonságosabbak lehetnek, a szabályok betartásával.

A piacok fontosságát, a mostani helyzetben megnövekedett jelentőségét Dr. Nagy István agrárminiszter is hangsúlyozza.

Tisztelt Lakosság! Tudjuk, sokan kerültek nehéz helyzetbe a hetekben, de aki teheti, kérjük, segítse vásárlásaival a dísznövényágazat túlélését!

Orlóci László

elnök

Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

Győrffy Balázs

elnök

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara/Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete