Back to top

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

A Massachusetts Egyetem kísérleti ültetvényeiben cseresznye és őszibarack blokkokban hasonlította össze a különböző csapdákat, amelyeket Concord szőlőfajta hígított levével, illetve különböző csalétkekkel együtt használt.

Maga is meglepődött az eredményen: általában háromszor annyi pettyesszárnyú muslicát fogtak a szőlőleves csapdák, mint a kereskedelmiek, ráadásul jóval olcsóbbak is voltak.

A kereskedelmi csalétkek 5-8 dollárjával szemben mindössze 8 centbe került a szőlőlé.

Fotó: goodfruit.com/
A kész csalétkek fermentált anyagokkal vonzzák a rovarokat, mégpedig válogatás nélkül, így sok nem megcélzott rovar is a csapdában landol. A professzor szerint a leghatékonyabb a pettyesszárnyú muslica ellen a Concord szőlőlé, egy résznyihez három rész vizet adva.

Ez az anyag több muslicát vonzott, mint más légyfajokat, és több nőstényt, mint hímet. Ezzel szemben a kész csalétkek esetében a hímek száma nagyobb a csapdában.

Az idén azzal a céllal folytatja a kísérletet, hogy sikerüljön hosszabban használhatóvá tenni a szőlőlevet. Most ugyanis hetente egyszer vagy kétszer kell cserélni a csapdában a csalogatóanyagot, különben a szőlőlé erjedésnek indul és a többi legyet is vonzza. Másik célja, hogy a tömegcsapdázást rovarölő szerrel együtt alkalmazva hatékony védelmet érjen el a kártevővel szemben.

Különösen a korai időszakra koncentrál, mielőtt a gyümölcs érzékennyé válik a kártételre, és megindulna a növényvédelmi permetezés. Arra kíváncsi, mi történik, ha 20-40 csapdát rak ki egy félhektáros terület oldalain, két héttel a permetezések megkezdése előtt. Mennyi kártevőt lehet még a kezelések előtt elpusztítani, és azzal megelőzhető-e a populáció nagymértékű növekedése?

Az általa javasolt szőlőleves megoldásnak nemcsak az az előnye, hogy olcsó, hanem könnyen hozzáférhető és jobban „céloz” a pettyesszárnyú muslicára.

A Concord egy Vitis labrusca eredetű szőlőfajta, igen elterjedt az USA-ban mint csemegeszőlő, illetve az alapélelmiszerek közé tartozó szőlőlekvár vagy szőlőzselé alapanyaga, de készítenek belőle misebort, szőlőlevet, illetve süteményekhez is használják. Nagy, gömbölyű, sötétkék, vastag viaszbevonatú bogyói nagyon aromásak, nagy magvúak, a héj könnyen lehúzható róluk. A fajta éppen a Massachusetts-beli Concord városában született a 19. század közepén, a Vitis vinifera és a Vitis labrusca kereszteződéséből. Itthon is beszerezhető, Kormin néven, csemegeszőlőként.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

Nem túl bíztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Miről beszélgetnek egymással a gombák?

A Nyugat-Angliai Egyetem kutatói egy kísérlet során kimutatták, hogy a gombák elektromos impulzusok segítségével képesek kommunikálni egymással.