Back to top

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

A Massachusetts Egyetem kísérleti ültetvényeiben cseresznye és őszibarack blokkokban hasonlította össze a különböző csapdákat, amelyeket Concord szőlőfajta hígított levével, illetve különböző csalétkekkel együtt használt.

Maga is meglepődött az eredményen: általában háromszor annyi pettyesszárnyú muslicát fogtak a szőlőleves csapdák, mint a kereskedelmiek, ráadásul jóval olcsóbbak is voltak.

A kereskedelmi csalétkek 5-8 dollárjával szemben mindössze 8 centbe került a szőlőlé.

Fotó: goodfruit.com/
A kész csalétkek fermentált anyagokkal vonzzák a rovarokat, mégpedig válogatás nélkül, így sok nem megcélzott rovar is a csapdában landol. A professzor szerint a leghatékonyabb a pettyesszárnyú muslica ellen a Concord szőlőlé, egy résznyihez három rész vizet adva.

Ez az anyag több muslicát vonzott, mint más légyfajokat, és több nőstényt, mint hímet. Ezzel szemben a kész csalétkek esetében a hímek száma nagyobb a csapdában.

Az idén azzal a céllal folytatja a kísérletet, hogy sikerüljön hosszabban használhatóvá tenni a szőlőlevet. Most ugyanis hetente egyszer vagy kétszer kell cserélni a csapdában a csalogatóanyagot, különben a szőlőlé erjedésnek indul és a többi legyet is vonzza. Másik célja, hogy a tömegcsapdázást rovarölő szerrel együtt alkalmazva hatékony védelmet érjen el a kártevővel szemben.

Különösen a korai időszakra koncentrál, mielőtt a gyümölcs érzékennyé válik a kártételre, és megindulna a növényvédelmi permetezés. Arra kíváncsi, mi történik, ha 20-40 csapdát rak ki egy félhektáros terület oldalain, két héttel a permetezések megkezdése előtt. Mennyi kártevőt lehet még a kezelések előtt elpusztítani, és azzal megelőzhető-e a populáció nagymértékű növekedése?

Az általa javasolt szőlőleves megoldásnak nemcsak az az előnye, hogy olcsó, hanem könnyen hozzáférhető és jobban „céloz” a pettyesszárnyú muslicára.

A Concord egy Vitis labrusca eredetű szőlőfajta, igen elterjedt az USA-ban mint csemegeszőlő, illetve az alapélelmiszerek közé tartozó szőlőlekvár vagy szőlőzselé alapanyaga, de készítenek belőle misebort, szőlőlevet, illetve süteményekhez is használják. Nagy, gömbölyű, sötétkék, vastag viaszbevonatú bogyói nagyon aromásak, nagy magvúak, a héj könnyen lehúzható róluk. A fajta éppen a Massachusetts-beli Concord városában született a 19. század közepén, a Vitis vinifera és a Vitis labrusca kereszteződéséből. Itthon is beszerezhető, Kormin néven, csemegeszőlőként.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Málna- és szederfajták a balkonra

A Volmary olyan bogyósgyümölcsöket mutatott be, amelyek akár a balkonon vagy a teraszon is nevelhetőek, és már az első vagy második évben teremnek.

A boldogító talajbaktérium

Többen vélekednek úgy a nemzetközi tudományos életben, hogy a napjainkban mind gyakoribb asztma és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza, a túlzott tisztaságra. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine.com.

A sakktáblavirágtól a pestisgyógyszerig - különleges vadvirágok Somogyban

A májusi kirándulások alkalmával a szokásosnál is több nyíló vadvirágot láthatunk Somogyban is. A színpompás mezőkön igazi ritkaságok is élnek, védett fajok is.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Sorsdöntő növénysávok

A beporzóbarát virágzó növénysávok létrehozása segít megfékezni a beporzó rovarok számának csökkenését, viszont az ott összegyűlő rovarok nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

Penészgombákkal az aflatoxin ellen - Díjnyertes fiatal tudósok

Az erjesztett takarmányok egyik „ellensége” a penészgomba, amely az egyik leginkább rákkeltő vegyület, az aflatoxin felszaporodásáért felelős. Egy magyar kutatócsoport azon dolgozik, hogy tejsavbaktériumok és más, „jó” penészgombák felhasználásával olyan oltóanyagot fejlesszen ki, amelynek használatával visszaszorítható az aflatoxin-szennyeződés, így a gazdálkodók egészséges takarmányt adhatnak állataiknak.