Back to top

Így működik a járvány idején egy termelői piac

Kordonokkal kijelölt hely a vásárlóknak, maszkot és kesztyűt viselő termelők, kevesebb árus, bezárt játszótér és hamburgeres. Római-parti Piac szombatonként továbbra is nyitva várja a látogatókat, ám szigorú biztonsági szabályokat vezettek be a koronavírus járvány miatt.
Budapesten a Római parti Piac meghosszabbított nyitva tartással próbálja ellensúlyozni, hogy a délelőtti időszakban, 9-12 óra között csak a 65 évnél idősebbek vásárolhatnak.

MMG - Ilyen egy termelői piac a koronavírus idején

A törzsvásárlóik zöme ugyanis a 30-as, 40-es, 50-es korosztályból tevődik ki - ismertette Nagy Gerda a piac vezetője.  Ugyanakkor a  koronavírus okozta járványveszély miatti intézkedéseket a vásárlók tiszteletben tartották, és a fiatalok 9 óra előtt elhagyták a piacot. Többen voltak, akik nem tudtak a rendeletről, és az idősebnek fenntartott vásárlási időszakban érkeztek, ám megértően tudomásul vették, hogy majd csak 12 óra után térhetnek vissza a piacra.

 

Mind e közben a termelőknek a forgalom jelentős csökkenésével kellett szembesülniük. Többen is arról számoltak be, hogy a visszaesés az 50%-ot is eléri. A piacon bevezetett biztonsági intézkedéseket viszon szükségesnek és megfelelőnek tartották.

Nagy Gerda elmondta, hogy körülbelül a felére csökkent az árusítók száma. Azok, akik nem  napi fogyasztási cikkeket vagy élelmiszereket árusítanak távolmaradnak a piactól. Jelenleg ezért mintegy 20 termelő várja a vásárlókat, akik  szájmaszkban és kesztyűben értékesítenek. A kevesebb árus jelenléte viszont lehetővé tette, hogy egy-egy termelő térben távolabb helyezkedjen el egymástól, és így a  vásárlók is tartani tudják az egymástól való legalább másfél, két méteres távolságot. A Római parti Piac továbbra sem kínál szabadidős programokat és helyben fogyasztási lehetőségeket.

A maszk viselése a vásárlóknak nem kötelező, ám ajánlott.  A szombatonként megrendezett piac szervezői folyamatosan járják a területet és ellenőrizik a járvány miatti szigorúbb szabályok betartását.

Római parti Piac
Római parti Piac
Fotó: BNE

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gabonapiaci tendenciák a francia (szak)sajtó tükrében

A Les Échos gazdasági napilap rendszeresen elemzi az élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokat, így figyelemmel kíséri a piaci árak alakulását is. Étienne Goetz július 8-án közölt cikkében azt írják, a márciusi csúcs után továbbra is nagyon magas az élelmiszerek ára (magasabbak, mint 2021-ben), ennek ellenére folyamatosan csökkennek, aminek a viszonylag jó globális terméskilátás a fő oka.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.