Back to top

Így működik a járvány idején egy termelői piac

Kordonokkal kijelölt hely a vásárlóknak, maszkot és kesztyűt viselő termelők, kevesebb árus, bezárt játszótér és hamburgeres. Római-parti Piac szombatonként továbbra is nyitva várja a látogatókat, ám szigorú biztonsági szabályokat vezettek be a koronavírus járvány miatt.
Budapesten a Római parti Piac meghosszabbított nyitva tartással próbálja ellensúlyozni, hogy a délelőtti időszakban, 9-12 óra között csak a 65 évnél idősebbek vásárolhatnak.

MMG - Ilyen egy termelői piac a koronavírus idején

A törzsvásárlóik zöme ugyanis a 30-as, 40-es, 50-es korosztályból tevődik ki - ismertette Nagy Gerda a piac vezetője.  Ugyanakkor a  koronavírus okozta járványveszély miatti intézkedéseket a vásárlók tiszteletben tartották, és a fiatalok 9 óra előtt elhagyták a piacot. Többen voltak, akik nem tudtak a rendeletről, és az idősebnek fenntartott vásárlási időszakban érkeztek, ám megértően tudomásul vették, hogy majd csak 12 óra után térhetnek vissza a piacra.

 

Mind e közben a termelőknek a forgalom jelentős csökkenésével kellett szembesülniük. Többen is arról számoltak be, hogy a visszaesés az 50%-ot is eléri. A piacon bevezetett biztonsági intézkedéseket viszon szükségesnek és megfelelőnek tartották.

Nagy Gerda elmondta, hogy körülbelül a felére csökkent az árusítók száma. Azok, akik nem  napi fogyasztási cikkeket vagy élelmiszereket árusítanak távolmaradnak a piactól. Jelenleg ezért mintegy 20 termelő várja a vásárlókat, akik  szájmaszkban és kesztyűben értékesítenek. A kevesebb árus jelenléte viszont lehetővé tette, hogy egy-egy termelő térben távolabb helyezkedjen el egymástól, és így a  vásárlók is tartani tudják az egymástól való legalább másfél, két méteres távolságot. A Római parti Piac továbbra sem kínál szabadidős programokat és helyben fogyasztási lehetőségeket.

A maszk viselése a vásárlóknak nem kötelező, ám ajánlott.  A szombatonként megrendezett piac szervezői folyamatosan járják a területet és ellenőrizik a járvány miatti szigorúbb szabályok betartását.

Római parti Piac
Római parti Piac
Fotó: BNE

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.

Kizárólag magyar frisshús lesz az ALDI állandó kínálatában a NAK nyomására

Az ALDI mai bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.