Back to top

Így működik a járvány idején egy termelői piac

Kordonokkal kijelölt hely a vásárlóknak, maszkot és kesztyűt viselő termelők, kevesebb árus, bezárt játszótér és hamburgeres. Római-parti Piac szombatonként továbbra is nyitva várja a látogatókat, ám szigorú biztonsági szabályokat vezettek be a koronavírus járvány miatt.
Budapesten a Római parti Piac meghosszabbított nyitva tartással próbálja ellensúlyozni, hogy a délelőtti időszakban, 9-12 óra között csak a 65 évnél idősebbek vásárolhatnak.

MMG - Ilyen egy termelői piac a koronavírus idején

A törzsvásárlóik zöme ugyanis a 30-as, 40-es, 50-es korosztályból tevődik ki - ismertette Nagy Gerda a piac vezetője.  Ugyanakkor a  koronavírus okozta járványveszély miatti intézkedéseket a vásárlók tiszteletben tartották, és a fiatalok 9 óra előtt elhagyták a piacot. Többen voltak, akik nem tudtak a rendeletről, és az idősebnek fenntartott vásárlási időszakban érkeztek, ám megértően tudomásul vették, hogy majd csak 12 óra után térhetnek vissza a piacra.

 

Mind e közben a termelőknek a forgalom jelentős csökkenésével kellett szembesülniük. Többen is arról számoltak be, hogy a visszaesés az 50%-ot is eléri. A piacon bevezetett biztonsági intézkedéseket viszon szükségesnek és megfelelőnek tartották.

Nagy Gerda elmondta, hogy körülbelül a felére csökkent az árusítók száma. Azok, akik nem  napi fogyasztási cikkeket vagy élelmiszereket árusítanak távolmaradnak a piactól. Jelenleg ezért mintegy 20 termelő várja a vásárlókat, akik  szájmaszkban és kesztyűben értékesítenek. A kevesebb árus jelenléte viszont lehetővé tette, hogy egy-egy termelő térben távolabb helyezkedjen el egymástól, és így a  vásárlók is tartani tudják az egymástól való legalább másfél, két méteres távolságot. A Római parti Piac továbbra sem kínál szabadidős programokat és helyben fogyasztási lehetőségeket.

A maszk viselése a vásárlóknak nem kötelező, ám ajánlott.  A szombatonként megrendezett piac szervezői folyamatosan járják a területet és ellenőrizik a járvány miatti szigorúbb szabályok betartását.

Római parti Piac
Fotó: BNE

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Erdei gombára rálelni is élmény

Erdei gombát keresni, hát még rátalálni nagyszerű dolog. Enni is jó, ráadásul egészséges – mondja a hévízi Benkő Lajos, aki nemcsak a piacon ellenőrzi a gombákat, hanem ismeretterjesztő túrákat szervez és vezet, hogy oktassa a résztvevőket.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.

Nyár eleji szintjét sem érte el a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe novemberben nagyot esett, a nyár eleji szintje alá csökkent, ami az üzleti várakozások zuhanásának következménye - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.

2021-ben virtuális esemény lesz a Grüne Woche

A Grüne Woche-t, vagyis a Nemzetközi Zöld Hetet január 20. és 21. között teljesen virtuális eseményként rendezik meg. Ennek oka a koronavírus-fertőzések magas szintje Németországban. „A koncepciót kezdettől fogva rugalmasan alakítottuk ki, így a hibridről a virtuális formátumra való áttérés nem jelent problémát" - mondta Lars Jaeger, a Grüne Woche projektmenedzsere, a Messe Berlin munkatársa.

Évente 13 milliárd forintot költünk kapszulás kávéra

Évente mintegy 13,4 milliárd forintot költenek a magyarok kapszulás kávéra a Nielesen adatai szerint, a piackutató számait ismertető Costa Coffee közleményéből kiderül, hogy tavaly a kapszulás kávék értékbeni részesedése a kiskereskedelmi kávéforgalomból már 23 százalékos volt.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

A Folly védjegyzett borai után idén a levendula szörpje is elnyerte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet, amelyet az Igazgatóság azoknak a jellegzetes termékeknek adományoz, amelyek valamelyik nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik.