Back to top

Így működik a járvány idején egy termelői piac

Kordonokkal kijelölt hely a vásárlóknak, maszkot és kesztyűt viselő termelők, kevesebb árus, bezárt játszótér és hamburgeres. Római-parti Piac szombatonként továbbra is nyitva várja a látogatókat, ám szigorú biztonsági szabályokat vezettek be a koronavírus járvány miatt.
Budapesten a Római parti Piac meghosszabbított nyitva tartással próbálja ellensúlyozni, hogy a délelőtti időszakban, 9-12 óra között csak a 65 évnél idősebbek vásárolhatnak.

MMG - Ilyen egy termelői piac a koronavírus idején

A törzsvásárlóik zöme ugyanis a 30-as, 40-es, 50-es korosztályból tevődik ki - ismertette Nagy Gerda a piac vezetője.  Ugyanakkor a  koronavírus okozta járványveszély miatti intézkedéseket a vásárlók tiszteletben tartották, és a fiatalok 9 óra előtt elhagyták a piacot. Többen voltak, akik nem tudtak a rendeletről, és az idősebnek fenntartott vásárlási időszakban érkeztek, ám megértően tudomásul vették, hogy majd csak 12 óra után térhetnek vissza a piacra.

 

Mind e közben a termelőknek a forgalom jelentős csökkenésével kellett szembesülniük. Többen is arról számoltak be, hogy a visszaesés az 50%-ot is eléri. A piacon bevezetett biztonsági intézkedéseket viszon szükségesnek és megfelelőnek tartották.

Nagy Gerda elmondta, hogy körülbelül a felére csökkent az árusítók száma. Azok, akik nem  napi fogyasztási cikkeket vagy élelmiszereket árusítanak távolmaradnak a piactól. Jelenleg ezért mintegy 20 termelő várja a vásárlókat, akik  szájmaszkban és kesztyűben értékesítenek. A kevesebb árus jelenléte viszont lehetővé tette, hogy egy-egy termelő térben távolabb helyezkedjen el egymástól, és így a  vásárlók is tartani tudják az egymástól való legalább másfél, két méteres távolságot. A Római parti Piac továbbra sem kínál szabadidős programokat és helyben fogyasztási lehetőségeket.

A maszk viselése a vásárlóknak nem kötelező, ám ajánlott.  A szombatonként megrendezett piac szervezői folyamatosan járják a területet és ellenőrizik a járvány miatti szigorúbb szabályok betartását.

Római parti Piac
Római parti Piac
Fotó: BNE

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?

Karácsonyi adományozás az ünnepi sütéshez szükséges élesztővel

Karácsony előtti közös jótékonysági akcióra invitálja a vásárlókat a Budafoki élesztő gyártója a partner pékségek bevonásával. A vevők nemcsak a rászorulók ünnepi süteményeiről gondoskodhatnak, hanem azt is eldönthetik, melyik szervezet kapja meg az ajándékcsomagokat.

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.

Tizenhároméves csúcson a búza ára

A termelők örülnek neki, hogy rekordot dönt a búza ára – de mi lesz a fogyasztókkal? A szerb kormány a maga módján próbálja kezelni a helyzetet. Idén a legjobban termő és a legjobb minőséget adó haszonnövények egyike volt a búza Szerbiában, a többi kalászos gabonafélével és az olajrepcével együtt. A tavaszi vetésű haszonnövények kivétel nélkül kevesebbet termettek a vártnál.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?