Back to top

Helyi virtuális termelői piactér

A koronavírus okozta helyzeteben egyre-másra alakulnak online fogyasztói közösségek, hogy a helyben megtermelt javak, helyben el is fogyjanak. Ilyen a mindössze egy hete alakult Tárnoki virtuális piactér. „A csoportban szeretnénk lehetőséget nyújtani a helyi kistermelőknek termékeik népszerűsítésére és a tárnokiaknak, hogy jó minőségű, házi termékeket vásároljanak.” – áll a csoport névjegyében.

Helyi virtuális piactér
Fotó: Facebook

„A virtuális piactér ötlete egy facebook poszt kapcsán merült fel – mondja Dobos Erika sajtkészítő, a Tárnoki Sajtműhely vezetője. Amikor tombolt a felvásárlási láz, olvastam egy bejegyzést, ami a kistermelők tevékenységére, annak folyamatosságára és kiemelkedő minőségére irányította a figyelmet. Ez alapján írtam a termelői és a személyes oldalamra, és javasoltam, gyűjtsük össze a helyi termelőket, hogy a tárnokiak jobban megismerjék, kitől milyen terméket tudnak folyamatosan beszerezni.”

Ahogy a sajtkészítő meséli, a poszt népszerűsége felülmúlta az addigi összes bejegyzéséét, több ezer embert ért el és rengeteg aktivitást váltott ki. Ekkor javasolta valaki, hogy csináljanak egy külön csoportot, ahol találkozhat a termelői kínálat és a vásárlói kereslet.

Kenyérlángos helyben csak a búcsúkor van, most házhozszállítanak
Fotó: Facebook

A csoportot Erika meg is alakította, a létszáma pedig 1 hét alatt elérte a közel 600 főt. A posztokban van, aki a saját portékáját, szolgáltatását kínálja: lekvárokat, savanyúságokat, van, aki palántákat, ki-ki házi tojást, tejet, kürtőskalácsot vagy akár horgolt játékokat, táskákat, saját készítésű tollat, szappanokat.

Mások meg épp azt írják ki, mire lenne szükségük. A minap valaki füstölt hús keresett, s végül a tagok a helyi, jó minőségű árut kínáló henteshez irányították.

„Itt megtalálhatja egymást az eladó és a vevő, aztán egymás között megegyeznek, hogyan jut el a termék A-ból B-be. A jelenlegi helyzetben ez a forma jó megoldást nyújt a biztonságos vásárláshoz és átértékelődik, mi az, ami valóban elengedhetetlen alapszükséglet, és mi nem.

Klasszikus értelemben vett piac Tárnokon nincs. Jelenleg egy kis közterületen jelenhet meg néhány árus. A virtuális piactér nagyságrenddel nagyobb lehetőséget ad és több is rajta a helyi termelő és vásárló"– hangsúlyozza a „piacgazda”.  

A fontos információk ide is eljutnak
Fotó: Facebook

Ahogy azt a sajtkészítő hangsúlyozza, örömmel vették Nagy István agrárminiszter felszólítását a piacok újranyitására, várják, hogy helyben is így legyen. Ez a példa azonban azt mutatja, hogy a kényszer hozta virtuális piac működőképes – van tehát esély arra, hogy a korlátozó intézkedések feloldása után is sokan továbbra is itt keresik a helyben termelt, készült élelmiszereket, kézművestermékeket, illetve szolgáltatásokat.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Így olvasszuk fel a kristályos mézet!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz vagy már túl sokszor felhevítették. Így tudjuk kimélő módon újra folyékonnyá tenni a mézet.

Virágos meglepetés a moziban

A düsseldorfi UFA Palast mozijába főműsoridőben érkező látogatókat szokatlan meglepetés várta: a moziteremben az ülések felén szobanövények foglaltak helyet.

Májusban tartják a Fruit Logistica kiállítást

A COVID-19 járvány miatt a szokásos február közepe helyett május 18. és 20. között rendezik meg a zöldség-gyümölcs ágazat legnagyobb nemzetközi kiállítását Berlinben. A szervezők bíznak abban, hogy májusban már több vevő érkezhet a világ számos pontjáról. Különleges formája lesz ez azonban a kiállításnak, a szervezők új szlogent is kitaláltak hozzá: Találkozzon a helyszínen. Csatlakozzon online.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

1500 szőlő- és gyümölcsoltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.