Back to top

Időjárás előrejelzés: ha nincsenek repülők, nincsenek adatok

A légiforgalom leállása miatt egyre kevesebbet tudunk az időjárásról is, a napi 700 000 adat helyett csupán néhány ezer érkezik az időjárás modellezéséhez.

A légiforgalom koronavírus járvány miatti jelentős csökkenése megnehezítette az időjárás előrejelzést és az éghajlatváltozás megfigyelését, mivel a repülőgépek fedélzeti érzékelői immár nem szolgáltatnak adatokat.

A problémát a Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelezte, miszerint

ha a beérkező adatok mennyisége csökken, akkor az időjárási előrejelzések megbízhatósága is labilissá válhat.

Ugyanez vonatkozik a katasztrófa jellegű meteorológiai jelenségek előrejelzésére is, ami megnöveli a kockázatot az ily módon veszélyeztetett országok számára.

Az időjárás modellezéséhez a lehető legnagyobb mennyiségű mérési adat szükséges az aktuális időjárási viszonyokról. A repülőgép érzékelői rögzítik a levegő hőmérsékletét, páratartalmát, a szél sebességét és irányát, valamint a légkör vertikális mozgását. A globális légiközlekedés szinte teljes felfüggesztése ezért drámai hatásokkal jár a meteorológiai előrejelzések vonatkozásában is.

Korábban az európai légtérből naponta 700 000 adatot továbbítottak a WMO számára, ami most néhány ezerre csökkent.

A fejlett országokban a meteorológiai műholdak és a földi obszervatóriumok általában automatikus üzemmódban gyűjtik és továbbítják az adatokat. Az elhúzódó válság azonban zavart okozhat az eszközök problémamentes működéséért felelős személyzet körében - figyelmezteti a genfi ​​székhelyű meteorológiai szervezet.

Számos fejlődő országban, ahol ugyan az automatizált megfigyelésekre való áttérés  folyamatban van,  a meteorológusok még mindig leginkább a  manuálisan elvégzett megfigyelésekre támaszkodhatnak, amelyeket a globális időjárási és éghajlati modellek számára továbbítanak a nemzetközi hálózatokba.

A WMO jelezte, hogy az elmúlt két hétben jelentősen csökkent a kézi megfigyelők elérhetősége is, ami  ​​valószínűleg a koronavírus  helyzetnek tulajdonítható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

Veszélyesen alábecsülték az óceánok mikroműanyag-szennyezettségét

Egy új tanulmány szerint sokkal több műanyagrészecske van az óceánokban, mint zooplankton, ami hatással van a tengeri élőlényekre és a klímaváltozásra is.

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben

Az elmúlt 48 órában hullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2020. május 26-tól (kedd) a Dunántúlon és az északi országrészben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.

Ne engedjük el az esővizet!

Érdemes összegyűjteni az esővizet, hiszen nagyon jól felhasználható a gazdaságokban, a kertekben és jól jöhet a nyári aszály idején. Egy körülbelül 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek vagy azok hiánya a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással - írja az OMSZ nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.

Az Alpokban eltűnhetnek a gleccserek

Romlott a természetes környezet állapota Németországban. A szövetségi kormány vizsgálata a többi között kimutatta, hogy teljesen eltűnhetnek a gleccserek és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

A fagy miatt gyenge gyümölcstermés és áremelkedés várható

Mintegy 500 ezer tonna lehet az idei gyümölcstermés az ültetvényeket ért fagykárok miatt a FruitVeB és az ÉKASZ (Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) előzetes termésbecslése szerint, miközben egy átlagos évben 800-900 ezer tonna gyümölcsöt szoktak betakarítani a gazdák - közölte Apáti Ferenc az MTI-vel.

A német szamócaidény kilátásai

Annak ellenére, hogy a szamócaszedés különösen korán kezdődött Németországban, nem tartott sokáig a pozitív tendencia.

Aszályos határszemle Mezőfalván

Az elmúlt egy hónapban mindössze 4-44 milliméter eső esett az országban, ez 50-80 milli­méterrel kevesebb az ilyenkor megszokottnál. Fejér megye délkeleti részén, a Mezőfalvai Zrt. területein március elején esett 30 mm, azóta viszont csak 2-3 milliméter.