Back to top

Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.

A cégvezető a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta, mikor februárban bizonyossá vált, hogy Magyarországot sem kerüli el a vírus, a járványügyben tapasztalt állatorvos munkatársaik közreműködésével elkezdték kidolgozni a pandémiás tervüket, melyet március 6-án léptettek életbe. A cégvezető jégkorongos hasonlattal élve úgy fogalmazott, a különböző ágazatok folyamatos működtetésének érdekében szükség esetén egyfajta „sorcserés” elvet vezetnek be: az állattenyésztés területén például három sorra bontva dolgoznának a kollégák oly módon, hogy egyszerre mindig csak egy „vonal” tagjai látják el a feladatokat.

A szükséges létszám biztosítása érdekében a Hód-Mezőgazda Zrt. szellemi beosztásban lévő, állatokhoz értő dolgozói is kiveszik a részüket a munkából. „Én magam a sertéságazatba vagyok osztva, ugyanakkor a szarvasmarhák körüli teendőkből is kiveszem a részemet – attól függ, hol lesz éppen nagyobb szükség a segítségre.

Ha egy pillanatra is leállnánk, azzal nemcsak az állatokat tennénk tönkre, hanem gazdaságilag is hatalmas károkat okoznánk magunknak” – magyarázta Antal Gábor. Elmondta, a cég dolgozói közül sokan immáron otthonról látják el teendőiket, az állattenyésztési ágazat működése ugyanakkor nem tartható fenn home office-ban, hisz az etetés, a fialtatás, a szarvasmarhák fejése folyamatos jelenlétet kíván. E tényt a pandémiás tervben is figyelembe vették, éppen ezért

a cég karantént alakított ki – ahol tudott – a telephelyen belül arra az esetre, ha jel utalna arra, hogy felütötte fejét a koronavírus a dolgozói állományban.

A vezérigazgató szavai szerint, ha a járvány rohamos terjedésbe kezdene, az nagy kihívás elé állítaná a céget, hiszen bár a helyzetet bizonyos szintig tudják kezelni, az erőforrásaik végesek. A takarmányellátással kapcsolatban Antal Gábor ugyanakkor optimista, hiszen ahogy mondta, készleteik akár az év végéig is elegendők lehetnek. „Mivel a vitaminok, mikroelemek, és egyéb kiegészítők nagy részét a világjárvány kiindulópontjában, Kína Hupej tartományában állítják elő, ezért ezekből már jó előre nagy mennyiségben berendeltünk.

Ugyanakkor például a növénytermesztés terén már nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen számos hatóanyag és készítmény már nem kapható a piacon. Erre készülve igyekeztünk az adott növények egész vegetációs időszakában alkalmazható technológiákat beszerezni” – mondta. A cég ezen ágazata ugyanakkor kevésbé kitett a vírushelyzetnek, hiszen adott esetben bizonyos munkák tolódhatnak, a dolgozók pedig a telefonos feladatkiosztást követően – a szokásos személyes eligazítások most elmaradnak – önállóan, egymástól távol, az erőgépeken ülve látják el feladataikat

Az új koronavírus terjedése, ahogy minden más magyarországi rendezvény, úgy a XXVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok számára is végzetesnek bizonyult.

A szervező cég vezérigazgatója arról beszélt, mikor tájékoztatták a sajtót és a partnereket arról, hogy ilyen körülmények között nem tudják megtartani a rendezvényt, szinte azzal egy időben hirdette ki a kormány a rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet. Függetlenül attól, hogy ez meddig tart majd, idén már biztosan nem szervezik meg az eseményt. Antal Gábor elmondta, hogy a július az aratás időszakát tekintve nem lenne megfelelő erre, ősszel pedig vannak más kiállítások is, nem beszélve arról, hogy egyáltalán nem biztos, hogy lenne elég idő addig összehozni egy ekkora szabású rendezvényt.

„Úgy döntöttünk, jövőre a megszokott időszakban szervezzük meg a kiállítást – számozását tekintve a 28.-t. Bízunk benne, hogy addigra elmúlik a járvány”

– bizakodott. Annál is inkább, mivel krízishelyzet elhúzódása komoly problémákat vetne fel például a vállalat naponta előállított termékeinek – például a tej – szállítása kapcsán. Alapanyag-előállítóként nagyban függnek a feldolgozóipartól, így például óriási kihívást jelentene az is, ha esetlegesen leállnának a vágóhidak is. A cégvezető úgy fogalmazott, ebben az időszakban még inkább felértékelődik az agrárágazatban tevékenykedő, az élelmiszert előállító és feldolgozó cégek szerepe. „Ami bizonyos: alapvető élelmiszerek tekintetében Magyarország bőven önellátó. Bízunk benne, hogy a kormány további intézkedései fenntartják az ágazat működőképességét” – tette hozzá.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

35. Bábolnai Gazdanapok - Szakmai Kerekasztal programok

Tekintse meg témáinkat és találkozzunk Bábolnán!

Az idő dönti el, mi lesz a csikóinkból

A Bükk-fennsíkon Csipkéskút és Szilvásvárad az 1950-es évek elejétől adnak otthont Európa kultúrtörténeti örökségének minősülő lófajtájának, a lipicainak. Az 1850 óta tenyésztett lipicai az angol- és az arab telivér mellett a világ egyik legrégebbi kultúrlófajtája, amely az alapító törzstenyészet helyszínéről, a mai Szlovénia területén lévő Lipicáról kapta a nevét.

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.

A feketére művelt tábla veszélyes a talaj számára

Régen azt tanították, hogy a tarló akadályozza a talajművelést, el kell égetni, le kell forgatni. Évek teltek el mire megértette a szakma, hogy takaró, védőréteg nélkül nem lehet menni semmire. Pedig a hetvenes évek eleje, közepe nem volt olyan szélsőséges, mint a mostani.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A haltermelést sem kíméli az aszály

A száraz, aszályos időjárás egyre nagyobb károkat okoz a hazai tógazdasági haltermelésben is. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakembere szerint a problémára részben megoldást jelenthet a ritkító halászat, ha az állomány egy részét már a tenyészszezon közben lehalásszák.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.