Back to top

Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.

A cégvezető a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta, mikor februárban bizonyossá vált, hogy Magyarországot sem kerüli el a vírus, a járványügyben tapasztalt állatorvos munkatársaik közreműködésével elkezdték kidolgozni a pandémiás tervüket, melyet március 6-án léptettek életbe. A cégvezető jégkorongos hasonlattal élve úgy fogalmazott, a különböző ágazatok folyamatos működtetésének érdekében szükség esetén egyfajta „sorcserés” elvet vezetnek be: az állattenyésztés területén például három sorra bontva dolgoznának a kollégák oly módon, hogy egyszerre mindig csak egy „vonal” tagjai látják el a feladatokat.

A szükséges létszám biztosítása érdekében a Hód-Mezőgazda Zrt. szellemi beosztásban lévő, állatokhoz értő dolgozói is kiveszik a részüket a munkából. „Én magam a sertéságazatba vagyok osztva, ugyanakkor a szarvasmarhák körüli teendőkből is kiveszem a részemet – attól függ, hol lesz éppen nagyobb szükség a segítségre.

Ha egy pillanatra is leállnánk, azzal nemcsak az állatokat tennénk tönkre, hanem gazdaságilag is hatalmas károkat okoznánk magunknak” – magyarázta Antal Gábor. Elmondta, a cég dolgozói közül sokan immáron otthonról látják el teendőiket, az állattenyésztési ágazat működése ugyanakkor nem tartható fenn home office-ban, hisz az etetés, a fialtatás, a szarvasmarhák fejése folyamatos jelenlétet kíván. E tényt a pandémiás tervben is figyelembe vették, éppen ezért

a cég karantént alakított ki – ahol tudott – a telephelyen belül arra az esetre, ha jel utalna arra, hogy felütötte fejét a koronavírus a dolgozói állományban.

A vezérigazgató szavai szerint, ha a járvány rohamos terjedésbe kezdene, az nagy kihívás elé állítaná a céget, hiszen bár a helyzetet bizonyos szintig tudják kezelni, az erőforrásaik végesek. A takarmányellátással kapcsolatban Antal Gábor ugyanakkor optimista, hiszen ahogy mondta, készleteik akár az év végéig is elegendők lehetnek. „Mivel a vitaminok, mikroelemek, és egyéb kiegészítők nagy részét a világjárvány kiindulópontjában, Kína Hupej tartományában állítják elő, ezért ezekből már jó előre nagy mennyiségben berendeltünk.

Ugyanakkor például a növénytermesztés terén már nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen számos hatóanyag és készítmény már nem kapható a piacon. Erre készülve igyekeztünk az adott növények egész vegetációs időszakában alkalmazható technológiákat beszerezni” – mondta. A cég ezen ágazata ugyanakkor kevésbé kitett a vírushelyzetnek, hiszen adott esetben bizonyos munkák tolódhatnak, a dolgozók pedig a telefonos feladatkiosztást követően – a szokásos személyes eligazítások most elmaradnak – önállóan, egymástól távol, az erőgépeken ülve látják el feladataikat

Az új koronavírus terjedése, ahogy minden más magyarországi rendezvény, úgy a XXVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok számára is végzetesnek bizonyult.

A szervező cég vezérigazgatója arról beszélt, mikor tájékoztatták a sajtót és a partnereket arról, hogy ilyen körülmények között nem tudják megtartani a rendezvényt, szinte azzal egy időben hirdette ki a kormány a rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet. Függetlenül attól, hogy ez meddig tart majd, idén már biztosan nem szervezik meg az eseményt. Antal Gábor elmondta, hogy a július az aratás időszakát tekintve nem lenne megfelelő erre, ősszel pedig vannak más kiállítások is, nem beszélve arról, hogy egyáltalán nem biztos, hogy lenne elég idő addig összehozni egy ekkora szabású rendezvényt.

„Úgy döntöttünk, jövőre a megszokott időszakban szervezzük meg a kiállítást – számozását tekintve a 28.-t. Bízunk benne, hogy addigra elmúlik a járvány”

– bizakodott. Annál is inkább, mivel krízishelyzet elhúzódása komoly problémákat vetne fel például a vállalat naponta előállított termékeinek – például a tej – szállítása kapcsán. Alapanyag-előállítóként nagyban függnek a feldolgozóipartól, így például óriási kihívást jelentene az is, ha esetlegesen leállnának a vágóhidak is. A cégvezető úgy fogalmazott, ebben az időszakban még inkább felértékelődik az agrárágazatban tevékenykedő, az élelmiszert előállító és feldolgozó cégek szerepe. „Ami bizonyos: alapvető élelmiszerek tekintetében Magyarország bőven önellátó. Bízunk benne, hogy a kormány további intézkedései fenntartják az ágazat működőképességét” – tette hozzá.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.