Back to top

Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.

A cégvezető a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta, mikor februárban bizonyossá vált, hogy Magyarországot sem kerüli el a vírus, a járványügyben tapasztalt állatorvos munkatársaik közreműködésével elkezdték kidolgozni a pandémiás tervüket, melyet március 6-án léptettek életbe. A cégvezető jégkorongos hasonlattal élve úgy fogalmazott, a különböző ágazatok folyamatos működtetésének érdekében szükség esetén egyfajta „sorcserés” elvet vezetnek be: az állattenyésztés területén például három sorra bontva dolgoznának a kollégák oly módon, hogy egyszerre mindig csak egy „vonal” tagjai látják el a feladatokat.

A szükséges létszám biztosítása érdekében a Hód-Mezőgazda Zrt. szellemi beosztásban lévő, állatokhoz értő dolgozói is kiveszik a részüket a munkából. „Én magam a sertéságazatba vagyok osztva, ugyanakkor a szarvasmarhák körüli teendőkből is kiveszem a részemet – attól függ, hol lesz éppen nagyobb szükség a segítségre.

Ha egy pillanatra is leállnánk, azzal nemcsak az állatokat tennénk tönkre, hanem gazdaságilag is hatalmas károkat okoznánk magunknak” – magyarázta Antal Gábor. Elmondta, a cég dolgozói közül sokan immáron otthonról látják el teendőiket, az állattenyésztési ágazat működése ugyanakkor nem tartható fenn home office-ban, hisz az etetés, a fialtatás, a szarvasmarhák fejése folyamatos jelenlétet kíván. E tényt a pandémiás tervben is figyelembe vették, éppen ezért

a cég karantént alakított ki – ahol tudott – a telephelyen belül arra az esetre, ha jel utalna arra, hogy felütötte fejét a koronavírus a dolgozói állományban.

A vezérigazgató szavai szerint, ha a járvány rohamos terjedésbe kezdene, az nagy kihívás elé állítaná a céget, hiszen bár a helyzetet bizonyos szintig tudják kezelni, az erőforrásaik végesek. A takarmányellátással kapcsolatban Antal Gábor ugyanakkor optimista, hiszen ahogy mondta, készleteik akár az év végéig is elegendők lehetnek. „Mivel a vitaminok, mikroelemek, és egyéb kiegészítők nagy részét a világjárvány kiindulópontjában, Kína Hupej tartományában állítják elő, ezért ezekből már jó előre nagy mennyiségben berendeltünk.

Ugyanakkor például a növénytermesztés terén már nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen számos hatóanyag és készítmény már nem kapható a piacon. Erre készülve igyekeztünk az adott növények egész vegetációs időszakában alkalmazható technológiákat beszerezni” – mondta. A cég ezen ágazata ugyanakkor kevésbé kitett a vírushelyzetnek, hiszen adott esetben bizonyos munkák tolódhatnak, a dolgozók pedig a telefonos feladatkiosztást követően – a szokásos személyes eligazítások most elmaradnak – önállóan, egymástól távol, az erőgépeken ülve látják el feladataikat

Az új koronavírus terjedése, ahogy minden más magyarországi rendezvény, úgy a XXVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok számára is végzetesnek bizonyult.

A szervező cég vezérigazgatója arról beszélt, mikor tájékoztatták a sajtót és a partnereket arról, hogy ilyen körülmények között nem tudják megtartani a rendezvényt, szinte azzal egy időben hirdette ki a kormány a rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet. Függetlenül attól, hogy ez meddig tart majd, idén már biztosan nem szervezik meg az eseményt. Antal Gábor elmondta, hogy a július az aratás időszakát tekintve nem lenne megfelelő erre, ősszel pedig vannak más kiállítások is, nem beszélve arról, hogy egyáltalán nem biztos, hogy lenne elég idő addig összehozni egy ekkora szabású rendezvényt.

„Úgy döntöttünk, jövőre a megszokott időszakban szervezzük meg a kiállítást – számozását tekintve a 28.-t. Bízunk benne, hogy addigra elmúlik a járvány”

– bizakodott. Annál is inkább, mivel krízishelyzet elhúzódása komoly problémákat vetne fel például a vállalat naponta előállított termékeinek – például a tej – szállítása kapcsán. Alapanyag-előállítóként nagyban függnek a feldolgozóipartól, így például óriási kihívást jelentene az is, ha esetlegesen leállnának a vágóhidak is. A cégvezető úgy fogalmazott, ebben az időszakban még inkább felértékelődik az agrárágazatban tevékenykedő, az élelmiszert előállító és feldolgozó cégek szerepe. „Ami bizonyos: alapvető élelmiszerek tekintetében Magyarország bőven önellátó. Bízunk benne, hogy a kormány további intézkedései fenntartják az ágazat működőképességét” – tette hozzá.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Az Unióban 1,1%-kal nőtt a tejtermelés

Az Eurostat új adatai szerint az Európai Unió gazdaságaiban a tejtermelés tavaly 1,1%-kal, 160,1 millió tonna nyers tejre nőtt.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.