0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mezőgazdaság és biogazdaság: Az EBB 700 millió eurós finanszírozást hagy jóvá

Az Európai Beruházási Bank, az EU bankja bejelentette, hogy elindít egy új „finanszírozási kezdeményezést”, amelynek célja közel 1,6 milliárd euró értékű beruházás elindítása a mezőgazdasági és biogazdasági ágazatban. A támogatás célja, hogy segítséget nyújtsanak az élelmiszer-, a bioalapú anyagok és a bioenergia előállítási és feldolgozási értékláncában működő magánválallatoknak.

A támogatást az „Európai Beruházási Terv” pénzügyi pilléreként ismert Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) keretében az EU költségvetése garantálja.

A hitelezési program 15 és 200 millió euró közötti összegben lehetővé tesz közvetlen finanszírozást a magánszektor beruházásaihoz, az EBB kölcsönösszege pedig 7,5 és 50 millió euró között lehet.

A környezetvédelmet és a természeti erőforrások hatékony felhasználást, a megújuló energiát, az innovációt, a versenyképességet és az energiahatékonyságot célzó beruházásokat támogatják.

A program hozzájárul a vidéki térségekben a munkahelyek megőrzéséhez illetve újak teremtéséhez, ezzel a vidékfejlesztést és a területi integrációt is segíti az EU egész területén.

A program az első 2018-ban indított, 400 millió euró értékű és szinte teljes egészében lehívott mezőgazdasági és biogazdasági program folytatásának tekinthető. Az első kölcsönprogram jelentős érdeklődést váltott ki a piacon, számos projekt vállalati és szövetkezeti partnerekkel jött létre több EU-országban (például Franciaországban, Lengyelországban, Írországban, Olaszországban és Lettországban).

Andrew McDowell, az EBB biogazdaságért felelős alelnöke:

„Mióta a koronavírus-járvány Európába ért, az Európai Bizottság és az EBB-t teljes erővel azon dolgozik, hogy támogatási tervet dolgozzon ki a leginkább sújtott kkv számára,

ideértve az agrár-élelmiszeripart is. Mindezzel párhuzamosan az EBB hosszú távú finanszírozási gyakorlata továbbra is folytatódik az ágazatban, különös tekintettel az innovációra, az  éghajlatváltozással kapcsolatos fellépésre, a környezeti fenntarthatóságra és a vidékfejlesztésre. A mezőgazdasági program első 400 millió eurós kölcsönéből már támogattak 10 szerkezetátalakítási beruházást az európai mezőgazdaságban, amelyek ugyancsak erősítették a vidéki közösségeket. Ezzel a második finanszírozással további 700 millió eurót bocsátunk rendelkezésre annak érdekében, hogy e sikerre tovább építhessük és a piaci igényeket kielégítsük.”

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa elmondta:

„A koronavírus-járvány minden egyes embert és minden ágazatot érint. Ebben a drámai helyzetben melegen üdvözlöm az EBB-stratégiájnak a Beruházási Terv szerint meghozott második lépését, miszerint

finanszírozással segítik a bevezetett támogatási intézkedéseket az agrár-élelmiszeriparban.

Szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy ez egy nagyon fontos és hasznos eszköz, amely segíti az ágazatot, hogy erős és ellenálló maradjon és túlélje a válságot.”

Forrás: EIB Press Service