Back to top

Egy pillanat alatt ellenőrizhető lesz, hogy betartjuk-e a kijárási tilalmat vagy korlátozásokat

Milliárdok tartózkodási adatait és mozgását lekövető adatokat ad ki a Google a koronavírus-járvány idején a világ 131 országában - számolt be erről BBC.

Fotó: Reimund Bertrams képe a Pixabay -en.

Már eddig is tudtuk, hogy a Google szinte mindent tud rólunk, ám most kiadja az adatainkat, és így néhány másodperc alatt ellenőrizhetővé válik, hogy egy-egy területen, vagy éppen országban betartják-e a kijárási korlátozást vagy tilalmat. 

Arról is szolgáltatnak információkat, hogy a boltok, a gyógyszertárak, parkok, bevásárlóközpontok, szabadidős kikapcsolódást biztosító helyek, munkahelyek, szolgáltató irodák forgalma jelenleg mennyire tér el az egy évvel ezelőtti azonos időszak forgalmához képest. Továbbá informálnak a busz-, metró, vasúti közlekedésben, utazási szokásokban bekövetkezett változásokról.

A Google azzal a szándékkal szolgáltat adatokat, hogy segítse a koronavírus terjedése elleni harcban a járványügyi és közegészségügyi vezetőket.

A cég reméli, hogy segíthet megérteni azokat a változásokat, amelyek a járvány miatt következtek be, és segítheti egy olyan szisztéma kidolgozását, amely jobban leköveti és alkalmazkodik a járvány okozta változásokhoz, akár a munkaidő és kézbesítési szolgáltatások tekintetében, akár a közösségi közlekedésben, akár abban, hogy az emberek egymás között, a járvány terjedését akadályozó  nagyobb távolságot tudjanak tartani.

Egyébként a lakosság és akár a konkrét személyek mozgására vonatkozó információkat a Google a Maps alkalmazásából, valamint a mobilszolgáltatáson, számos applikáción keresztül nyeri. Ez nem jelent újdonságot, hiszen eddig is bárki tapasztalhatta, hogy egy bolt, étterem, múzeum, vagy bármely szolgáltatást nyújtó hely felkeresése után szinte azonnal megjelent az okostelefonján, hogy értékelje az adott helyet, ahol tartózkodott.

Eddig a Google ezeket az adatokat többnyire arra használta, hogy információt szolgáltasson az üzletek, közutak, autópályák forgalmasságáról, dugókról, balesetekről.

A társaság, amelynek egyedülálló információi vannak emberek milliárdjainak közlekedési, fogyasztási, kulturális, szokásairól azt ígérte, hogy miközben információkat szolgáltat a mozgási adatokról, megóvja az egyének magánéletét.
Ám arról nem szól a híradás, hogy pontosan kiknek, és milyen indokkal, mennyire részletes adatokat fog szolgáltatni a cég.

Továbbá arról se esett szó, hogy milyen garanciák lesznek arra vonatkozóan, hogy ne történjenek visszaélések az átadott adatokkal, és ha valaki úgy véli, hogy mégis jogsérelem érte, akkor kihez fordulhat.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

A Zalaerdő Zrt. újraindítja járatait a Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállítási vonalán

A védelmi intézkedések betartása érdekében az utasok létszáma korlátozott, a helyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik.

Az agrárium is vesztese a válságnak

Kedvezőtlenül érinti az egyébként stabil mezőgazdasági ágazatot is a koronavírus, ráadásul több más tényező is rossz hatással van az agráriumra – derült ki a a Portfolio.hu csütörtökön megrendezett „Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?” című szakmai rendezvényén. A most szerzett tapasztalatok és a meghozott intézkedések hosszabb távú hatása azonban még előnyére válhat az ágazatnak.

Hamarosan indulnak a Vándortáborok - még le lehet csapni az utolsó helyekre!

Szigorú óvintézkedés mellett indulnak el június 16-án a Vándortáborok, melyek ezúttal is életre szóló élményeket kínálnak a gyermekeknek, akik gyalogszerrel, kerékpáron ülve, illetve evezve is részt vehetnek az adott alkalmakon.

Kapjon több pénzt a KAP!

Látva az Unió felülvizsgált 2021-2027-es hétéves pénzügyi keretét (MFF) és a közzétett „Új generáció” EU-helyreállítási programot (Next Generation EU), a Copa & Cogeca hangsúlyozzák, hogy szükség van az uniós szintű együttes fellépésre, és a közös agrárpolitika keretében szorgalmazzák a mezőgazdaság további támogatását.

Sok vállalkozás visszafogta a termelést

A koronavírus-járvány, a forint-euró árfolyam és a madárinfluenza mellett lassan a csökkenő termelés is kezdi kifejteni hatását a baromfipiacon.

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.