Back to top

Egy pillanat alatt ellenőrizhető lesz, hogy betartjuk-e a kijárási tilalmat vagy korlátozásokat

Milliárdok tartózkodási adatait és mozgását lekövető adatokat ad ki a Google a koronavírus-járvány idején a világ 131 országában - számolt be erről BBC.

crowd-2152653_1920.jpg

Fotó: Reimund Bertrams képe a Pixabay -en.

Már eddig is tudtuk, hogy a Google szinte mindent tud rólunk, ám most kiadja az adatainkat, és így néhány másodperc alatt ellenőrizhetővé válik, hogy egy-egy területen, vagy éppen országban betartják-e a kijárási korlátozást vagy tilalmat. 

Arról is szolgáltatnak információkat, hogy a boltok, a gyógyszertárak, parkok, bevásárlóközpontok, szabadidős kikapcsolódást biztosító helyek, munkahelyek, szolgáltató irodák forgalma jelenleg mennyire tér el az egy évvel ezelőtti azonos időszak forgalmához képest. Továbbá informálnak a busz-, metró, vasúti közlekedésben, utazási szokásokban bekövetkezett változásokról.

A Google azzal a szándékkal szolgáltat adatokat, hogy segítse a koronavírus terjedése elleni harcban a járványügyi és közegészségügyi vezetőket.

A cég reméli, hogy segíthet megérteni azokat a változásokat, amelyek a járvány miatt következtek be, és segítheti egy olyan szisztéma kidolgozását, amely jobban leköveti és alkalmazkodik a járvány okozta változásokhoz, akár a munkaidő és kézbesítési szolgáltatások tekintetében, akár a közösségi közlekedésben, akár abban, hogy az emberek egymás között, a járvány terjedését akadályozó  nagyobb távolságot tudjanak tartani.

Egyébként a lakosság és akár a konkrét személyek mozgására vonatkozó információkat a Google a Maps alkalmazásából, valamint a mobilszolgáltatáson, számos applikáción keresztül nyeri. Ez nem jelent újdonságot, hiszen eddig is bárki tapasztalhatta, hogy egy bolt, étterem, múzeum, vagy bármely szolgáltatást nyújtó hely felkeresése után szinte azonnal megjelent az okostelefonján, hogy értékelje az adott helyet, ahol tartózkodott.

Eddig a Google ezeket az adatokat többnyire arra használta, hogy információt szolgáltasson az üzletek, közutak, autópályák forgalmasságáról, dugókról, balesetekről.

A társaság, amelynek egyedülálló információi vannak emberek milliárdjainak közlekedési, fogyasztási, kulturális, szokásairól azt ígérte, hogy miközben információkat szolgáltat a mozgási adatokról, megóvja az egyének magánéletét.
Ám arról nem szól a híradás, hogy pontosan kiknek, és milyen indokkal, mennyire részletes adatokat fog szolgáltatni a cég.

Továbbá arról se esett szó, hogy milyen garanciák lesznek arra vonatkozóan, hogy ne történjenek visszaélések az átadott adatokkal, és ha valaki úgy véli, hogy mégis jogsérelem érte, akkor kihez fordulhat.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

A hétvégén már újra üzemel két börzsönyi erdei vasút

A járványügyi helyzet enyhülésével ismét pályára állnak a vasúti kocsik két börzsönyi kisvasúti vonalon. 2020. május 23-tól már újra közlekednek vonatok a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasút vonalán. A Királyréti Erdei Vasút felújítása tavasszal kezdődött, így néhány hónapig még nem fogad látogatókat.

Enyhítések mellett döntött a KITE Zrt.

A KITE Zrt. vezetősége Magyarország Kormányának hatályos intézkedéseit, az országos járványügyi helyzetet, az elmúlt hetek országos sajtóban kommunikált járványügyi tendenciáját és a csökkenő esetszámokat figyelembe véve a KITE Zrt. veszélyhelyzetben történő működésére vonatkozóan az enyhítések mellett döntött. Ezen döntések leginkább a vásárló partnereikkel való közvetlen kapcsolattartást érintik.

A mezőgazdasági kutatások lendülete nem tört meg

A mezőgazdaságot kiszolgáló fejlesztések és kutatások jelenthetik a következő években a K+F szektor egyik motorját világszerte – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen.

Megnyitja szálláshelyeit és erdei iskoláit az ÉSZAKERDŐ Zrt.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. ismét megnyitja szálláshelyeit, így 2020. május 20-tól a Szelcepusztai kastélyszálló, a Háromhuta és a Senyő Vendégház, a Hidegpataki Vadászház, a Bekénypusztai Turisztikai Látogatóközpont és Ökoház, a Fónagysági és a Répáshutai turistaszálló, a Gúnyakúti kulcsosház, a Mezőkövesdi Zsóry üdülő egyaránt látogatható.

Virtuális kiállítássá válik az idei Macfrut

Májusban szokták megrendezni az egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs szakkiállítást Olaszországban. A Macfrut az idén már a 37 rendezvény lett volna, ha nem lép közbe az új koronavírus. A Rimini Expo Centerben készülődő eseményt le kellett fújni, de nem véglegesen: szeptemberben kerül sorra a Macfrut Digital.

Újraindul az erdei vasút Mesztegnyőn

Fokozatosan újraindul az erdei turizmus Somogyban. Május 23-án üzembe áll a Mesztegnyői Erdei Vasút, hétvégenként pedig a Hotel Kardosfa étterme is várja a vendégeket. A továbbra is fennálló járványhelyzet miatt azonban az általános óvintézkedéseket kirándulás közben is be kell tartani.

Mezőgazdaság vs. koronavírus

Hogyan hat a járvány az egyes mezőgazdasági ágazatokra? Mi lesz a tavaszi munkálatokkal? Milyen lépéseket tesznek az ágazat szereplői a stabil, magas minőségű termelés megőrzéséhez? Hogyan birkóznak meg a vállalatok, családi gazdaságok, őstermelők a nehéz helyzettel? Ezekre a kérdésekre választ talál itt, a "koronavírus" aloldalunkon. A legfrissebb és legfontosabb hírek, elemzések, összefoglalók egy helyen.