Back to top

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Babot ültetni egy befőttesüvegbe is lehet
Fotó: pixabay.com

Először is, a kísérletnek legyen gyakorlati célja, vagyis lehet ugyan szemlélgetni a papírtörlők között csírázó különféle magokat, de tapasztalatom szerint a hároméves is szívesen meghallgatja, mi történik a maggal a földben.

Tehát a csíráztatási kísérletet rögtön átfordíthatjuk ültetési kísérletté, és tavasz végére egy egész balkonládányi kertet adhatunk a gyerkőcnek, amit természetesen ehető növényekkel ültessünk be, hogy azt is lássák a kicsik, hogy a zöldség nem a boltban terem.

Az apró magokat a nagyobbak vessék, a kicsik kapjanak babot, borsót
Fotó: pixabay.com
Érdemes életkor szerint olyan magokat választani, amelyekkel, akárcsak a majd kikelő növényekkel, jól tud bánni egy kisgyerek is. A kicsiknek a bab például jó választás, hisz könnyen tudják kezelni a nagy szemeket, de segíthetünk azzal, hogy az apró magvakat mi szórjuk a földre. Helytől függően jó párosítás lehet néhány salátaféle és mellé kúszó- vagy bokorbab.

A 10 éves lányommal mi egy bab és kétféle paradicsom kísérletbe vágtunk bele, ahol azt vizsgáljuk, hogy az élelmiszerboltban kapható élelmiszerek vajon szaporíthatók-e, s mellette természetesen gazdabolti vetőmagot (Kecskeméti jubileum) is használunk.

A kísérlet első lépéseként érdemes arról beszélgetni, hogy a növényeknek mire van szükségük a növekedéshez: vízre, földre.

A magokat vetés előtt beáztattuk
Fotó: hba
Beszélhetünk arról, hogy a földben tápanyagok vannak, azok hogyan kerülnek a földbe, hogyan ürülnek ki a talajból, hogyan pótolhatjuk azokat. Foglalkozhatunk akár a trágyák, műtrágyák témakörével is. Elmondhatjuk, hogy a föld nem csak tápanyagraktár, hanem abba kapaszkodnak a növények… Szóba kerülhet az is, hogy például egy fa koronájának mérete megegyezik a gyökérzetének a méretével…

A víz szerepe kapcsán számos dologról szót ejthetünk, ami nem kifejezetten, nem csak a növényekről szól. Beszélhetünk arról, hogy a Föld felszínének körülbelül 70 százalékát borítja víz, és, hogy a víz az élet forrása. Elmagyarázhatjuk a különbséget a tengervíz és az édesvíz között, ugyanakkor beszélhetünk a szomjúságról, a vízzel való takarékoskodás fontosságáról és nem utolsósorban az öntözésről.

A víz kapcsán kerüljön elő a csírázás témája is, és az, hogy a magvakat érdemes beáztatni vetés előtt, mert így hamarabb ki tudnak a növénykék bújni a földből. Aztán, ha már szépen megduzzadtak a magok, jöjjön az ültetés!

Magok, földkeverék, lebomló ültetőcserép - mi ezt használjuk
Fotó: hba

Ennek kapcsán teljesen természetesen adódik, hogy beszéljünk a földkeverékről, a talaj szellőzéséről, tömörségéről. Arról, hogy ha nagyon tömött a talaj, akkor a növény nem tud kibújni. Még akár játszhatunk is: egy zacskóba tegyünk valami szemes, több darabból álló dolgot, egy másikba pedig egy tömör lapot. Aztán a kisgyerek próbálja az ujját átfúrni az egyiken és a másikon is…

Arról is érdemes beszélnünk, hogy legyen jó a cserépben/balkonládában a vízelvezetés, mert különben baja lehet a növény gyökerének.

Megjelöltük, melyik cserépbe mit ültettünk
Fotó: hba
Ezt akár szemléltethetjük is egy hosszas lábáztatással – a ráncos láb jól érzékelteti, hogy mi történik a növényke vékonyka gyökerével.

Miután elvetettük a magokat, kilyuggatott nejlonzacskóból csináljunk melegházat, így aztán ismét csak lehetőségünk van beszélni akár a nagyüzemi zöldségtermesztésről, a fóliázásról vagy az üvegházakról. Meg persze arról, hogy a Nap melege és fénye nélkül nem lennének növények. Így a víz mellett fölsorakoztathatjuk a Nap éltető erejét is.

Ezután a napi locsolás, gondozás van hátra. Mindarról, amit eddig felsoroltam, persze lehet a gondoskodás idején is beszélgetni. És a kör szinte a végtelenségig bővíthető: mi a virágok szerepe, miért halna ki az emberiség a méhek nélkül satöbbi, satöbbi.

Cserepek "zacskómelegházban"
Fotó: hba
Mindemellett érdemes képeket keresni, videókat nézegetni, verset tanulni növényekről, népdalokat, gyerekdalokat hallgatni, amelyekben növények szerepelnek, nagyobbaknak az internetről gyűjtőfeladatot adni… Mindezekből pedig akár egy olyan „portfolió” is elkészülhet, amit a gyerkőc természetismeret vagy biológia házi dolgozatként is beadhat.

A lehetőségek tárháza végtelen, és egy-egy ilyen közös, családi ültetés akár több – különböző korú – gyerekkel is megvalósítható.

Ha valaki kicsikkel csak csíráztatna, ajánlom számukra a Babafalvát.

A szakirodalmat illetően alsósoknak a következők lehetnek hasznosak:

Ezek pedig a nagyobbaknak:

Zárásként a három, alábbi videó megtekintését is ajánlom.

Videó a bab csírázásáról

Bean Time-Lapse - 25 days | Soil cross section

Videó a spenót csírázásáról

Spinach Time-Lapse - 40 days | Soil cross section

Magvak csírázása különböző anyagokon

A csírázás megfigyelése különböző anyagokon

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Betonszövetes virágtartó készítése

Látványos, egyszerűen elkészíthető virágedényeket alkothatunk egy nagyon ötletes módszerrel. A dolog lényege: betonhabarcsba áztatunk törölközőt, amit egy vödrön, vagy virágcserépen hagyunk megkötni a megfelelő forma elérése érdekében. És kész…

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

Árnyak a kertben

Meleg nyarainkon sokszor hiányoljuk, ha a kertünkben nincs árnyék. Máskor viszont éppen az árnyékos részek adnak külön feladatot, hisz azok beültetésekor kissé más elveket kell követnünk. Egy kert akkor élhető igazán, ha a szórt árnyékú, a mélyárnyékú és a napsütötte részek egyensúlyban vannak. Jó tervezéssel, előrelátó gondolkodással ez könnyen megoldható.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

A fagy miatt gyenge gyümölcstermés és áremelkedés várható

Mintegy 500 ezer tonna lehet az idei gyümölcstermés az ültetvényeket ért fagykárok miatt a FruitVeB és az ÉKASZ (Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) előzetes termésbecslése szerint, miközben egy átlagos évben 800-900 ezer tonna gyümölcsöt szoktak betakarítani a gazdák - közölte Apáti Ferenc az MTI-vel.

Új vágott virágok - Egy kertészet, ahol a folyamatos fejlődésben hisznek

Balástyán, a fővárostól 130 kilométerre található Varga Kovács Hortenzia és Balázs János kertészete. A házaspár több mint 40 éve termeszt vágott virágot, sikerük egyik kulcsa az, hogy hisznek a folyamatos fejlődésben és keresik az előrelépési lehetőségeket. Néhány éve hazai úttörőkként akkor még ritkaságnak számító, választékbővítő fajokat telepítettek.

Aszályos határszemle Mezőfalván

Az elmúlt egy hónapban mindössze 4-44 milliméter eső esett az országban, ez 50-80 milli­méterrel kevesebb az ilyenkor megszokottnál. Fejér megye délkeleti részén, a Mezőfalvai Zrt. területein március elején esett 30 mm, azóta viszont csak 2-3 milliméter.