Back to top

Hiánycikk lett a csibe és a tojás

Húsvét előtt általában megugrik a kereslet a tojások és az élő baromfi iránt. Arra viszont nem volt még példa, ami most Amerikában történik: nem lehet kiscsibét vásárolni.

A jelenlegi helyzet rendkívüli. A koronavírus miatt megnőtt a munkanélküliek száma, a szabadidő és a félelem is. Nem csak a betegségtől félnek az emberek a világban, de a nincstelenségtől is. Ez az instabilitás és bizonytalanság szokatlan jelenségeket idéz elő a gazdaságban is – írja az rts.rs a New York Times cikke alapján.

Például, Amerikában idén tavasszal nem tudnak az emberek élő baromfit vásárolni, akkor sem, ha rengeteg pénzük van. Azok akik eddig életükben nem láttak csirkét, most baromfitenyésztéssel szeretnének foglalkozni.

Úgy tűnik, amikor nehéz idők járnak, az emberek csirkére vágynak. Az eladás az elmúlt időszakban akkor nőtt, amikor romlott a tőzsdei helyzet vagy elnökválasztás éve volt.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium szerint az ország egyes részein több mint ötven százalékkal emelkedtek a nagykereskedelmi tojásárak a kereslet miatt.

Nagyon sok bolt polcairól elfogytak vagy kevés kapható belőlük. A tojásellátás normális, csak az igény nőtt nagy mértékben.

Egy Iowa államban lévő keltető cég egynapos csibéket árusít. Nem lehet náluk vásárolni, csak előrendelni. Az elkövetkező négy hétre már elfogytak a csibék.

„Az emberek olyan pánikszerűen vásárolják a csibéket, mint a vécépapírt.” - mondta a cég alelnöke.

A mezőgazdasági boltok ajtajai előtt kígyózó sorokban állnak az emberek. Mindenki kiscsibét szeretne vásárolni. Néhányan közülük már hetekkel, hónapokkal ezelőtt rendeltek belőlük, mert a meglévő csirke gazdaságukat szeretnék feltölteni. Sokan viszont először fognak állattartásba.

Egy texasi zenész, Amy Annelle (48) egyrészt azért vágott bele ebbe az új hobbiba, mert a koncertjeit lemondták, sok szabadideje lett. Másrészt, látta a helyi boltokban, hogy hiánycikké vált a tojás és a csirke. Szóval, biztosítani szeretne maguknak egy állandó élelmiszerforrást. A csibéknek még egy nagy előnye van, fogalmazta meg a zenész:

„Reményt is adnak, ahogy fejlődnek és nőnek.”

Sokan úgy vágnak bele a baromfitartásba, hogy nem is tudják, mennyi munkával jár, és egyáltalán, mit is kell csinálni. Aki kicsit lelkiismeretesebb, és nem hirtelen lát neki az új házi kedvenc beszerzésének, legalább az interneten igyekszik információt gyűjteni.

Amy Annelle is rájött egy idő után, hogy a kiscsibék nem fognak azonnal tojást tojni, legalább öt hónapot nőniük kell.

Vannak olyan vásárlók is, akik nagyon alaposak. Folyton hívogatják a mezőgazdasági boltokat és keltető cégeket tanácsokért.

„Olyanok, mint a lelkes szülők, akik a csecsemő érkezésére készülődnek.” - nyilatkozta az egyik bolt vezetője.

A szakemberek mindenkit figyelmeztetnek, hogy csak felelősségteljesen kezdjenek baromfitenyésztéssel foglalkozni. Gondolják át az adott feltételeket, készüljenek fel alaposan, és azt is vegyék figyelembe, hogy ennek a rendkívüli helyzetnek egyszer vége lesz. Visszatérünk majd a régi kerékvágásba, és a csirkékről akkor is gondoskodni kell.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
rts.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mangalica: a takarmánydrágulás hátulütői

A mangalicának most is keresleti piaca van, viszont a takarmány drágulása minden észszerű határt felülmúl. Talán ezzel lehetne leginkább jellemezni az ágazat helyzetét. Magyarországon jelenleg 7 ezer mangalica kocát és a szaporulatukat tartják, és közülük 900 kocát a bakonszegi Horizont ‘98 Kft. mondhat magáénak. Ez a vállalkozás tartja az összes koca 12–13 százalékát, vagyis meghatározó a magyar piacon.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Afrikai sertéspestis - 1,2 millió vaddisznót lőttek ki eddig Lengyelországban

Az elmúlt években a vadászok 1,2 millió vaddisznót lőttek ki a vadászati tervek részeként az egészségügyi vadászatok során Lengyelországban. Az illetékes hatóságok bejelentették a vadászat folytatását, és a vadászok várhatóan több járásban az összes vaddisznót kilövik.

Már októberben megkezdődik a tejtermelést segítő támogatások kifizetése

A takarmánypiaci helyzetre való tekintettel az Agrárminisztérium intézkedett a tejágazat számára biztosított 30 milliárd forint célzott támogatás mielőbbi kifizetése érdekében – közölte Nagy István tárcavezető.

A tiszta tehén projekt

Megkezdődhet a Bovaer nevű takarmány adalékanyag piaci forgalmazása, a szer a kérődző állatok metánkibocsátását csökkenti. Első körben Brazília és Chile adott zöld utat a terméknek.

Wagyu marhahús egyenesen a laboratóriumból

A híres japán Wagyu marhahúsból egy kilónyi adag egyes exkluzív éttermekben akár 200 dollárnál is többe kerülhet, ám ez a különlegesség sokkal megfizethetőbbé válhat a laboratóriumban előállított másolatként.

Táncoskert: Több mint bio…

A Táncoskert egy legeltetésre alapozott, holisztikusan menedzselt, regeneratív, permakultúrás, közösségi gazdaság, ahol a tagoknak nyílt napot szerveztek, hogy lássák, valójában hol és hogyan élnek azok az állatok, amelyeknek a húsát, tojását eszik. A Polgár határában működő családi gazdaságot Lengyel Zoltán vezeti, aki mind a termelésben, mind az értékesítésben a megszokottól teljesen eltérő utat választott.

6000 sertést „dobnak ki” a munkaerőhiány miatt

Több ezer sertés kényszervágására került sor az Egyesült Királyságban, mivel a Brexit és a COVID járvány következtében nincs elég mészáros illetve vágóhídi munkás.

Augusztusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke.

Szürkemarha, magyartarka, piros tarka, vasderes

Ahogy az állatokkal bánik az ember, azt kapja vissza ̶ kezdte a húsmarha fajtabemutatót Kaltenecker Endre a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete titkára a hódmezővásárhelyi 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokon. Majd folytatta: a jövő kihívása a klímaváltozás, ebben már benne vagyunk, a szürkemarha ezt is kibírja megfelelő takarmányozással.