Back to top

Hiánycikk lett a csibe és a tojás

Húsvét előtt általában megugrik a kereslet a tojások és az élő baromfi iránt. Arra viszont nem volt még példa, ami most Amerikában történik: nem lehet kiscsibét vásárolni.

A jelenlegi helyzet rendkívüli. A koronavírus miatt megnőtt a munkanélküliek száma, a szabadidő és a félelem is. Nem csak a betegségtől félnek az emberek a világban, de a nincstelenségtől is. Ez az instabilitás és bizonytalanság szokatlan jelenségeket idéz elő a gazdaságban is – írja az rts.rs a New York Times cikke alapján.

Például, Amerikában idén tavasszal nem tudnak az emberek élő baromfit vásárolni, akkor sem, ha rengeteg pénzük van. Azok akik eddig életükben nem láttak csirkét, most baromfitenyésztéssel szeretnének foglalkozni.

Úgy tűnik, amikor nehéz idők járnak, az emberek csirkére vágynak. Az eladás az elmúlt időszakban akkor nőtt, amikor romlott a tőzsdei helyzet vagy elnökválasztás éve volt.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium szerint az ország egyes részein több mint ötven százalékkal emelkedtek a nagykereskedelmi tojásárak a kereslet miatt.

Nagyon sok bolt polcairól elfogytak vagy kevés kapható belőlük. A tojásellátás normális, csak az igény nőtt nagy mértékben.

Egy Iowa államban lévő keltető cég egynapos csibéket árusít. Nem lehet náluk vásárolni, csak előrendelni. Az elkövetkező négy hétre már elfogytak a csibék.

„Az emberek olyan pánikszerűen vásárolják a csibéket, mint a vécépapírt.” - mondta a cég alelnöke.

A mezőgazdasági boltok ajtajai előtt kígyózó sorokban állnak az emberek. Mindenki kiscsibét szeretne vásárolni. Néhányan közülük már hetekkel, hónapokkal ezelőtt rendeltek belőlük, mert a meglévő csirke gazdaságukat szeretnék feltölteni. Sokan viszont először fognak állattartásba.

Egy texasi zenész, Amy Annelle (48) egyrészt azért vágott bele ebbe az új hobbiba, mert a koncertjeit lemondták, sok szabadideje lett. Másrészt, látta a helyi boltokban, hogy hiánycikké vált a tojás és a csirke. Szóval, biztosítani szeretne maguknak egy állandó élelmiszerforrást. A csibéknek még egy nagy előnye van, fogalmazta meg a zenész:

„Reményt is adnak, ahogy fejlődnek és nőnek.”

Sokan úgy vágnak bele a baromfitartásba, hogy nem is tudják, mennyi munkával jár, és egyáltalán, mit is kell csinálni. Aki kicsit lelkiismeretesebb, és nem hirtelen lát neki az új házi kedvenc beszerzésének, legalább az interneten igyekszik információt gyűjteni.

Amy Annelle is rájött egy idő után, hogy a kiscsibék nem fognak azonnal tojást tojni, legalább öt hónapot nőniük kell.

Vannak olyan vásárlók is, akik nagyon alaposak. Folyton hívogatják a mezőgazdasági boltokat és keltető cégeket tanácsokért.

„Olyanok, mint a lelkes szülők, akik a csecsemő érkezésére készülődnek.” - nyilatkozta az egyik bolt vezetője.

A szakemberek mindenkit figyelmeztetnek, hogy csak felelősségteljesen kezdjenek baromfitenyésztéssel foglalkozni. Gondolják át az adott feltételeket, készüljenek fel alaposan, és azt is vegyék figyelembe, hogy ennek a rendkívüli helyzetnek egyszer vége lesz. Visszatérünk majd a régi kerékvágásba, és a csirkékről akkor is gondoskodni kell.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
rts.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A NAK javasolja a vendéglátóipari beszállítókra is kiterjeszteni a támogató intézkedéseket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is. A kormány 484/2020. (XI. 10.) rendelete szerint a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre van lehetőségük kiszolgálni a vásárlókat, valamint a rendezvények tartása nem megengedett.

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

A növényi alapanyagokból készült ételek mellett kötelezte el magát az IKEA

A svéd bútorforgalmazó óriásvállalat célja, hogy 2025-re az éttermeiben kínált ételek fele, az általa forgalmazott, előre csomagolt élelmiszereknek pedig 80 százaléka növényi alapanyagokból készüljön. Több lesz a csirkéből és halból készült ételük is.

Ez a pásztorok kedvenc kutyája

Amíg lesznek pásztorok, megmaradnak a sinkák is – vallják a Hortobágyon arról a több emberöltő óta a juhászok, gulyások által használt és alakított szívós kutyafajtáról, amelynek „pedigréjét” nem papíron, hanem a fejükben őrzik a pusztában élők.

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén

November közepén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy kutyában a magyar határtól alig több mint 10 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Egri (Agris) településen. Idén ez a negyedik diagnosztizált eset keleti szomszédunkban, de most először regisztráltak megbetegedést ennyire közel a magyar határhoz.

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány

Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy a lakosság és az élelmiszeripar szereplői közül is minél többen megismerhessék az új védjegyrendszert és annak előnyeit.

Nyár eleji szintjét sem érte el a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe novemberben nagyot esett, a nyár eleji szintje alá csökkent, ami az üzleti várakozások zuhanásának következménye - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

Most van az antibiotikum tudatos használatának világhete

Ezen a héten zajlanak a globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei, amit néhány évvel ezelőtt azért indított el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok felelősségteljes használatára.

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.