0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A húsellátás biztosított

A hirtelen felvásárlás miatt kialakult átmeneti tőkehúshiány kezelésére a logisztikai rendszerek képtelenek voltak, de mostanra sikerült stabilizálni a tőkehúsellátást és -beszállítást. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a hazai "húshelyzetről".

– Akadhatnak-e olyan tőkehúsok és húsfélék, amelyek nehezebben elérhetők a boltokban? – kérdeztük Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét, aki egyben Magyarország legnagyobb élelmiszer-gazdasági holdingja, a Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

– A két legjelentősebb felvásárlási láz a koronavírus magyarországi megjelenéséhez kapcsolódik: a járvány elleni kormányzati intézkedések bejelentésére, illetve a tanintézmények átmeneti bezárására vonatkozó rendelet kihirdetésére datálhatók. Mindkét esetben csak néhány napról beszélhetünk, ilyenkor sok helyen előfordult, hogy sertés- és baromfihús nem volt kapható – mondja Éder Tamás.

Ezen a néhány napon a karácsonyi vagy a húsvéti forgalmat is 25 százalékkal meghaladta a kereslet, amire sem a vágóhidak, sem a kiskereskedelem, sem a beszállítók és a logisztikai hálózat nem volt felkészülve, ezért fordult elő átmeneti hiány tőkehúsból a boltokban.

Ugyanakkor vannak olyan kis- és nagykereskedelmi láncok, amelyek eddig többnyire importáruval töltötték fel a polcaikat. Most az uniós határzárak miatt a tagállamok közötti áruforgalom akadozása lelassítja az importot.

– Azt tapasztaljuk, hogy minden egyes forgalmat célzó intézkedés egy darabig akadályozza a szállítás gördülékenységét: a jogszabályok félreértelmezése vagy szigorú betartása miatt torlódások alakulnak ki a határátkelő helyeken. Tehát előfordulnak jelentős csúszások, de egyelőre nem tudok olyan súlyos vagy tartós problémáról, ami a húságazatot érintené – fogalmazott Éder Tamás. Hozzátette, hogy szállítási nehézségek miatt több kereskedelmi láncnak is át kellett állnia importtermékekről hazaira.

– Azok a kiskereskedők, akik jelentős mennyiségű húst importáltak, az elmúlt néhány hétben nagyobb problémákkal szembesültek a külkereskedelmi forgalom akadozása miatt. Emiatt a felvásárlási láz alatt sokkal lassabban tudták feltölteni a polcaikat. Amint a szállítmányozás és a külkereskedelem visszatér a normális kerékvágásba – bár véleményem szerint már nem térhet vissza, csak az új szabályoknak megfelelő rendszerben tud fennakadások nélkül működni –, már nem kell attól tartania az importáruval foglalkozó kereskedelmi láncoknak, hogy ne tudnának megfelelő mennyiségű terméket biztosítani a vásárlóiknak.

Éder Tamás bízik benne, hogy a húsipar szempontjából fontos forgalmi időszaknak számító húsvéti ünnepekre sok magyar hústerméket vásárolnak.

A cégek már bőven a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt a húsvéti bevásárlásra készültek.

A füstölt húsok keresletének megugrása miatt ilyenkor jóval korábban megkezdik a gyártást, elvégre egyes termékek több hónap alatt készülnek el. Húsvét előtt rendszerint 6-7 ezer tonna húsvéti füstölthús-készítmény kerül a piacra, és a szokásosnál több jó minőségű termék közül lehet válogatni.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu