Back to top

A húsellátás biztosított

A hirtelen felvásárlás miatt kialakult átmeneti tőkehúshiány kezelésére a logisztikai rendszerek képtelenek voltak, de mostanra sikerült stabilizálni a tőkehúsellátást és -beszállítást. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a hazai "húshelyzetről".

– Akadhatnak-e olyan tőkehúsok és húsfélék, amelyek nehezebben elérhetők a boltokban? – kérdeztük Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét, aki egyben Magyarország legnagyobb élelmiszer-gazdasági holdingja, a Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

– A két legjelentősebb felvásárlási láz a koronavírus magyarországi megjelenéséhez kapcsolódik: a járvány elleni kormányzati intézkedések bejelentésére, illetve a tanintézmények átmeneti bezárására vonatkozó rendelet kihirdetésére datálhatók. Mindkét esetben csak néhány napról beszélhetünk, ilyenkor sok helyen előfordult, hogy sertés- és baromfihús nem volt kapható – mondja Éder Tamás.

Ezen a néhány napon a karácsonyi vagy a húsvéti forgalmat is 25 százalékkal meghaladta a kereslet, amire sem a vágóhidak, sem a kiskereskedelem, sem a beszállítók és a logisztikai hálózat nem volt felkészülve, ezért fordult elő átmeneti hiány tőkehúsból a boltokban.

Ugyanakkor vannak olyan kis- és nagykereskedelmi láncok, amelyek eddig többnyire importáruval töltötték fel a polcaikat. Most az uniós határzárak miatt a tagállamok közötti áruforgalom akadozása lelassítja az importot.

– Azt tapasztaljuk, hogy minden egyes forgalmat célzó intézkedés egy darabig akadályozza a szállítás gördülékenységét: a jogszabályok félreértelmezése vagy szigorú betartása miatt torlódások alakulnak ki a határátkelő helyeken. Tehát előfordulnak jelentős csúszások, de egyelőre nem tudok olyan súlyos vagy tartós problémáról, ami a húságazatot érintené – fogalmazott Éder Tamás. Hozzátette, hogy szállítási nehézségek miatt több kereskedelmi láncnak is át kellett állnia importtermékekről hazaira.

– Azok a kiskereskedők, akik jelentős mennyiségű húst importáltak, az elmúlt néhány hétben nagyobb problémákkal szembesültek a külkereskedelmi forgalom akadozása miatt. Emiatt a felvásárlási láz alatt sokkal lassabban tudták feltölteni a polcaikat. Amint a szállítmányozás és a külkereskedelem visszatér a normális kerékvágásba – bár véleményem szerint már nem térhet vissza, csak az új szabályoknak megfelelő rendszerben tud fennakadások nélkül működni –, már nem kell attól tartania az importáruval foglalkozó kereskedelmi láncoknak, hogy ne tudnának megfelelő mennyiségű terméket biztosítani a vásárlóiknak.

Éder Tamás bízik benne, hogy a húsipar szempontjából fontos forgalmi időszaknak számító húsvéti ünnepekre sok magyar hústerméket vásárolnak.

A cégek már bőven a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt a húsvéti bevásárlásra készültek.

A füstölt húsok keresletének megugrása miatt ilyenkor jóval korábban megkezdik a gyártást, elvégre egyes termékek több hónap alatt készülnek el. Húsvét előtt rendszerint 6-7 ezer tonna húsvéti füstölthús-készítmény kerül a piacra, és a szokásosnál több jó minőségű termék közül lehet válogatni.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.