Back to top

Pataki és Pataki, avagy lótenyésztés régen és ma

Érdemes volt részt venni a Magyar Lovassport Szövetség Szabadidős Szakágának szervezésében zajló téli előadássorozat egyik állomásán, lótenyésztés témakörében ugyanis a legrátermettebb előadópárost,

Pataki Gergelyt, a Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesületének tenyésztésvezetőjét, valamint kollégáját és édesapját, dr. Pataki Balázst, a Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesületének ügyvezető elnökét hallgathattuk meg.

A két előadás átfogó képet adott a lótenyésztés kialakulásának megismeréséhez, s napjaink lótenyésztési szokásainak, rendjének megértéséhez.

Dr. Pataki Balázs idegenvezetésével az őskortól gyakorlatilag napjainkig végigkísérhettük a lovak tenyésztésének állomásait a „macskaszerű lovaktól” Mária Terézia alapot adó intézkedésein keresztül fiának, II. Józsefnek meghatározó alakján át a reformkor érintésével napjainkig.

A megannyi érdekes információ között előkerült néhány sokak számára ismerős név is, Csekonics József, Kozma Ferenc, Széchenyi István, Wesselényi Miklós. Megismerhettük az elsők, azaz Mezőhegyes és Bábolna megalapításának történetét, mindezt olyan frappáns példákkal, humorral fűszerezve, hogy szórakoztató volt az egyébként igen alapos és pontos előadás.

Pataki Gergely folytatta édesapja előadását, aki hasonlóan széles tudással és szakértelemmel vezette át a 60 fős hallgatóságot a jelenkori lótenyésztési tudnivalókba. Fő irányvonalként rendszerezte, hogy mik a hatóságok, a tenyésztőszervezetek és a tenyésztők feladatai, és kiemelte, hogy sok esetben már a tenyésztési cél meghatározása problémát okoz a leendő tenyésztő számára. Ez egyben tanács is Gergely részéről: ahogyan eddig is így volt, ezután is a célok határozzák meg a szülőegyedek kiválasztását.

A tenyésztés nem pusztán az egyedek kiválasztását jelenti, az utókövetésben fontos szerepe van a tartástechnológiának is.

Enélkül hiába a nagy gonddal megtervezett jövőkép. Pataki Gergely szavaival szólva „mindenki a desszerttel szeretné kezdeni az ebédet”. Mindig a ló alapvető igényeit vegyük figyelembe, és igyekezzünk ezeknek minél inkább megfelelni.

Egy jól kiválasztott egyedpár utódja is kaphat elmarasztaló kritikát azért, mert a tartás körülményei visszavetették a fejlődésben, mely sok esetben már nem korrigálható.

A rendezvényt hallgatva megerősödött bennünk a tudat, hogy a ló és a vele való munka megítélése nem közelíthető meg kizárólag a gyakorlat oldaláról. Szükség, s az elmúlt előadások létszámaiból kiindulva igény is van arra, hogy más szempontok alapján is vizsgáljuk lovunkat és magunkat, képességeink, készségeink, céljaink, lehetőségeink és felkészültségünk szerint. Hiszen, ahogy Széchenyi István is megfogalmazta: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.”

A Szabadidős Szakág szezon előtti utolsó, grátisz előadását márciusban írjuk ki, és várjuk a lószerető érdeklődőket szakág- vagy versenyspecifikációra való tekintet nélkül.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétévesek a versenypályán

Az angol telivérek már kétévesen megkezdhetik a versenykarrierjüket a galopp-pályákon. Sokan csodálkoznak, hogy hogyan lehet őket ilyen korán belovagolni és megfelelően felkészíteni a versenyzésre. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a kétévesen versenyző lovak versenykarrierje hosszabb, mint azoké, akik csak később lépnek pályára.

Lázár Zoltán újra a bakon

Időutazásra invitálom önöket, 2017-et írunk. A Lázár család immár sokadszorra, ebben az évben is nagy kihívások előtt állt: Göteborgban négyesfogat-hajtó Európa-bajnokságot, Lipicán kettesfogathajtó-világbajnokságot rendeztek, mindkét világversenyen meghatározó szerepet szánt nekik a fogathajtó szakág és Tóth Tamás szövetségi kapitány is.

Útmutató lóápolóknak - „Az Úr legyen velem, ha ezek közül bármit is elfelejtek”

Kay Neatham, Marcus Ehning vezető lóápolója leckét ad arról, hogyan kell az égiektől segítséget kérni, amikor versenyre utazunk, ott vagyunk, vagy hazaindulunk.

Online versenyfelkészítő program

Igazi újdonság látott napvilágot, melynek ötlete már 2019 decemberében megszületett, amikor még mit sem sejtettünk a közelgő bajról. Az online versenyfelkészítő program egyik ötletgazdájával, Majorné Miskolci Anitával beszélgettünk.

Mindenki magában teszi a dolgát - karanténkörkép az állami ménesekben

Versenyek, tenyészszemlék, vendéglovagoltatás és egyéb turisztikai programok. Ezek azok a tevékenységek, amelyeket a koronavírus-járványnak „köszönhetően” ma hiába keresnénk Bábolnán, Mezőhegyesen, illetve Szilvásváradon.

Egy iskolaló vagyok

A koronavírus-járvány a lovasok mellett a lovardák életét is felforgatta. A megváltozott körülmények különleges, új utakat nyitnak meg. Ilyen új kezdeményezés a Facebookon létrehozott, és időközben nagy kedveltségre szert tett „Egy iskolaló vagyok” csoport.

Borul a versenynaptár az elmaradó olimpia miatt

A koronavírus szinte egyik napról a másikra borította fel az életünket, természetesen nem kerülte el a lovasvilágot sem. Az FEI elnöke, Ingmar de Vos nyilatkozott a vírushelyzettel kapcsolatban, amint kiderült, hogy mi lesz a 2020-as tokiói olimpiával.

Fogat hírek - Bizakodó évadnyitó után sűrű felhők tornyosulnak

Visszatérő helyszínen, az Izsák és Fülöpszállás között félúton lévő Biczó csárda tanácskozótermében tartotta évértékelő és évadnyitó közgyűlését a Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakága Mondok József elnök vezetésével, a küldöttek részvételével.

Új elnök az MLOSZ élén - A jó szintet mindig magasan húzom meg

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége február 27-ei közgyűlésén a szakmai szervezet elnökévé választotta. Március 15. alkalmából megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Úgy véli, az elismerések az eddig végzett munkát jutalmazzák. De mit jelentenek a hétköznapokra? Erről kérdeztük Haál Gábort, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját.

Fontos tudnivalók lovasoknak a kijárási korlátozásról

Az állatok ellátása és az állatorvosi rendelő látogatása alapos indokot biztosít a lakóhely elhagyására, azonban lovardákba mindenki kizárólag a lovai mozgatása céljából menjen, a tereplovaglás során pedig mindent tegyünk meg a balesetek elkerülése érdekében, ne terheljük járványhelyzetben az egészségügyi intézmények kapacitását – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Lovassport Szövetség.