0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

2027-ig nem változik a tenyészkoca állatjóléti támogatási program

Változatlan feltételekkel folytatódhat 2021 után is a tenyészkoca állatjóléti támogatási program.

Magyarország azon kevés országok közé tartozik, amely támogatásokkal ösztönzi az állattartó gazdákat azért, hogy az Európai Unióban előírt szigorú állatjóléti feltételeken túlmutató állatjóléti körülményeket biztosítsanak gazdaságukban. Ezek a többletfeltételek például nagyobb férőhelyet, az előírásokon felüli tartási viszonyokat, almozást és takarmányozást jelent, amelyek által jelentősen javulnak a haszonállatok körülményei.

A tenyészkoca állatjóléti támogatási programot az agrártárca 2015. év elején vezette be a sertéságazat részére. Az intézkedés célja, hogy vissza nem térítendő támogatásban részesüljenek azok a gazdálkodók, akik ilyen módon jobb tartási körülményeket teremtenek állataiknak. 

A programban évente több mint 800 gazdálkodó vesz részt, számukra 8,62 milliárd forint támogatást biztosítunk.

A tisztán nemzeti forrásból finanszírozott program uniós jóváhagyása 2021. január 31-én lejár. Az Agrárminisztérium – egyeztetve az ágazati szereplőkkel- már ez év januárban kezdeményezte a program meghosszabbítását az Európai Bizottságnál, változatlan tartalommal. A Bizottság napokban kiadott határozata engedélyezte a program további működését változatlan előírások mellett, egészen 2027. január 31-ig.

Forrás: AM Sajtóiroda