Back to top

A mongol kutatóból sajtmágus, éttermesből parasztként gazdálkodó, geográfusból lekváros

Mintha egy Rejtő regényből léptek volna elő a fővárosi Czakó Piacz termelői, akik nem csak ízeikkel, hanem sztorijaikkal is ámulatba ejtik a piacozót. Persze most ide se szórakozni jöhetünk, ám az a néhány perc is, amíg vásárolunk hihetetlen kincset ér: néhány másodperces disputa a termelőkkel, és ízletes, megfizethető kézműves élelmiszer lehet az eredmény. 

MMG - Mongol kutatóból sajtmágus, éttermesből parasztként gazdálkodó, geográfusból lekváros

Már a termelői piac színtere se szokásos, főként nem itt a fővárosban. A budai városrész előkelő helyén, a Tabán szomszádságában, a Gellért-hegy lábánál, egy hajdani présház udvarán nyílt meg három évvel ezelőtt a Czakó Piacz. A terület nem túl hatalmas, ám annál igzalmasabb a kínálata.

Van itt mangalicából készített füstöltáru, a Kövér Tanyáról, a Tisza-vidékéről érkezett meseszép zöldség, gyümölcs, kézműves sajtok a debreceni sajtmágustól, hidegen sajtolt különleges olajok, pestók és egyéb finomságok Becskéről, házi lekvárok szörpök, fűszerek Vadnáról a KicsiKacsaHázból, szárított gyümölcsök, lekvárok, szörpök és friss gyümölcslevek Ópusztaszerről, vadon termett és termesztett gombák az Alföldről.

És ez még közelsem a teljes kínálat. 

Czakó Piacz
Fotó: BNE
S miközben az ország számos településén bezárták a termelői piacokat a Czakó Piacz duplázott, vagyis ezentúl nem csak szombaton, de vasárnap is várja a vásárlókat.

Persze itt is vannak szigorú járványügyi előírások, és  ide se szabadidőt eltölteni jöhetünk, ám az a néhány perc is, amíg vásárolunk hihetetlen kincset ér: néhány másodperces kellemes disputa a termelőkkel és ízletes kézműves élelmiszer lehet az eredmény. 

És még egy jó hír, ezúttal nem kell elszállt árakra se számítanunk!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Erdei gombára rálelni is élmény

Erdei gombát keresni, hát még rátalálni nagyszerű dolog. Enni is jó, ráadásul egészséges – mondja a hévízi Benkő Lajos, aki nemcsak a piacon ellenőrzi a gombákat, hanem ismeretterjesztő túrákat szervez és vezet, hogy oktassa a résztvevőket.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.

Nyár eleji szintjét sem érte el a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe novemberben nagyot esett, a nyár eleji szintje alá csökkent, ami az üzleti várakozások zuhanásának következménye - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.

2021-ben virtuális esemény lesz a Grüne Woche

A Grüne Woche-t, vagyis a Nemzetközi Zöld Hetet január 20. és 21. között teljesen virtuális eseményként rendezik meg. Ennek oka a koronavírus-fertőzések magas szintje Németországban. „A koncepciót kezdettől fogva rugalmasan alakítottuk ki, így a hibridről a virtuális formátumra való áttérés nem jelent problémát" - mondta Lars Jaeger, a Grüne Woche projektmenedzsere, a Messe Berlin munkatársa.

Évente 13 milliárd forintot költünk kapszulás kávéra

Évente mintegy 13,4 milliárd forintot költenek a magyarok kapszulás kávéra a Nielesen adatai szerint, a piackutató számait ismertető Costa Coffee közleményéből kiderül, hogy tavaly a kapszulás kávék értékbeni részesedése a kiskereskedelmi kávéforgalomból már 23 százalékos volt.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

A Folly védjegyzett borai után idén a levendula szörpje is elnyerte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet, amelyet az Igazgatóság azoknak a jellegzetes termékeknek adományoz, amelyek valamelyik nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik.