0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Közös megoldást kell találni az újjáépítés finanszírozására

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli szerdán az alábbi nyilatkozatot tette az eurócsoport értekezlete kapcsán. "Most a szokásosnál nagyobb erőfeszítésre van szükség. Európaiak, vállalatok, családok, fiatalok aggódnak a bizonytalan jövőjük miatt, mert ez a válság, és a vele járó egészségügyi vészhelyzet minden uniós országban több millió munkahelyet pusztít el.

Az Európai Unió megmozdult az elmúlt hetekben, és megfelelő válaszokat adott a válságra. Ilyen volt például az állami támogatási szabályok lazítása azért, hogy a tagállamok hathatós segítséget nyújthassanak állampolgáraiknak és vállalataiknak.

Azonban ahol az Unió nem avatkozott be, oda szinte alig, vagy egyáltalán nem érkezett segítség. Ezért pedig nagy felelősség terheli a tagállamokat.

Mert a vészhelyzet megoldásához elengedhetetlen eszközökre most van szükség, és az újjáépítést is most kell elkezdeni. Fel kell készülnünk a válság várható hatásaira, nem várhatjuk azokat ölbe tett kézzel.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet friss adatai szerint világszerte két és fél milliárdan érzik a válság negatív hatását. Vajon hány millió európai van közöttük? Kötelességünk megvédeni őket északon és délen, keleten és nyugaton. Már eddig is több lényeges intézkedést fogadtunk el: támogatjuk a nemzeti hatóságokat abban, hogy a munkanélküliséget a minimálisra szorítsák (a SURE programmal), felülvizsgáltuk az Európai Stabilitási Mechanizmus igénybevételének feltételeit az érdeklődő országok segítésére. Az Európai Befektetési Bank refinanszírozást biztosít elsősorban kis- és középvállalkozások számára, az Európai Központi Bank pedig új programot indított a bankok likviditásának megőrzésére és az állampapírok és vállalati kötvények vásárlására.

Azonban most még többre van szükség. Létre kell hoznunk egy olyan forrást, amellyel megoszthatjuk a gazdaságaink újraindításának költségét.

A gazdaság felépülése rengeteg pénzbe fog kerülni, az uniós költségvetés ehhez nem elegendő. Új, kivételes és közös finanszírozási megoldást kell találnunk. Nem csak a szolidaritásról van szó, hanem mindnyájunk elemi érdekéről, hiszen az európai gazdaságok kölcsönösen függenek egymástól. Az egyik ország bedőlésének a többi tagállamban is elkerülhetetlenül drámai következményei lennének. Ezért is kell az eurócsoport tagjainak most olyan megoldást találniuk, amely összhangban áll a kihívás nehézségével.

Kormányainknak és az európaiaknak hinniük kell Európa erejében, amely hetven évnyi békét és együttműködést hozott el. Most minden eddiginél fontosabb, hogy befektessünk a közös jövőnkbe.”

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: Európai Parlament sajtóközlemény