0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem kell most a tej senkinek

Összeomlik az Egyesült Királyság tejpiaca, a kárt a koronavírus járvány okozza. A kereslet megcsappant, a feldolgozók nem tudják kifizetni a termelőket, és a tejfelesleget már csak a biogáz üzemekben tudják elhelyezni.

Számos kisgazdaság tejtermelői kerültek nagyon nehéz helyzetbe Angliában azért, mert a kereslet hiánya miatt nem fizetik ki a feldolgozók a tej árát a termelőknek.  Mivel az éttermek, szállodák és kávézók bezárása az értékesítés hirtelen csökkenését eredményezte, sok tejtermelő, illetve feldolgozó nem tudja eladni terméke jelentős részét.

A nehéz helyzetben lévők próbálnak váltani, és a kiskereskedelmi szektorban értékesíteni a termékeiket, de ez kudarcot vallott, mivel az értékesítési csatornákat nem egyszerű megváltoztatni, és a jelen helyzetben a piaci verseny is kiéleződött.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a tej jelenlegi felvásárlási ára közben jelentősen csökkent, amely a piaci megfigyelők szerint egyértelműen a jelentős kínálati többletet jelzi.

Egyes tejfeldolgozók a márciusi tejkifizetéseket csak esetleg májusban tudják teljesíteni a termelőknek. Sőt egyes feldolgozók már nem garantálják a tej rendszeres begyűjtését sem minden nap vagy akár kétnaponként. Mivel a gazdaságok nincsenek felkészülve a tej tárolására egyes termelők már a biogáz üzemeknek adják a tejet.

Forrás: magymezogazdasag.hu