0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mezőgazdaság vs. koronavírus

Hogyan hat a járvány az egyes mezőgazdasági ágazatokra? Mi lesz a tavaszi munkálatokkal? Milyen lépéseket tesznek az ágazat szereplői a stabil, magas minőségű termelés megőrzéséhez? Hogyan birkóznak meg a vállalatok, családi gazdaságok, őstermelők a nehéz helyzettel? Ezekre a kérdésekre választ talál itt, a "koronavírus" aloldalunkon. A legfrissebb és legfontosabb hírek, elemzések, összefoglalók egy helyen.

Mindemellett hangsúlyt fektetünk a megváltozott körülményekre tekintettel a testi és lelki egészségünk megőrzésére. Így előtérbe kerülnek olyan témák is mint az egészséges táplálkozás, a vitaminokban és nyomelemekben gazdag élelmiszerek, vásárlási szokások, élelmiszerbiztonság. 

Friss híreink

Belgiumban is hiányoznak a külföldi idénymunkások

Franciaországban és Belgiumban 10 mezőgazdasági idénymunkásból általában 9 külföldi, akik nagyon hiányoznak most főként a kertészetekből. A főként román, bolgár, lengyel munkavállalók pótlására a két ország vezetése a városiakat kéri, hogy segítsenek a gazdáknak, írja a rtbt.be internetes oldal.


Wojciechowski: korlátozott a Bizottság mozgástere

Csak korlátozott lehetőségei vannak az Európai Bizottságnak arra, hogy a jelenlegi koronavírus krízisben átfogó intézkedési tervet hajtson végre a mezőgazdaság megsegítésére – mondta el az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága előtt tartott online meghallgatáson Janus Wojciechowski.


Gombaértékesítés a koronavírus-járvány idején

A Banken Champignons Hollandia vezető gombapiaci szereplője. Sok nehéz hét áll mögöttük a koronavírus-járvány kitörése miatt. Amikor az emberek élelmiszerkészleteket halmoztak föl, a gomba iránti kereslet is gyorsan megnőtt, volt olyan hét, amikor többet értékesítettünk, mint általában a karácsonyi időszakban – mondja Alex Vos értékesítési igazgató.


Péntektől kedvezőbbek a mezőgazdasági egyszerűsített munkavállalás szabályai

A termelés zavartalan biztosítása érdekében – szem előtt tartva az ágazat speciális munkaerő igényeit – péntektől rugalmasabbá váltak a mezőgazdasági ágazatban az egyszerűsített foglalkoztatás keretében megvalósuló munkavállalás szabályai.

 


Kivételek a szigorítások alól

Alaposan felforgatta a mindennapokat a COVID-19 koronavírus-járvány Romániában is. Az első gócpontok március közepén alakultak ki, amikor a járvány olasz-, majd spanyolországi kirobbanásától megijedve vendégmunkások tömegei tértek vissza az országba. A hatóságok a járvány kordában tartása érdekében drasztikus intézkedéseket hoztak, elsősorban kijárási tilalmat vezettek be. A helyzet a mezőgazdaságot is érinti.


Az uniós agrárminiszterek új válságintézkedések bevezetését kérik az Európai Bizottságtól 

Példa nélküli módon egyhangúlag támogatták az uniós agrárminiszterek azt a közös nyilatkozatot, amelyben további rendkívüli válságintézkedések bevezetését kérik az Európai Bizottságtól.

 


Koronavírus – Az Európai Bizottság mezőgazdasági termelőket támogató intézkedéseket fogadott el

Az Európai Bizottság olyan mezőgazdaságot támogató intézkedéseket fogadott el, amelyek növelik a gazdálkodók pénzeszközeit és csökkentik a nemzeti és regionális hatóságok, valamint a gazdálkodók adminisztratív terheit a koronavírus-járvány okozta helyzetben – közölte az uniós bizottság csütörtökön.


Lepárlással mentenék a készleteket a francia borászok

Franciaország a világ legnagyobb bor exportőre, de a koronavírus padlóra küldte az ágazatot. A borászok nem látnak más utat, mint a lepárlást, de ehhez is segítséget kérnek.

 

 


„Vedd a hazait! Védd a hazait!” címmel indít mozgalmat a Magyar Termék

Az itthon előállított termékek vásárlására, a hazai szolgáltatások igénybevételére ösztönöz új kampányával a Magyar Termék Nonprofit Kft. A „Vedd a hazait! Védd a hazait!” akcióhoz bárki csatlakozhat, ezzel segítve a járvány okozta gazdasági nehézségek mielőbbi leküzdését, a munkahelyek megőrzését.


Koronavírus: így reagált a járványhelyzetre a MIRELITE MIRSA Zrt.

A hazai feldolgozóiparban megkerülhetetlen MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnökével, Losó Józseffel beszélgettünk arról, hogyan igyekszik helyt állni cégük a koronavírus-járvány okozta krízishelyzetben. Ahogy fogalmazott: a gyárak ebben az időszakban sokkal inkább rákényszerülnek arra, hogy maguk oldják meg az egyedi problémáikat.


A világméretű élesztőhiány háttere

A világ a házi kenyérsütés lázában ég. A koronavírus járvány és a társadalmi elszigeteltség idején sok ember úgy döntött, hogy otthoni kenyérsütésbe kezd. Ennek következtében az élesztő hirtelen kurrens cikké vált és gyorsan eltűnt a boltok polcairól.

 

 


Nem kell lemondanunk az egészséges termékekről!

A Budapest Csörsz utcai Biokultúra Ökopiac újra várja a vásárlókat. A minél biztonságosabb újranyitási lehetőségért a Biokultúra Szövetség munkatársai, a piac felügyeletét ellátó munkatársaink és természetesen az ökopiacon árusítók is igen sok és fontos szervezeti átalakítást tettek, amihez idő kellett.


Ingyen hitelt vehetnek igénybe a gazdák

Ingyen hitelhez juthatnak a gazdák az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelével – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerda reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában.

 

 


A Bock Borászat adománya segíti az idősotthonok lakóit

Az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve a villányi Bock Borászat több mint ötezer darab Bock Kékszőlőmag Mikroőrleményt és Tablettát juttat el a koronavírus-járványban legjobban veszélyeztetett időseket gondozó szociális intézményeknek.

 


Koronavírus – Magyar Víziközmű Szövetség: kiváló minőségű a csapvíz Magyarországon

Kiváló minőségű a csapvíz Magyarországon, annak köszönhetően, hogy a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) kedden az MTI-vel.

 

 


A bolgárok bezárták az összes piacot

Az ellenőrzések során a bolgár főváros piacain a hatóságok azt tapasztalták, hogy durván megsértik a koronavírus járvány miatt hozott intézkedéseket, ezért elrendelték a zöldség- és virágpiacok bezárását az egész országban. Viszont a szociális minisztérium felvásárolta az árusok termékeit, amit szétosztottak a szociális intézményekben.


140 millió tulipánt zúztak be Hollandiában

Rövid, de annál fontosabb időszak a hollandok számára a tulipánszezon: a márciustól májusig tartó mintegy nyolc hétben alapozza meg számos kertészet és virágkereskedő az éves bevételeit. Most azonban a vágott virágot bezúzzák és komposztálják, a keukenhofi mesés tulipánpark látványát pedig maximum a neten lehet csodálni.


#maradjotthon? Végezz tanfolyamot!

Pszichológus szakemberek mondják, hogy bezártság idejére értelmes tevékenységeket kell az embernek kitalálnia, mert a négy fal között nem bírjuk sokáig. Persze lehet hetente nagytakarítást csinálni, össze lehet rakni az évek óta gyűlő repülőmodelleket, verseket videóra mondani, vagy kevésbé értelmes felvételekkel szórakozni, de itt lehet az ideje egy régóta áhított tanfolyam elvégzésének is.


Újabb jelentős döntések az agrárium támogatására

Június végéig mentesülnek más gazdasági területekhez hasonlóan a munkáltatók a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól a turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban  – közölte Nagy István.

 


Jelentkezzenek a takarmányhiánnyal küzdő menhelyek az állatvédelmi ernyőszervezeteknél

A koronavírus-járvány a menhelyek takarmányellátásában is gondot okozhat. A Nébih az aktuális helyzet nyomonkövetése érdekében folyamatos kapcsolatban áll az állatvédelmi ernyőszervezetekkel és széleskörű ágazati kapcsolatai révén igyekszik segíteni a megoldások felkutatásában a nehézségek kezelése érdekében.


Már a salátakeverékért sem kell kimozdulni

Bár a friss zöldségekre, gyümölcsökre tavasszal különösen szüksége van a szervezetünknek, mivel kevesebbszer mozdulunk ki, ezekből is kevesebbet vásárolunk. Egyre több kertész, és cég vállalja azonban a természetes vitaminbombák házhoz szállítását. Sőt már a kedvenc salátakeverékünket is házhoz kérhetjük, legalábbis a fővárosban és annak vonzáskörzetében.


Védőruházatra és lélegeztetőgép-alkatrészre álltak át a traktorgyárak

A mezőgazdasági gépek gyártói számos üzemet voltak kénytelenek leállítani, Európában és az USA-ban egyaránt. Néhány helyen időközben újraindult a termelés, de egészen más jön le a gyártósorról, mint korábban. Az agrarheute.com készített összeállítást a cégek közleményei alapján.


<<<Előző oldal                                                                                                                            Következő oldal>>>

Forrás: Magyar Mezőgazdaság Kft.