Back to top

Rendelt már sajtcsomagot?

A kézműves sajt tipikusan a termelői piacok terméke – azt hiszem, ezzel mindannyian egyetérthetünk. A #maradjotthon felszólítást azonban számos magyar sajtkészítő is komolyan veszi – ezért létrehozták a #házhozmegyasajt mozgalmat.

A mustrán a sajtmestereket kifaggathatjuk a jó sajt titkáról

Ahogyan a Sajtkészítők Egyesülete facebook oldalán olvasható, számukra ismeretlen a #homeoffice. Elvégre az állatok naponta adnak feldolgozásra váró tejet, és ezzel munkát a sajtkészítőknek. Viszont sokuknak szűnt meg egyik napról a másikra a piaca, aminek kiváltására számos sajtkészítő indított valamiféle közvetlen értékesítési formát.

A legkisebbek általában helyben vagy megbeszélt időpontban a műhelyükbe várják a vevőket, vagy településen belül házhoz viszik az előre megbeszélt portékát.

Vásároljon helyi sajtot
Fotó: Facebook képernyőkép
A nagyobbak akár már regionálisan, egy-egy kistérségben is szállítanak, a legnagyobbak pedig országos kiszállítást is vállalnak – jórészt csomagküldő cégek szolgáltatását igénybe véve.

Ahogy írják: „Mi sajtkedvelők tudjuk, hogy a sajt örömet és vigaszt nyújt ezekben a bizonytalan időkben is.”

S hogy megtaláljuk a környékünkön szállítást vállaló sajtműveseket, létrehoztak egy folyamatosan frissülő mini adatbázist, amit a Sajtkészítők Egyesülete közösségi oldalán tettek közzé. A lista itt érhető el.

„Maradjanak tehát továbbra is otthon, támogassák a magyar sajtkészítőket és egyenek minél több magyar sajtot! #maradjotthon #házhozmegyasajt” – erre kérnek mindenkit.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.