Back to top

Koronavírus: így reagált a járványhelyzetre a MIRELITE MIRSA Zrt.

A hazai feldolgozóiparban megkerülhetetlen MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnökével, Losó Józseffel beszélgettünk arról, hogyan igyekszik helyt állni cégük a koronavírus-járvány okozta krízishelyzetben. Ahogy fogalmazott: a gyárak ebben az időszakban sokkal inkább rákényszerülnek arra, hogy maguk oldják meg az egyedi problémáikat.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a vállalat albertirsai üzemében tett látogatásunk során szerzett tapasztalatainkról. A cég az itteni, illetve domoszlói, miskolci és ceglédi üzemében a legszigorúbb élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően állítja elő különféle gyorsfagyasztott termékeit, melyekből a világ számos pontjára szállít. „Ha egy gépbe bekerül bármilyen baktérium, azt a takarításkor azonnal megöljük” – egyértelműsítette akkor ottjártunkkor Losó József igazgatósági elnök, akit ezúttal telefonon kerestünk fel, s kértük meg őt, számoljon be arról, hogyan befolyásolja cégük működését az új koronavírus terjedése.

Mindenekelőtt hangsúlyozta, a jelenlegi ismeretek alapján a vírus nem terjed élelmiszerrel, ugyanakkor természetesen meg kellett hozniuk azokat az intézkedéseket, melyek a gyártás folytonosságát, ezzel együtt a lakosság élelmiszerekkel való ellátását biztosítják.

Egyebek mellett minimálisra csökkentették, illetve megszigorították a személyes találkozók számát, s legfőképp a video- és telefonhívásokat helyezik most előtérbe. „Ezen felül idejében elkezdtük tájékoztatni a dolgozóinkat arról, milyen tünetekkel járhat az esetleges megbetegedésük. Kértük őket, ha ezeket érzékelik magukon, illetve hozzátartozóikon, akkor maradjanak otthon” – magyarázta. Mint mondta, a kollégák egy részének lehetővé tették az otthoni munkavégzés feltételeit, akiknél pedig ez nem volt megoldott, azokat lehetőség szerint igyekeztek munkafolyamatok szerint elszeparálni egymástól. A veszélyeztetett korban lévő dolgozókat a járvány elmúltáig hazaküldte a vállalat.

Losó József úgy fogalmazott, az élet – esetükben a feldolgozás és csomagolás – ezután sem áll meg, amit a vírus magyarországi megjelenését követő napok is bizonyítottak. Elmondta azt is, hogy bár korábban, egy esetleges karantén okozta problémáktól félve több beszállítójuk is bizonytalan volt annak kapcsán, hogy megkezdje-e a vetést, sikerült őket megnyugtatni, így minden a legnagyobb rendben ment ezen a téren. Probléma most legfőképp azzal van, hogy – jelentős exportpiaccal rendelkező cégről lévén szó – több helyütt „döcög” a kamionforgalom, mindemellett szállítmányozót is nehezebb most találni, ezekkel párhuzamosan pedig a díjak is megemelkedtek.

Kérdéses az is, hogy hosszabb távon is be tudják-e majd szerezni a csomagoláshoz szükséges alapanyagokat. Egyelőre akadozik az inputanyag-ellátás, s ha a kartongyártók úgy döntenek, egységesen megemelik az árakat, az további fejvakarásra adhat okot. A vállalat igazgatósági elnöke elmondta továbbá, hogy gondot jelentene az is, ha jelen helyzetben meghibásodnának azok, az egyébként Nyugat-Európában készült korszerű gépeik, melyek javításához speciális tudással rendelkező külföldi szakemberekre lenne szükség.

„Belefogtunk egy fejlesztésbe is, amihez új feldolgozógépeket rendeltünk, felkészülve arra az eshetőségre, ha ezekből nem érkezne meg valamelyik, elkezdtük a meglévő gépeket felújítani”

– folytatta Losó József, akinek szavai szerint ez mindenképpen plusz kiadást jelent, de a működés folytonosságának érdeke ezt kívánta. Hozzátette: a gyárak ebben az időszakban sokkal inkább rákényszerülnek arra, hogy maguk oldják meg az egyedi problémáikat.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.

Irán világelső lesz az almaexportban?

Irán hamarosan világelső lehet a friss almaexportban, ezt mutatják az előző évi termelési és export adatok.

Hét egyszerű lépés a tudatos étkezés felé

Változtassuk meg életmódunkat anélkül, hogy ténylegesen diétáznánk. Lehet, hogy nehéz elhinni, de már pár apró változtatással tehetünk az egészségünkért és elindulhatunk a tudatos táplálkozás felé vezető úton.

Termesztik, de keveset fogyasztanak belőle

Spanyolország Európa legnagyobb biotermelője, ám a helyi fogyasztás megtorpant. Mindezt főként két okkal magyarázza a szakma: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biotermékek népszerűsítésére, és összehangolt szabályozásra van szükség.

Ötven felett csak védettségi igazolással – lesz-e elég dolgozó így Olaszországban?

Február 15-től Olaszországban az ötven év feletti munkavállalóknak igazolniuk kell a Covid-védettségüket. A gazdálkodók már most félnek, hogy így nem lesz elég dolgozójuk a betakarítási munkákhoz, írta meg a fruchthandel.de portál.

Piacon az első idei spárgasípok

Növényházakból szedték az első sípokat Hollandiában, elsősorban belga és skandináv éttermek megrendelésére. A szezon a fűtött talajú, fóliaalagutas állományok szedésével folytatódik majd.

A szankciók miatt visszafogja termelését a Yara érdekeltségébe tartozó Belaruskali

A Belarusszal szembeni szankciók miatt a Yara kénytelen visszafogni az ottani káliumműtrágya-gyártását, ugyanakkor nem hagy fel a munkavédelmi és emberjogi aktivitásával, tette közzé legfrissebb sajtóközleményében a műtrágyapiac egyik meghatározó globális szereplője.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Új és hatásos ötlet a tolvajok ellen

Amikor a tolvajok három tonna osztrigát loptak el Christophe Guinot francia kagylótenyésztő farmjáról, olyan megoldást talált ki, amellyel sikerül garantáltan a tolvajok nyomára bukkanni.