Back to top

Koronavírus: így reagált a járványhelyzetre a MIRELITE MIRSA Zrt.

A hazai feldolgozóiparban megkerülhetetlen MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnökével, Losó Józseffel beszélgettünk arról, hogyan igyekszik helyt állni cégük a koronavírus-járvány okozta krízishelyzetben. Ahogy fogalmazott: a gyárak ebben az időszakban sokkal inkább rákényszerülnek arra, hogy maguk oldják meg az egyedi problémáikat.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a vállalat albertirsai üzemében tett látogatásunk során szerzett tapasztalatainkról. A cég az itteni, illetve domoszlói, miskolci és ceglédi üzemében a legszigorúbb élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően állítja elő különféle gyorsfagyasztott termékeit, melyekből a világ számos pontjára szállít. „Ha egy gépbe bekerül bármilyen baktérium, azt a takarításkor azonnal megöljük” – egyértelműsítette akkor ottjártunkkor Losó József igazgatósági elnök, akit ezúttal telefonon kerestünk fel, s kértük meg őt, számoljon be arról, hogyan befolyásolja cégük működését az új koronavírus terjedése.

Mindenekelőtt hangsúlyozta, a jelenlegi ismeretek alapján a vírus nem terjed élelmiszerrel, ugyanakkor természetesen meg kellett hozniuk azokat az intézkedéseket, melyek a gyártás folytonosságát, ezzel együtt a lakosság élelmiszerekkel való ellátását biztosítják.

Egyebek mellett minimálisra csökkentették, illetve megszigorították a személyes találkozók számát, s legfőképp a video- és telefonhívásokat helyezik most előtérbe. „Ezen felül idejében elkezdtük tájékoztatni a dolgozóinkat arról, milyen tünetekkel járhat az esetleges megbetegedésük. Kértük őket, ha ezeket érzékelik magukon, illetve hozzátartozóikon, akkor maradjanak otthon” – magyarázta. Mint mondta, a kollégák egy részének lehetővé tették az otthoni munkavégzés feltételeit, akiknél pedig ez nem volt megoldott, azokat lehetőség szerint igyekeztek munkafolyamatok szerint elszeparálni egymástól. A veszélyeztetett korban lévő dolgozókat a járvány elmúltáig hazaküldte a vállalat.

Losó József úgy fogalmazott, az élet – esetükben a feldolgozás és csomagolás – ezután sem áll meg, amit a vírus magyarországi megjelenését követő napok is bizonyítottak. Elmondta azt is, hogy bár korábban, egy esetleges karantén okozta problémáktól félve több beszállítójuk is bizonytalan volt annak kapcsán, hogy megkezdje-e a vetést, sikerült őket megnyugtatni, így minden a legnagyobb rendben ment ezen a téren. Probléma most legfőképp azzal van, hogy – jelentős exportpiaccal rendelkező cégről lévén szó – több helyütt „döcög” a kamionforgalom, mindemellett szállítmányozót is nehezebb most találni, ezekkel párhuzamosan pedig a díjak is megemelkedtek.

Kérdéses az is, hogy hosszabb távon is be tudják-e majd szerezni a csomagoláshoz szükséges alapanyagokat. Egyelőre akadozik az inputanyag-ellátás, s ha a kartongyártók úgy döntenek, egységesen megemelik az árakat, az további fejvakarásra adhat okot. A vállalat igazgatósági elnöke elmondta továbbá, hogy gondot jelentene az is, ha jelen helyzetben meghibásodnának azok, az egyébként Nyugat-Európában készült korszerű gépeik, melyek javításához speciális tudással rendelkező külföldi szakemberekre lenne szükség.

„Belefogtunk egy fejlesztésbe is, amihez új feldolgozógépeket rendeltünk, felkészülve arra az eshetőségre, ha ezekből nem érkezne meg valamelyik, elkezdtük a meglévő gépeket felújítani”

– folytatta Losó József, akinek szavai szerint ez mindenképpen plusz kiadást jelent, de a működés folytonosságának érdeke ezt kívánta. Hozzátette: a gyárak ebben az időszakban sokkal inkább rákényszerülnek arra, hogy maguk oldják meg az egyedi problémáikat.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Adománykonvoj hívta fel a figyelmet az élelmezési világnapra

Élelmiszeradománnyal megrakott kamionkonvoj hívta fel a figyelmet pénteken az élelmezési világnapra Budapesten, a világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezte 16. alkalommal.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Megéri vegának lenni? - A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.

Nem mindennapi módszerek a C-vitamin bevitel megduplázására

A tudósok azt javasolják, hogy duplázzuk meg a C-vitamin bevitelünket, ugyanis a jelenlegi ajánlások részben mára elavult második világháborús tanulmányok alapján készültek.

Wagyu marhahús egyenesen a laboratóriumból

A híres japán Wagyu marhahúsból egy kilónyi adag egyes exkluzív éttermekben akár 200 dollárnál is többe kerülhet, ám ez a különlegesség sokkal megfizethetőbbé válhat a laboratóriumban előállított másolatként.

A Friss Csapat a gomba nyomában

Az Európai Friss Csapat időről időre egy-egy gyümölcs vagy zöldség nyomába ered, hogy népszerűsítse fogyasztását, bemutassa a termesztését illetve azt, hogy milyen egészséges fogások készülnek belőle. Most a gomba került terítékre.