Back to top

Belgiumban is hiányoznak a külföldi idénymunkások

Franciaországban és Belgiumban 10 mezőgazdasági idénymunkásból általában 9 külföldi, akik nagyon hiányoznak most főként a kertészetekből. A főként román, bolgár, lengyel munkavállalók pótlására a két ország vezetése a városiakat kéri, hogy segítsenek a gazdáknak, írja a rtbt.be internetes oldal.

Hiányzik a kézimunkaerő Belgiumból is
Hiányzik a kézimunkaerő Belgiumból is
A régió mezőgazdasági minisztere szerint Vallóniában nagyon rövid idő alatt legalább 1000 munkavállalót kell pótolni.  A mezőgazdasági szempontból erősebb Flandriában pedig alsó hangon is  7000 emberre lenne szükség április végéig és további 10 ezerre májusban. Belgium ezért követi Franciaország példáját, és engedélyezi az átmenetileg munkanélkülivé vált embereknek és egyetemistáknak, hogy dolgozhassanak a farmokon, és ezt a lehetőséget a menedékkérők is megkaphatják, olvasható az rtbt.be  portálon.

Elsősorban munka időszakos jellege és nem túl magas jövedelem az oka, hogy viszonylag kevés helyi munkavállalót foglalkoztatnak a gazdaságok, Belgiumban alig több mint 9 euró a bruttó órabér.

De azért is alkalmaznak szívesen külföldieket a belga gazdák, akár azonos fizetésért is, mert utánuk kevesebb szociális hozzájárulást kell fizetni, mintha belga idénymunkást alkalmaznának, írja a belga hírportál.

Bár a városiak segítsége jól jönne, jelentkezők is vannak szép számmal, a belga gazdálkodók kételkednek abban, hogy a tapasztalatlan munkavállalók elég hatékonyak lesznek. Ezért szeretnék, ha Németországhoz hasonlóan a belga kormány is könnyítené a külföldi munkavállalók bejutását.

Nem mellesleg, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, érvelnek a belga gazdák, hogy Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában több százezer háztartás megélhetését biztosítja a családtagok külföldi munkavállalása, egyebek közt Belgiumban. A határok megnyitása a külföldi idénymunkások előtt tehát mindkét félnek égető szükség.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hét középiskola diákjainak tudatos pályaválasztását segíti a MATE Pest megyében

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött hét - aszódi, gödöllői, isaszegi és péceli - középiskolával, a diákok tudatos pályaválasztása és továbbtanulásuk elősegítése érdekében.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Kevesebb hulladék, több tápanyag, avagy zöldségtermesztés közvetlenül az étteremben

Egy német étteremlánc eltökélt szándéka, hogy minden egységében helyben termelt zöldségekkel és csíranövényekkel szolgálják ki a vendégeket. Számos fenntarthatósági érv szól az ötlet mellett, a vendégek pedig garantáltan friss és egészséges ételeket fogyaszthatnak.

Németországban élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztetnek a feldolgozók

Az árak emelkedése alapján élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztettek és cselekvésre szólították fel a feldolgozóipari vállalatok szervezetei Cem Özdemir szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztert. „Lassan már nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe kerülnek az élelmiszer-alapanyagok a világpiacon, hanem az, hogy egyáltalán kapunk-e még" - mondta Christian von Boetticher, a Német Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) elnöke egy, a Bild Zeitung által idézett nyilatkozatában.

A fiatalokat szeretnék az agráriumba csábítani

„Az előttünk álló kihívásokra a válaszok a tudásban, a tudományban keresendők és találhatók, ez az egyik legfőbb üzenete a pápai agrárexpónak. A generációk találkozása és annak a felismerése, hogy a tudásra, tudományos eredményekre a kihívásokra való küzdelemben szükség van és az jelenti a megoldást” – emelte ki megnyitó beszédében Nagy István agrárminiszter a XXV. Pápai Expo és Agrár Pikniken, pápán.

Még egy indok, amiért érdemes zöld leveles zöldségeket fogyasztani

A növényi táplálékban lévő antioxidánsoknak kulcsszerepe van az egészségünk megvédésében azzal, hogy megkötik a szabadgyököket a szervezetben. Nemrégiben az is kiderült, hogy az antioxidánsok szintje összefüggésben van a demencia kialakulásával.