Back to top

Az uniós mezőgazdaság hatékony és alkalmazkodik az új körülményekhez

Noha a koronavírus-járvány kitörése példátlan kihívásokkal jár az Európai Unió mezőgazdasága számára, az ágazat hatékonyan reagál, jól alkalmazkodik az új körülményekhez, a rendkívüli intézkedések miatt megváltozott élelmiszer-fogyasztási szokásokhoz - derül ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett, az uniós mezőgazdaság piacainak rövid távú kilátásait ismertető jelentéséből.

Az éttermek, bárok és szállodák bezárása közvetlen hatással jár a mezőgazdasági termelőkre, az olcsóbb termékek, alapvető élelmiszerek iránti kereslet nőtt, a drága borok, különleges sajtok, pezsgők és minőségi húsok értékesítése azonban visszaesett.

A jelentés szerint az uniós gabonatermelés 2019-2020-as időszakban várhatóan eléri a 294 millió tonnát, 4,5 százalékkal meghaladva az ötéves átlagot, majd várhatóan enyhe csökkenést mutatva 287,8 millió tonnára mérséklődik a 2020-2021-es időszakban.

Az olajos magvak közül a repcemag-termelés várhatóan 14,9 millió tonna lesz, így 12 éves mélypontra zuhan a termőterület csökkenése miatt. A fehérjenövények termelése azonban 4,5 millió tonnára nő, 4 százalékkal haladja meg az előző évit.

A 2019-2020-as időszak cukortermelése várhatóan enyhén csökken, 17,4 millió tonnára zsugorodik a termőterület csökkenése miatt. Várhatóan a termék iránti kereslet is enyhén visszaesik az éttermi szolgáltatások szünetelésével, a háztartási fogyasztás némi növekedése ellenére. A következő évben várhatóan további 3 százalékkal csökken a cukorrépa-terület az elmúlt két évben tapasztalt nehéz piaci körülmények miatt.

Noha a 2019-2020-as időszakban az olívaolaj-termelés megközelítette a 2 millió tonnát, 15 százalékkal csökkent az előző időszakhoz képest, azonban továbbra is jelentős felhalmozott készletek állnak rendelkezésre. A koronavírus-járvány okán hozott rendkívüli intézkedések bevezetését követően az olívaolaj kiskereskedelme az alacsonyabb áraknak köszönhető 13 százalékkal élénkült a fogyasztás.

A jelentés szerint a borfogyasztást erősen befolyásolják a járvány leküzdésére hozott intézkedések.

Miközben a kiskereskedelem növekszik, az éttermek és bárok értékesítés teljesen leállt. Ez elsősorban a pezsgőre és a nagy értékű borokra van negatív hatással. Az uniós borfogyasztás várhatóan 108 millió hektoliterre csökken, 8 százalékkal elmaradva az előző ötéves átlagtól. Az uniós borkivitel várhatóan 14 százalékkal esik vissza a 2019-2020-as időszakban.

A tejbegyűjtés éves tavaszi csúcsidénye egybeesik a világjárvánnyal. A korlátozó intézkedések kihívást jelentenek a begyűjtés megszervezésére és a takarmányszállításra is. A szektorban a termelés 0,4 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, a 2020-as mutató várhatóan hasonló lesz. A sajtfogyasztás és a termék exportja kissé, mintegy 0,3 százalékkal növekedhet, főként az ázsiai piacok keresletének köszönhetően. Az éttermek bezárása azonban negatívan befolyásolta a nagy értékű sajtok kereskedelmét, ezeket a termékeket főként vendéglátóipari egységekben fogyasztották - áll a jelentésben.

A baromfitenyésztés 2019-ben nőtt, ez várhatóan 2020-ban folytatódni fog, mivel a fogyasztók a drágább húsféléket baromfira cserélik. Az ágazatot azonban negatívan érinti az éttermek bezárása bizonyos fajták, például a kacsa vagy a galamb esetében.

A sertéshús-termelés enyhe növekedésére lehet számítani az év folyamán az ázsiai kereslet folyamatossága miatt. Az unió sertésexportja várhatóan 12 százalékkal fog bővülni a 2019-ben tapasztalt 17 százalékos növekedést követően.

A juh- és kecskehúságazatot a koronavírus-járvány okozta válság jelentősen sújtotta, mivel a húsvéti és a ramadán szezonális igényét a tenyésztők nem tudták megfelelően kielégíteni. A szektor azonban várhatóan kiegyensúlyozott marad 2020-ban - közölte az Európai Bizottság.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

„Szuperbaktériumok” és antibiotikumok – a hazai helyzet

A világon évente mintegy hétszázezerre tehető a számuk, és az arány egyre növekszik. A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak majd meg az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban. A hazai helyzet állattenyésztésbéli aspektusairól Dr. Bognár Lajos élelmiszerláncfelügyeletért felelős helyettes államtitkárral, országos főállatorvossal beszélgettünk.

Haltakarmányozás - Tudatosabbak a termelők

Harminc éve foglalkozik a haltakarmányozás kérdéskörével dr. Mézes Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Takarmánybiztonsági Tanszékének vezetője, aki azt tartja az elmúlt évtizedek legjelentősebb változásának, hogy szakmailag sokkal felkészültebbek, választásaikban céltudatosabbak lettek a termelők ezen a területen.

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.