Back to top

Propolisz, méhméreg és egy ismert antibiotikum a koronavírus ellen?

Dr. Janice Block azithromycin - egy széles körben használt antibiotikum- illetve méhméreg és propolisz használatát javasolja egy előtanulmányban azon betegek körében, akik különösen veszélyeztetettek a világjárványban.

A COVID-19 világjárvány próbára teszi az egészségügyi rendszereket az egész világon.

“Még akkor is - írja Dr. Janice Block, izraeli orvosnő -, ha ez a koronavírus a legtöbb ember számára nem jár veszéllyel és fertőzés esetén nem feltétlenül szükséges a betegek kórházi ellátása.”

Azonban néhányan: többek között az idősebbek, a cukorbetegségben szenvedők, a dohányosok, a krónikus tüdőbetegek bele is halhatnak a fertőzésbe.

Dr. Block kiemeli, hogy mind az azithromycin mind bizonyos méhtermékek, mint a méhméreg és a propolisz hatékonyan gátolják a vírusok, köztük a COVID-19 vírus légzőszervekbe való bejutási mechanizmusait,

ezért ezek kiemelkedő szerepet játszhatnak a COVID-19 fertőzések megelőzésére a veszélyeztetett egyének körében.

Az azithromycin közismert antibiotikum, melyet számos bakteriális fertőzésben használnak. Ez az antibiotikum, ugyan virusok ellen nem hat, ám mivel erősíti a tüdő hámszövetének (epitéliumának) záró funkcióját, tulajdonképpen már a COVID-19-el szembeni védelem protokolljában is szerepel és használatban van.

A propoliszt és a méhmérget (melittint) pedig a tudományosan bizonyított potenciális gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatásuk miatt javasolja az orvosnő. Dr. Block összességében három okot sorol fel, amiért az azithromycin és ezek a méhtermékek jól bevethetőek lennének a jelenlegi világjárványban:  

Az azithromycin és ezek a méhtermékek képesek erősíteni a légzőszervek hámszövetsejtjeinek egymáshoz való szoros illeszkedését.

A COVID-19 fertőzés reaktivációja során a tripeptide Proline-Glycine-Proline képződésének megelőzésére az azithromycin igéretes gyógykezelést jelent, különösen a krónikus tüdőbetegek esetében.

A COVID-19 vírus legsúlyosabb eseteiben az immunrendszer túlreagálja a fertőzést és egy úgy nevezet citokin túláramlás lép fel. Az azithromycin és a fenti méhtermékek szabályozni képesek az immunrendszernek ezt a túlzó reakcióját.

Tanulmányában az orvosnő részletesen is kifejti a három pontot és hangsúlyozza, hogy a fenti méhtermékek további kutatása alapfeltétele az alkalmazhatóságuknak, de az lehet a rendkivüli előnyük, hogy használatuk nem idéz elő rezisztenciát a baktériumokban illetve vírusokban. 

A tanulmány egyelőre szakértői véleményezésre vár. és részletesen a reasearchgate-en olvasható a következő címmel: High risk COVID-19: intervening at multiple points in the COVID-19 disease process via prophylactic treatment with azithromycin or bee derived products, by Dr Janice Block.

További lehetőségek: 

Magyarországon a Magyar Apiterápiás Társaság foglalkozik apiterápiához kapcsolódó tanfolyamok szervezésével, továbbá információt tud nyújtani az apiterapeuták megtalálásához.

Ajánljuk még:

A mézkultúra megalapozása

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz

A témában még a következő könyvet ajánljuk (angol nyelven: Bees Help Fight Viruses

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Először klónoztak egeret fagyasztva szárított bőrsejtekből

Az áttörésnek számító eredmény megnyitja az utat ahhoz, hogy a jövőben állatok bőrsejtjeit "biztosítási kötvényként" tárolják, mivel ezekből klónok teremthetők, melyek fokozzák a fajok genetikai változatosságát, ha a kihalás fenyegeti őket.

Vannak felfedező és „otthon ülő” kisnyulak is

Már beszámoltunk egy francia kísérletről, amelyben a nyulakat polccal felszerelt ketrecben helyezték el. Az anyaállatok a polc szintjén egy búvócsövön keresztül juthattak át egyik ketrecből a másikba, amikor az átjárást szabaddá tették. A kísérletet növendéknyulakkal is elvégezték.

A tőzegáfonya támogathatja a memóriát és az agy egészségét?

Egy új tanulmány szerint már napi 128 gramm tőzegáfonya támogathatja a memória és az agy egészségét, miközben csökkenti a "rossz" koleszterinszintet.

Lehet-e jótékony hatása a varroa atkának?

Erre a kérdésre a méhészek gondolkodás nélkül vágják rá a választ: természetesen nem. Ez a parazita sok problémát okoz, és nemrég megjelent az utolsó kontinensen, ahol korábban még nem okozott gondot: Ausztráliában. Itt azonban a háziméh sem őshonos, és kivadult állományai komoly kompetíciót jelentenek a bennszülött méh-fajoknak.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.