Back to top

Propolisz, méhméreg és egy ismert antibiotikum a koronavírus ellen?

Dr. Janice Block azithromycin - egy széles körben használt antibiotikum- illetve méhméreg és propolisz használatát javasolja egy előtanulmányban azon betegek körében, akik különösen veszélyeztetettek a világjárványban.

A COVID-19 világjárvány próbára teszi az egészségügyi rendszereket az egész világon.

“Még akkor is - írja Dr. Janice Block, izraeli orvosnő -, ha ez a koronavírus a legtöbb ember számára nem jár veszéllyel és fertőzés esetén nem feltétlenül szükséges a betegek kórházi ellátása.”

Azonban néhányan: többek között az idősebbek, a cukorbetegségben szenvedők, a dohányosok, a krónikus tüdőbetegek bele is halhatnak a fertőzésbe.

Dr. Block kiemeli, hogy mind az azithromycin mind bizonyos méhtermékek, mint a méhméreg és a propolisz hatékonyan gátolják a vírusok, köztük a COVID-19 vírus légzőszervekbe való bejutási mechanizmusait,

ezért ezek kiemelkedő szerepet játszhatnak a COVID-19 fertőzések megelőzésére a veszélyeztetett egyének körében.

Az azithromycin közismert antibiotikum, melyet számos bakteriális fertőzésben használnak. Ez az antibiotikum, ugyan virusok ellen nem hat, ám mivel erősíti a tüdő hámszövetének (epitéliumának) záró funkcióját, tulajdonképpen már a COVID-19-el szembeni védelem protokolljában is szerepel és használatban van.

A propoliszt és a méhmérget (melittint) pedig a tudományosan bizonyított potenciális gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatásuk miatt javasolja az orvosnő. Dr. Block összességében három okot sorol fel, amiért az azithromycin és ezek a méhtermékek jól bevethetőek lennének a jelenlegi világjárványban:  

Az azithromycin és ezek a méhtermékek képesek erősíteni a légzőszervek hámszövetsejtjeinek egymáshoz való szoros illeszkedését.

A COVID-19 fertőzés reaktivációja során a tripeptide Proline-Glycine-Proline képződésének megelőzésére az azithromycin igéretes gyógykezelést jelent, különösen a krónikus tüdőbetegek esetében.

A COVID-19 vírus legsúlyosabb eseteiben az immunrendszer túlreagálja a fertőzést és egy úgy nevezet citokin túláramlás lép fel. Az azithromycin és a fenti méhtermékek szabályozni képesek az immunrendszernek ezt a túlzó reakcióját.

Tanulmányában az orvosnő részletesen is kifejti a három pontot és hangsúlyozza, hogy a fenti méhtermékek további kutatása alapfeltétele az alkalmazhatóságuknak, de az lehet a rendkivüli előnyük, hogy használatuk nem idéz elő rezisztenciát a baktériumokban illetve vírusokban. 

A tanulmány egyelőre szakértői véleményezésre vár. és részletesen a reasearchgate-en olvasható a következő címmel: High risk COVID-19: intervening at multiple points in the COVID-19 disease process via prophylactic treatment with azithromycin or bee derived products, by Dr Janice Block.

További lehetőségek: 

Magyarországon a Magyar Apiterápiás Társaság foglalkozik apiterápiához kapcsolódó tanfolyamok szervezésével, továbbá információt tud nyújtani az apiterapeuták megtalálásához.

Ajánljuk még:

A mézkultúra megalapozása

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz

A témában még a következő könyvet ajánljuk (angol nyelven: Bees Help Fight Viruses

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészeti ágazat változásai

A magyar agrárium egyik nemzetközi jelentőségű, kiváló termékeket előállító, nagy szaktudást és sok élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Az elmúlt évtizedben számos intézkedés segítette a méhészetet, amivel a magyar méhészek versenyképessége erősödhetett.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…