Back to top

Fontos tudnivalók lovasoknak a kijárási korlátozásról

Az állatok ellátása és az állatorvosi rendelő látogatása alapos indokot biztosít a lakóhely elhagyására, azonban lovardákba mindenki kizárólag a lovai mozgatása céljából menjen, a tereplovaglás során pedig mindent tegyünk meg a balesetek elkerülése érdekében, ne terheljük járványhelyzetben az egészségügyi intézmények kapacitását – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Lovassport Szövetség.

Fotó: Somogyvári Anett

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott rendelkezések betartása a lovasok életét is felforgatta. A versenyek elmaradnak, a lovasiskolák felfüggesztették az oktatást és jelenleg sajnos senki nem tudja pontosan megmondani, meddig tart ez az állapot.

A kijárási korlátozást elrendelő 71/2020. (III. 27.) kormányrendelet március 28-tól először április 11-ig volt hatályban, majd visszavonásig, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbították.

A rendeletben leírt 4.§ (1) s) pont alapján – ami az állattartókra vonatkozik – a lakóhely elhagyására alapos indokot biztosít az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása is. A rendelet megszegése bírsággal jár, ezért a Magyar Lovassport Szövetség felhívja a lovasok figyelmét, hogy a lovardákba mindenki kizárólag a lovai mozgatása céljából menjen, és

a kijárás célját igazoló iratokat mindig tartsa magánál (bértartási szerződés, lóútlevél-másolat stb.).

Továbbá a rendelet 5.§ értelmében „egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. A tereplovaglással kapcsolatban nyomatékosan kéri az érintetteket a lovassport szövetség a balesetmegelőző biztonsági intézkedések betartására (fejvédő viselése stb.), hiszen mindenki érdekét szolgálja, hogy

lovasbalesetekkel ne terheljük járványhelyzetben az egészségügyi intézmények kapacitását.

A koronavírus okozta járványhelyzet bizonytalan ideig tart. A nemzetközi versenyeket már világszerte lemondták a rendezők, a nemzeti verseny- és vizsgarendszer továbbra is szünetel. A Magyar Lovassport Szövetség által működtetett hazai versenyrendszer újraindítása a kormány további intézkedéseinek megfelelően történik majd, amiről a szövetség igyekszik a lovassport minden szereplőjét időben értesíteni.

Addig is mindenkit arra kér, hogy a jogszabályok betartása mellett gondoskodjon továbbra is lova jólétéről és felelősen tartsa be az intézkedéseket a járvány visszaszorítása érdekében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu / Magyar Lovassport Szövetség

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

A Zalaerdő Zrt. újraindítja járatait a Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállítási vonalán

A védelmi intézkedések betartása érdekében az utasok létszáma korlátozott, a helyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik.

Az agrárium is vesztese a válságnak

Kedvezőtlenül érinti az egyébként stabil mezőgazdasági ágazatot is a koronavírus, ráadásul több más tényező is rossz hatással van az agráriumra – derült ki a a Portfolio.hu csütörtökön megrendezett „Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?” című szakmai rendezvényén. A most szerzett tapasztalatok és a meghozott intézkedések hosszabb távú hatása azonban még előnyére válhat az ágazatnak.

Hamarosan indulnak a Vándortáborok - még le lehet csapni az utolsó helyekre!

Szigorú óvintézkedés mellett indulnak el június 16-án a Vándortáborok, melyek ezúttal is életre szóló élményeket kínálnak a gyermekeknek, akik gyalogszerrel, kerékpáron ülve, illetve evezve is részt vehetnek az adott alkalmakon.

Kapjon több pénzt a KAP!

Látva az Unió felülvizsgált 2021-2027-es hétéves pénzügyi keretét (MFF) és a közzétett „Új generáció” EU-helyreállítási programot (Next Generation EU), a Copa & Cogeca hangsúlyozzák, hogy szükség van az uniós szintű együttes fellépésre, és a közös agrárpolitika keretében szorgalmazzák a mezőgazdaság további támogatását.

Sok vállalkozás visszafogta a termelést

A koronavírus-járvány, a forint-euró árfolyam és a madárinfluenza mellett lassan a csökkenő termelés is kezdi kifejteni hatását a baromfipiacon.

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.