Back to top

Fontos tudnivalók lovasoknak a kijárási korlátozásról

Az állatok ellátása és az állatorvosi rendelő látogatása alapos indokot biztosít a lakóhely elhagyására, azonban lovardákba mindenki kizárólag a lovai mozgatása céljából menjen, a tereplovaglás során pedig mindent tegyünk meg a balesetek elkerülése érdekében, ne terheljük járványhelyzetben az egészségügyi intézmények kapacitását – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Lovassport Szövetség.

Fotó: Somogyvári Anett

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott rendelkezések betartása a lovasok életét is felforgatta. A versenyek elmaradnak, a lovasiskolák felfüggesztették az oktatást és jelenleg sajnos senki nem tudja pontosan megmondani, meddig tart ez az állapot.

A kijárási korlátozást elrendelő 71/2020. (III. 27.) kormányrendelet március 28-tól először április 11-ig volt hatályban, majd visszavonásig, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbították.

A rendeletben leírt 4.§ (1) s) pont alapján – ami az állattartókra vonatkozik – a lakóhely elhagyására alapos indokot biztosít az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása is. A rendelet megszegése bírsággal jár, ezért a Magyar Lovassport Szövetség felhívja a lovasok figyelmét, hogy a lovardákba mindenki kizárólag a lovai mozgatása céljából menjen, és

a kijárás célját igazoló iratokat mindig tartsa magánál (bértartási szerződés, lóútlevél-másolat stb.).

Továbbá a rendelet 5.§ értelmében „egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. A tereplovaglással kapcsolatban nyomatékosan kéri az érintetteket a lovassport szövetség a balesetmegelőző biztonsági intézkedések betartására (fejvédő viselése stb.), hiszen mindenki érdekét szolgálja, hogy

lovasbalesetekkel ne terheljük járványhelyzetben az egészségügyi intézmények kapacitását.

A koronavírus okozta járványhelyzet bizonytalan ideig tart. A nemzetközi versenyeket már világszerte lemondták a rendezők, a nemzeti verseny- és vizsgarendszer továbbra is szünetel. A Magyar Lovassport Szövetség által működtetett hazai versenyrendszer újraindítása a kormány további intézkedéseinek megfelelően történik majd, amiről a szövetség igyekszik a lovassport minden szereplőjét időben értesíteni.

Addig is mindenkit arra kér, hogy a jogszabályok betartása mellett gondoskodjon továbbra is lova jólétéről és felelősen tartsa be az intézkedéseket a járvány visszaszorítása érdekében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu / Magyar Lovassport Szövetség

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy csónak, egy ember

A koronavírusnak semmi sem szent. Amire lehet, arra „ráteszi a kezét”. A kormány eközben a járás megfékezéséért minden lehetséges eszközzel fellép, ami egyebek mellett a kijárási és más korlátozásokban testesül meg. A sportvadászok területre járásának korlátozása utána a horgászokat is elérték a szigorítások, melyekről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is beszámolt.

Borlovagok bíráltak a Küküllő mentén

Az első ízben megszervezett Borászok Borásza kitüntető címet a kelementelki Orbán Mihály vehette át a közelmúltban. A járványügyi szigorítások és óvintézkedések miatt a Kis-Küküllő menti két borlovagrend borászainak szűkebb körű versenyét tartották Balavásáron.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Új kapuk nyíltak a magyar termékek előtt

Noha a koronavírus-járvány okozta helyzet nem feltétlen szolgál a pozitív gondolatok táptalajául, a biztonságos, minőségi alapanyagokból készült magyar élelmiszereknek kétségtelenül kedvező közeget teremtett. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy vajon az észérvek vagy inkább az érzelmek vezérlik a fogyasztókat, miközben leemelik a hazai termékeket a polcról.

Leállt Bajorország legnagyobb vágóhídja koronavírus-fertőzések miatt

Időről időre bekerülnek a hírekbe a német húsipari vállalkozások azzal, hogy a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt átmenetileg le kell állítaniuk a termelést. Most Bajorország legnagyobb feldolgozójának 300 dolgozójából lett 83-nak pozitív a tesztje.

Nem veszélyeztetik a hazai fenyőfa értékesítést a korlátozó intézkedések

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete a fenyőfa értékesítést érintő esetleges korlátozó intézkedések körüli bizonytalanságok miatt levélben fordult az Agrárminisztériumhoz.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

A legmagyarabb arab lófajta

A shagya-arab őshonos magyar lófajta, amely 2004-től nemzeti kincsünk. A tetszetős küllemű ló, hátaslóként vagy fogatlóként is használható, nagyszerű szabadidő és sportló. Táv- és a vadászlovaglásra, valamint a díjlovaglásra is alkalmas. Könnyed mozgásúak, hamar tanulnak, nyugodt természetűek, kezesek. A hagyományőrző lovasíjászok és a western lovasok előszeretettel választják ezt a fajtát.

Honnan érkeztek Kínába a koronavírusos hústermékek?

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke biztos abban, hogy az országból exportált húskészítményeiken nem volt jelen koronavírus, közölte azt követően, hogy a kínai kormány bejelentette, hogy fagyasztott marha készítményeken felfedezték a vírus jelenlétét.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.