Back to top

Mind többen szeretik a padlizsánt

Az európai padlizsántermesztést az olaszok és a spanyolok uralják, évi mintegy 310 ezer és 230 ezer tonna terméssel. A különösen tavasztól őszig kedvelt zöldségnek a kereslete számottevően nőtt az utóbbi években, és nemcsak a ratatouille hazájában.

Fotó: Rimóczi Irén
A 8000 hektáros olasz termőterület 80 százaléka az ország déli térségében koncentrálódik, ide értve Szicíliát is, ahol zömmel takarás nélkül termesztenek. Ez a technológia azonban nagyban visszaszorult az utóbbi 10 évben, amely a nemzeti termesztést is csökkentette 25 százalékkal.

A spanyol termőterület ennél jóval kevesebb, 3600 hektár, de mivel 70 százalékban Almériában fólia alatt termelnek, jóval nagyobb az átlagtermés, mint Olaszországban.  

Az olaszok és a spanyolok után harmadik és negyedik helyen álló Romániában 78 ezer, Görögországban 66 ezer tonna tojásgyümölcsöt takarítanak be egy évben. Hollandiába 54 ezer, Franciaország 31 ezer tonnás termése nem meghatározó, de  a spanyolokhoz hasonlóan 2016 és 2018 között  ebben a két országban is nagy lendülettel nőtt a termesztés, 31, illetve 100 százalékkal.

A tojásgyümölcs kereslete egész Európában számottevően megugrott az utóbbi években, különösen Németország, Ausztria és Nagy-Britannia vásárol többet.

Az összes import mintegy 220 ezer tonna, melynek a felét Spanyolország adja, 20 százalékát pedig a hollandok.

Franciaország részesedése elenyésző a kereskedelemben. Az utóbbi 10 évben azonban 79 százalékkal növelték a ratatouille egyik fő összetevőjének a termelését, így annak területe már meghaladja az 500 hektárt. A legtöbb padlizsánt a mediterrán régió Bouches-du-Rhône megyéjében termesztik. A francia termelés a bővítés ellenére is csak 40 százalékban fedezi a belpiaci igényeket, ami becslések szerint már több mint 65 ezer tonna. Franciaország tavasszal elsősorban Spanyolországból vásárol, nyáron pedig Hollandiából, derül ki a reussirfl.com összeállításából

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Holnap tartják az idei Furmint Nagykóstolót

Csaknem nyolcvan kiállító több mint százötven féle, furmintból készült borát kóstolhatja a közönség az idei Furmint Nagykóstolón, amelyet a járványhelyzet miatt nem februárban, hanem csütörtökön tartanak meg Budapesten, a Hagyományok Házában.

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.