0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mind többen szeretik a padlizsánt

Az európai padlizsántermesztést az olaszok és a spanyolok uralják, évi mintegy 310 ezer és 230 ezer tonna terméssel. A különösen tavasztól őszig kedvelt zöldségnek a kereslete számottevően nőtt az utóbbi években, és nemcsak a ratatouille hazájában.

A 8000 hektáros olasz termőterület 80 százaléka az ország déli térségében koncentrálódik, ide értve Szicíliát is, ahol zömmel takarás nélkül termesztenek. Ez a technológia azonban nagyban visszaszorult az utóbbi 10 évben, amely a nemzeti termesztést is csökkentette 25 százalékkal.

A spanyol termőterület ennél jóval kevesebb, 3600 hektár, de mivel 70 százalékban Almériában fólia alatt termelnek, jóval nagyobb az átlagtermés, mint Olaszországban.  

Az olaszok és a spanyolok után harmadik és negyedik helyen álló Romániában 78 ezer, Görögországban 66 ezer tonna tojásgyümölcsöt takarítanak be egy évben. Hollandiába 54 ezer, Franciaország 31 ezer tonnás termése nem meghatározó, de  a spanyolokhoz hasonlóan 2016 és 2018 között  ebben a két országban is nagy lendülettel nőtt a termesztés, 31, illetve 100 százalékkal.

A tojásgyümölcs kereslete egész Európában számottevően megugrott az utóbbi években, különösen Németország, Ausztria és Nagy-Britannia vásárol többet.

Az összes import mintegy 220 ezer tonna, melynek a felét Spanyolország adja, 20 százalékát pedig a hollandok.

Franciaország részesedése elenyésző a kereskedelemben. Az utóbbi 10 évben azonban 79 százalékkal növelték a ratatouille egyik fő összetevőjének a termelését, így annak területe már meghaladja az 500 hektárt. A legtöbb padlizsánt a mediterrán régió Bouches-du-Rhône megyéjében termesztik. A francia termelés a bővítés ellenére is csak 40 százalékban fedezi a belpiaci igényeket, ami becslések szerint már több mint 65 ezer tonna. Franciaország tavasszal elsősorban Spanyolországból vásárol, nyáron pedig Hollandiából, derül ki a reussirfl.com összeállításából

Forrás: magyarmezogazdasag.hu