Back to top

Méregerős, és kétszer csíp…

Egyes chili fajták olyan magas hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, hogy ha a velük való munka során nem mosunk kezet, és a szemünkbe nyúlunk, örökre megvakulhatunk. Szerencsére a legtöbb chili nem ennyire veszélyes, de érdemes betartani a szabályt: ne érjünk a szemünkhöz és a paprika porát ne lélegezzük be. Aki nem szereti a csípős ételeket, dísznövényként is tarthatja e szép, színes paprikafajtákat.

Sok fűszer gyógynövény is: a chili is

A chili fajták csípősségét a kapszaicin adja, mely vegyület számos gyógyhatással rendelkezik. Képes gátolni a zsírsejtek növekedését, serkenti az emésztést és a vérkeringést. Antibakteriális hatása miatt tisztítja a felső légutakat. Fogyasztása során a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, mely a gyomor nyálkahártyájának védelmet nyújt az irritáló anyagok ellen, így csökkenti a gyomorfekély kialakulásának esélyét – tehát pont ellentétes hatású, mint gondolnánk, azaz hogy az erőssége megterheli a gyomrot. Külsőleg fájdalomcsillapító hatású, használható reumás panaszok enyhítésére, de hatásos lehet fogfájás tüneti kezelésére is. A kapszaicin hatóanyag ingerli a szájban lévő fájdalomérző idegvégződéseket.

Sokan nem tudják, hogy ha a túl csípős falat miatti fájdalmat enyhíteni szeretnénk a szánkban, azt vízzel feleslegesen próbáljuk, ám a kapszaicin alkoholban oldódik, tehát egy kis pálinkával eredményesebbek lehetünk.

Érdekes vizsgálati eredmény e paprikákról, hogy azokban az országokban, ahol használatuk mindennapos, a helyi konyha alapfűszerei közé tartoznak, (Mexikó, India stb.) ott többféle daganatos betegség is ritkábban fordul elő.

Mérhetően ütős

A Scoville skála Wilbur Scoville-ről kapta a nevét, mely mértékegység-rendszert 1912-ben alkották meg, és arra szolgál, hogy meghatározzák a segítségével a paprika csípősségét. A skála nullánál kezdődik, a másik szélsőérték 16 millió, de ez már a tiszta kapszaicin, amitől azért igen távol állnak még a legerősebb chili paprikák is. A nulla egységű paprikák közé tartozik például a zöldpaprika, vagy éppen a kaliforniai paprika, tehát a teljesen csípősségmentesek.

A Scoville teszt lényege, hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek, amit addig hígítanak cukros vízzel, amíg a csípős ízt érezni lehet.

A csípőséget tehát a hígítás mértéke határozza meg. A Habanero chilifajta esetében, ami akár 350 000 SHU (Scoville egység) értékű kivonatot is produkálhat, több mint 350 000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy ne lehessen érezni erejét. A legerősebb paprikánk a Magyarországon gyakran termesztett csípős fajták közül úgy 8000 SHU értékű, az enyhén csípősek pedig 500-1000 SHU értékűek lehetnek. A thai chili több mint 100 000 SHU-s, a Red Savina pedig több mint 580 000 SHU csípősségű. Jelenleg a világ egyik legerősebb chilije a Naga Jolokia, ami akár 1 000 000 SHU erősséget is elérhet.

Dísznövénynek is kiváló

A chilik termesztése semmivel sem nehezebb más, nálunk ismertebb paprikák tartásánál. Tarthatjuk cserépben is, bár szabadföldben jobban nő. Kiültetési időpontja későbbi más paprikákhoz viszonyítva, mert érzékenyek a késő tavaszi éjszakai lehűlésekre. A chili magoknak 20 °C-ra van szükségük a csírázáshoz, a termés éréséhez pedig 30 foknak, vagy még annál is melegebbnek kell lennie. Az éjszakai hőmérsékletnek nem szabad rendszeresen 15 °C alá esnie. A chiliknek gyenge száraik vannak. Szinte egyetlen kártevői hazánkban a fonálférgek, megjelenésük tünete, hogy elhervasztják a növényt, ami minden látható ok nélkül elpusztul.

Amennyiben chili port, vagy őrölt chilit szeretnénk készíteni a saját termésünkből, akkor jó, ha a növényen hagyjuk őket, amíg összezsugorodnak és megszáradnak. A friss fogyasztásra szánt terméseket akkor vágjuk le a növényről, amíg még fényesek és húsosak. A leszedett termés egy hétig tartható el a hűtőben, zárt zacskóban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Évindító agrárgondolatok

„Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban?” – e címmel szervezte meg évindító szakmai beszélgetését a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. Előadást tartott Udovecz Gábor és Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet két korábbi főigazgatója, valamint Vajda László, a szakosztály alelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium volt főcsoportfőnöke.

Kevesebb cukor lesz, nyár végére elfogyhatnak a készletek

A tavalyi cukorrépa termés Európában, különösen Franciaországban és Lengyelországban jóval kevesebb volt az előző évieknél, ami felveti azt a lehetőséget, hogy nyár végre elfogynak a cukorkészletek. A cukortermelés beleértve az izoglükózt, azaz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszert is az Európai Unióban 16,3 millió tonna volt tavaly.

Konzultáció az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról

Az Európai Bizottság az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait.

Illegális a műanyagot és bambuszt együttesen tartalmazó termékek forgalmazása

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a forgalmazása, amelyeket műanyag és bambusz alapanyagok együttes használatával állítanak elő.

Mi volt a Lidl sztárterméke a brit piacon?

Pizsamát, kényelmes otthoni ruhákat, pezsgőt és süteményt vettek a karácsonyt megelőző időszakban a britek. A koronavírus-járvány jelentősen átalakította az év végi menetrendet is. A szigorú korlátozások miatt máshogyan alakult a karácsonyi időszak Nagy-Britanniában is, a BBC cikkében arról ír, milyen termékek voltak a legkelendőbbek az ünnepi időszakban.

Családfakészítéssel óvják meg a beltenyészettől a gigantikus dögszagú virágokat a botanikusok

A botanikus kertekben és magángyűjteményekben őrzött titánbuzogányok (Amorphophallus titanum) családfáinak elkészítésével akarják megóvni a botanikusok a dögszagot árasztó, gigantikus növényeket a beltenyészet káros genetikai következményeitől.

Csaknem 200 millióból fejlesztette egyik kiskereskedelmi egységét a Mecsek Füszért Pécsen

Csaknem 200 millió forintos ráfordítással korszerűsítette a Coop üzletlánc Pécs belvárosában, a Konzum Áruház földszintjén lévő egységét a Mecsek Füszért Zrt. (MF Zrt.) - közölte Nagy Lajosné, a társaság vezérigazgatója kedden a szupermarket sajtónyilvános bemutató eseményén.

Új beruházás a zöldségágazatban: Ötmilliárdos feldolgozó épül

Új zöldségfeldolgozó üzemet létesítenek Magyarországon, amely jelentős keresletet biztosíthat a magyar termelőknek. A belga tulajdonú zöldségfeldolgozó a Sugo Food Kft. beruházása, és jó irányt jelent a hazai zöldségágazatban, amelynek elsősorban a feldolgozás, illetve a feldolgozók és a termelők viszonya terén kellene fejlődnie.