0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 28.

Koronavírus: fokhagymahiány a piacon

Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója a koronavírus miatt leállította az exportot. Olaszországban most ér véget az idény, így a piacon termékhiány lesz, ami Federica Girotto, a Rovigóban működő Cervati Import Export vezérigazgatója szerint árrobbanáshoz vezet. A cég fokhagyma termesztésére és forgalmazására szakosodott már több mint 60 éve.

Az új szezon csak négy-hat héten belül kezdődik el.

Igaz, hogy az Európába behozott kínai fokhagyma mennyiségére a hazai termék védelme érdekében kvótaszabály vonatkozik, de az is igaz, hogy a Kínából származó export hiánya átalakítja a globális piacot.

Körülbelül 40%-os áremelkedést látunk az előző évhez képest – mondja Girotto. Szerinte számos ismeretlen tényezőt kell figyelembe venni az új olasz szezonban. Még az sem biztos, hogy lesz-e elegendő munkavállaló. Egy hónapunk van arra, hogy mindent megszervezzünk és remélem, hogy a munkaerőpiaci nehézségek enyhülni fognak. Új helyzet előtt állunk, még nincsenek tapasztalataink, tehát nem lehet előrejelzéseket adni. Az biztos, hogy az új idény magas árakkal kezdődik, a kereslet növekedése elkerülhetetlen. Ezenkívül figyelembe kell venni az időjárás kiszámíthatatlanságát is. Már csak amiatt is, mert április eddig túl száraz volt. Nagy a veszélye annak, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan esős lesz a május, ami a termés minőségét befolyásolja. Reméljük, hogy az idén nem így lesz – magyarázta Federica Girotto.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/fruchthandel.de