0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A vészhelyzet után is maradna a kiskeradó

A veszélyhelyzet megszűnése után is hatályos maradhat a korábban átmeneti adóként belebegtetett kiskereskedelmi adó, a módosított TAO-törvény pedig lehetővé tenné a fejlesztési tartalék összegének leírását az adózás előtti nyereség teljes összegéig - mutatnak rá a MAZARS szakértői a parlament elé került két adótörvény-javaslat kapcsán.

„A kiskereskedelmi adóról szóló törvényjavaslatot szinte változatlan formában nyújtották be a már korábban kihirdetett rendelethez képest. A leheletnyinek tűnő különbség mégis jelentős, hiszen a rendelet eredetileg csak a veszélyhelyzet idejére szólt volna, most viszont világossá vált, hogy a Kormány azt szeretné, ha utána is hatályban maradna.” – mutatott rá H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

A törvényjavaslat indoklása szerint ezt a sávosan progresszív mértékű adót kizárólag a jelentős teherbíró képességű adóalanyoknak kellene megfizetni, ezzel biztosítva az arányos hozzájárulásukat a közteherviseléshez.

Gazdaságélénkítő hatást vár a Kormány a TAO-törvény módosításától, amely lehetővé tenné, hogy – a 10 milliárd forintos értékhatárt megtartva – a vállalkozások a fejlesztési tartalék összegét az adózás előtti nyereség teljes összegéig leírhassák, szemben a jelenlegi 50 százalékos felső határral.

A javaslat értelmében – a Pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint – már 2019-re visszamenőleg is teljes egészében „társaságiadó-mentes” lehetne a beruházásra fordítani kívánt nyereség.

“Ez persze túlzás, hiszen a fejlesztési tartalék esetében tulajdonképpen egy előrehozott értékcsökkenési leírás elszámolásáról van szó. Most ugyan nem kell megfizetni a társasági adót, de 4 éven belül beruházást kell megvalósítani, melynek az értékcsökkenése már nem fogja az adóalapot csökkenteni. Azaz inkább egyfajta adóhalasztásról beszélhetünk” – foglalta össze a MAZARS adóigazgatója.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: MAZARS sajtóközlemény